Aktualności / News
dr hab. Maciej Wnuk, prof. UR z Instytutu Biotechnologii UR członkiem Rady Doskonałości Naukowej
Niezmiernie miło nam poinformować, że dr hab. Maciej Wnuk, prof. UR decyzją środowiska naukowego w dyscyplinie biotechnologia został wybrany na członka Rady Doskonałości Naukowej na kadencję 2024-2027.
Przyznanie patentu na test wykrywający delecje w genie FUCA1 / A patent granted for a test for detecting deletions in the FUCA1 gene
Przedmiotem wynalazku jest test PCR wykrywający homozygotyczną delecję CTTACCTGT w ludzkim genie FUCA1 oraz sposób jego wykonania.
Nowa publikacja zespołu badawczego z Instytutu Biotechnologii w czasopiśmie Biomaterials Advances / New article published by a research team from the Institute of Biotechnology in the journal Biomaterials Advances
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Iwona Rzeszutek, Anna Lewińska, Anna Deręgowska, Maciej Wnuk oraz studentka kierunku biotechnologia Aleksandra Moskal opublikowali pracę naukową w czasopiśmie Biomaterials Advances.
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR autorami publikacji naukowej opublikowanej w BBA - Reviews on Cancer / UR Institute of Biotechnology researchers have published a scientific paper in the journal BBA - Reviews on on Cancer
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Anna Lewińska, Jagoda Adamczyk-Grochala oraz Maciej Wnuk opublikowali pracę naukową dotyczącą roli metylotransferazy RNA 5-metylocytozyny (DNMT2/TRDMT1) w regulacji procesów molekularnych zachodzących w komórkach nowotworowych.
Studencki Browar UwaRzone zwycięzcą na 52. Chmielakach Krasnostawskich!
Studenckie Koło Naukowe Browarników ma powód do radości! Interdyscyplinarne Koło Naukowe działające przy Instytucie Biotechnologii powstało w lutym br., w maju efekt ich pracy trafił na rynek. Po zaledwie kilku miesiącach produkt zyskuje uznanie podczas 52. Chmielaków Krasnostawskich!
zobacz więcej Studencki Browar UwaRzone zwycięzcą na 52. Chmielakach Krasnostawskich!
Wywiad z Kacprem Gilem, studentem III roku kierunku Biotechnologia
Gościem kolejnego wywiadu, w cyklu poświęconym prowadzeniu badań w dyscyplinie biotechnologia, jest student trzeciego roku kierunku Biotechnologia na Uniwersytecie Rzeszowskim Pan Kacper Gil, który zdecydował się odbyć wakacyjny staż naukowy w Instytucie Biotechnologii UR.
zobacz więcej Wywiad z Kacprem Gilem, studentem III roku kierunku Biotechnologia
Nadanie stopnia doktora Pani Dominice Błoniarz - pracownikowi Instytutu Biotechnologii / Conferment of the doctoral degree to Ms. Dominika Błoniarz a staff member of the Institute of Biotechnology
Niezmiernie miło jest nam zakomunikować, że uchwałą Rady Naukowej Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego w dniu 20 lipca 2023 r. nadano Pani Dominice Błoniarz - pracownikowi Instytutu Biotechnologii stopień doktora w dyscyplinie nauki biologiczne.
Nowa publikacja pracowników Instytutu Biotechnologii w czasopiśmie Microbial Cell Factories / A new publication by the Research Staff of the Institute of Biotechnology in the journal Microbial Cell Factories
Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Justyna Ruchała oraz Andriy Sybirny opublikowali pracę naukową dotyczącą produkcji antybiotyku przez drożdże.
Tytuł Profesora Wizytującego dla Dr hab. Robert Pązika Prof. na University Clermont Auvergne (UCA) / Dr hab Robert Pązik Prof UR awarded with Visiting Professor honor at the University Clermont Auvergne (UCA)
Doktor habilitowany Robert Pązik uzyskał pozycję Profesora Wizytującego na University Clermont Auvergne, Clermont-Ferrand we Francji.
Projekt MSCA4Ukraine w Instytucie Biotechnologii! / The Institute of Biotechnology of the University of Rzeszow will implement the MSCA4Ukraine project!
Mamy przyjemność poinformować, że Instytut Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego będzie realizował projekt MSCA4Ukraine.
Rozmowa z inż. Marceliną Kwilosz i inż. Hubertem Kubisem laureatami w konkursie organizowanym przez Servier Polska/Interview with Eng. Marcelina Kwilosz and Eng. Hubert Kubas who are students of the second degree biotechnology at the University of Rzeszow
Naszymi kolejnymi gośćmi cyklu wywiadów poświęconych dyscyplinie biotechnologia są studenci kierunku Biotechnologia studiów magisterskich specjalizujący się w Biotechnologii Medycznej, a mianowicie Pani inż. Marcelina Kwilosz oraz Pan inż. Hubert Kubis, laureaci konkursu firmy Servier Polska.
APPteka Serviera
Studenci kierunku Biotechnologia laureatami konkursu na projekt badawczy. Studenci- Hubert Kubis i Marcelina Kwilosz zaprojektowali apkę na telefon podającą (po zeskanowaniu kodu leku) szczegóły odnośnie jego dawkowania, interakcji i przechowywania. System będzie przypominał również o zażyciu kolejnej dawki oraz ile dawek pozostało do końca kuracji.