Aktualności

Szkolenia online dla rolników, doradców rolniczych, studentów kierunków rolniczych oraz uczniów rolniczych szkół średnich – 2020

„Produkcja wołowiny w zgodzie z naturą - nowy wymóg rynku?”

Harmonogram i tematyka:

CZĘŚĆ I - Praktyki rolnicze - 2,3,4.11.2020, godz. 18.30

  1. Wstęp do agroleśnictwa - dr inż. Robert Borek (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach), mgr inż. Marcin Wójcik (Stowarzyszenie Hodowców Bydła „Pastwisko”, Gospodarstwo Rolne „OIKOS”)
  2. Rolnictwo ekologiczne w hodowli bydła, zalety i wady - dr hab. inż. Maciej Adamski, prof. nadzw. (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Zakład Hodowli Bydła i Produkcji Mleka
  3. Intensywny rotacyjny wypas kwaterowy - mgr Łukasz Nowacki (Polski Instytut Badawczy Permakultury, Fundacja Transformacja), mgr inż. Marcin Wójcik (Stowarzyszenie Hodowców Bydła „Pastwisko”, Gospodarstwo Rolne „OIKOS”)

 

CZĘŚĆ II - Rynek a ochrona środowiska - 16,17,18.11.2020, godz. 18.30

  1. Zagospodarowanie nawozów naturalnych, a żyzność gleb, łąk i pastwisk - dr Małgorzata Szostek (Uniwersytet Rzeszowski, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska)
  2. Dobrostan zwierząt - napęd czy hamulec koniunktury - lek. wet. Wojciech Wójcik (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego)
  3. Rynki zbytu i ekonomika produkcji a ochrona środowiska naturalnego - mgr inż. Marcin Wójcik (Stowarzyszenie Hodowców Bydła „Pastwisko”, Gospodarstwo Rolne „OIKOS”)

 

CZĘŚĆ III - Praktyki rolnicze - 30.11.2020, 1,2,12.2020, godz. 18.30

  1. Praktyki agroekologiczne w wypasie bydła - przykłady z Europy - dr inż. Robert Borek (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach)
  2. Wypas bydła na zadrzewionych pastwiskach, czyli sylvopastoralizm w praktyce - mgr inż. Marcin Wójcik (Stowarzyszenie Hodowców Bydła „Pastwisko”, Gospodarstwo Rolne „OIKOS”)
  3. Wypas bydła w sadach tradycyjnych - przykłady z praktyki - mgr inż. Grzegorz Ciechomski (Gospodarstwo Rolne La Fuente ), mgr inż. Andrzej Majerski (Stowarzyszenie Hodowców Bydła „Pastwisko”, Gospodarstwo Rolne)

 

Szkolenia odbędą się za pośrednictwem platformy internetowej Zoom. Do każdej części szkolenia z osobna, obowiązuje rejestracja uczestników poprzez formularz google.

Link do rejestracji do części pierwszej: https://forms.gle/fNncagvGn39VhnTk6

 

Czas trwania jednego wykładu 1,5 godziny. Jeden wykład w ciągu dnia.

 

Szkolenie sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

KOWR_2.JPG [64.40 KB]

wstecz