Szczegółowe warunki rekrutacji dla dyscypliny naukowej technologia żywności i żywienia

  1. Kandydat powinien:
  • wykazywać chęć samodzielnego zdobywania i pogłębiania wiedzy z zakresu nauk rolniczych wynikającą z pasji do badań naukowych, z doświadczenia, zainteresowań, zdobywania i popularyzacji wiedzy, inspiracji i definiowanych przez siebie problemów badawczych;
  • wskazane jest ukończenie studiów (II stopnia lub jednolitych magisterskich) rolniczych, ogrodniczych, chemicznych lub przyrodniczych ze względu na wieloaspektowość dyscypliny;
  • posiadać doświadczenie w samodzielnym lub zespołowym uprawianiu nauki oraz samodzielnie formułować i konstruować koncepcję rozwiązania problemu badawczego.
  1. Rozmowa kwalifikacyjna, w tym:
  • tematyka, metodyka, wyniki pracy magisterskiej;
  • motywy podjęcia kształcenia w Szkole Doktorskiej UR w dyscyplinie i zamierzenia dalszego rozwoju naukowego;
  • zakres planowanych badań w ramach dysertacji doktorskiej (tematyka, cel, hipotezy badawcze, sposoby rozwiązania problemu badawczego, istotność podejmowanego problemu, dotychczasowa wiedza na podejmowany temat).
  1. Brane są pod uwagę osiągnięcia naukowe, w tym:
  • publikacje naukowe (dostarczone w formie kserokopii);
  • potwierdzona przez opiekuna naukowego aktywność w akademickich kołach naukowych (potwierdzony czynny udział w realizacji projektów badawczych, wystąpień na konferencjach i w wydarzeń naukowych, praca w zespołach badawczych);
  • potwierdzona aktywność w towarzystwach naukowych (potwierdzenia jw.).
  1. Znajomość języków obcych (udokumentowana certyfikatem potwierdzającym znajomość nowożytnego języka) - w zależności od poziomu zaawansowania.
  2. Kandydat musi przedłożyć opinię samodzielnego pracownika naukowego o potencjale naukowym kandydata.