Aktualności

Relacja z konferencji podsumowującej realizację opereracji: Żurawina wielkoowocowa – innowacja na polskiej wsi

13 grudnia 2022 roku Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował konferencję podsumowującą operację „Innowacyjna metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej owoców żurawiny wielkoowocowej”.

Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, była realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

W konferencji wzięli udział partnerzy operacji, przedstawiciele instytucji związanych z rolnictwem a także doradcy oraz rolnicy zainteresowani tematyką innowacji w technologii przechowalniczej żurawiny wielkoowocowej.

Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego reprezentowali pracownicy Instytutu Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska oraz Instytutu Technologii Żywności i Żywienia:

· Dr hab. inż. Natalia Matłok, prof. UR omówiła realizację operacji, źródła finansowania oraz przedstawiła jej całkowity budżet, podkreśliła, „jak ważnym na skalę światową jest wdrożenie innowacyjnej metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, dzięki której będziemy mogli wydłużyć trwałości przechowalniczą żurawiny poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z promieniowaniem UV(…)”. W wykładzie dr hab. inż. Natalia Matłok, prof. UR omówiła metodykę poszczególnych prac badawczych realizowanych przez jej zespół.

· Profesor dr hab. inż. Józef Gorzelany oraz dr inż. Miłosz Zardzewiały omówili metody przeprowadzonych badań chemicznych oraz mechanicznych na owocach. Przedstawili założenia, które leżały u podstaw badań na owocach żurawiny i przekazali słuchaczom ich wyniki (w warunkach laboratoryjnych).

· Prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder omówił praktyczne zainstalowanie instalacji w warunkach przemysłowych. Doktor omówił modyfikację linii przemysłowej do owoców żurawiny, dzięki której zespół badawczy uzyskał poprawę trwałości przechowalniczej owoców żurawiny.

· Dr inż. Anita Zapałowska oceniała wprowadzenie innowacji w warunkach przemysłowych. Porównała właściwości przechowalnicze owoców przed i po zastosowaniu modyfikacji na linii przemysłowej. Zastosowana innowacja wpłynęła na jakość i właściwości przechowywanych owoców, dzięki której zmniejszono straty przechowalnicze żurawiny wielkoowocowej.

· Dr Małgorzata Szostek wygłosiła wykład na temat „Wpływ zastosowanej innowacji technologicznej, na jakość prozdrowotną owoców żurawiny wielkoowocowej”. Słuchacze konferencji zapoznali się z wynikami badań na temat zawartość składników odżywczych oraz wody w owocach żurawiny wielkoowocowej na różnych etapach linii przemysłowej.

Cała relacja dostępna pod linkiem: https://youtu.be/FpmU4EPvIG8

wstecz