Dr Jagoda Żurek

    1. Stopień naukowy, imię i nazwisko pracownika

     

    dr Jagoda Żurek

    • telefon: 17 872 1604
    • e-mail: jzurek@ur.edu.pl
    • adres: ul. M. Ćwiklińskiej 2, 35-601 Rzeszów, pokój 214

     

    ORCID: 0000-0002-2659-8026

     

    1. Zakres badań naukowych

    Zajmuję się tematyką związaną z finansami gospodarstw domowych oraz zachowaniami
    i postawami konsumenckimi na rynku żywności. W szczególności są to: determinanty wyboru konsumentów, zmiany zachowań nabywczych w kontekście sytuacji gospodarczej kraju oraz identyfikacja zmian w poziomie i strukturze konsumpcji.

    Według klasyfikacji JEL: D10, D12, F61, Q11

     

    1. Publikacje
    • 3 najważniejsze publikacje

    Żurek, J.; Rudy M. (2024). Impact of the COVID-19 Pandemic on Changes in Consumer Purchasing Behavior in the Food Market with a Focus on Meat and Meat Products — A Comprehensive Literature Review. Foods, 13, 933. DOI: 10.3390/foods13060933.

    Żurek, J. (2023). Wpływ wybranych determinant ekonomicznych, demograficznych
    i kulturowych na zachowania żywieniowe konsumentów. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 73, 166–180. DOI:10.15584/nsawg.2023.1.10.

    Żurek, J., Rudy, M., Duma-Kocan, P., Stanisławczyk, R., Gil, M. (2022). Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. Foods, 11, 622. DOI:10.3390/foods11040622.

    • publikacje z 3 ostatnich lat

    Duma-Kocan, P.; Rudy, M.; Gil, M.; Żurek, J.; Stanisławczyk, R.; Krajewska, A.; Dziki, D. (2024). The Influence of High Hydrostatic Pressure on Selected Quality Features of Cold-Storage Pork Semimembranosus Muscle. Foods, 13, 2089. DOI:10.3390/foods13132089.

    Stanisławczyk, R.; Żurek, J.; Rudy, M.; Gil, M.; Krajewska, A.; Dziki, D. (2024). Horse Meat Subjected to Sous-Vide Cooking: Texture Changes and Sensory Acceptability. Processes, 12, 1577. DOI:10.3390/pr12081577.

    Rudy, S.; Dziki, D.; Biernacka, B.; Polak, R.; Krzykowski, A.; Krajewska, A.; Stanisławczyk, R.; Rudy, M.; Żurek, J.; Rudzki, G. (2024). Impact of Drying Process on Grindability and Physicochemical Properties of Celery. Foods, 13, 2585. DOI:10.3390/foods13162585.

    Żurek, J.; Rudy M. (2024). Impact of the COVID-19 Pandemic on Changes in Consumer Purchasing Behavior in the Food Market with a Focus on Meat and Meat Products—A Comprehensive Literature Review. Foods, 13, 933. DOI: 10.3390/foods13060933.

    Żurek, J., Rudy, M., Stanisławczyk, R., Duma-Kocan, P. (2023). The Effect of Kosher Determinants of Beef on Its Color, Texture Profile and Sensory Evaluation. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20, 1378. DOI:10.3390/ ijerph20021378.

    Duma-Kocan, P., Rudy, M., Gil, M., Stanisławczyk, R., Żurek, J., Zaguła, G. (2023). The Impact of a Pulsed Light Stream on the Quality and Durability of the Cold-Stored Longissimus Dorsal Muscle of Pigs. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20, 4063. DOI:10.3390/ ijerph20054063.

    Żurek, J. (2023). Wpływ wybranych determinant ekonomicznych, demograficznych i kulturowych na zachowania żywieniowe konsumentów. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 73, 166–180. DOI:10.15584/nsawg.2023.1.10.

    Stanisławczyk, R., Żurek, J., Rudy, M., Gil, M. (2023). Influence of Horse Age on Carcass Tissue Composition and Horsemeat Quality: Exploring Nutritional and Health Benefits for Gourmets. Applied Sciences, 13, 11293. DOI:10.3390/ app132011293.

    Żurek, J. (2023). Finanse przedsiębiorstw – wybrane zagadnienia. (w:) Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności – wybrane zagadnienia. Rudy M. (red.). Wyd. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Rzeszów, 63-71.

    Żurek, J. (2023). Zarządzanie finansami w gospodarstwach domowych. (w:) Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności – wybrane zagadnienia. Rudy M. (red.). Wyd. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Rzeszów, 73-82.

    Stanisławczyk, R., Żurek, J., Rudy, M., Gil, M., Krajewska, A., Dziki, D. (2023). Effect of Time and Temperature in Sous-Vide Heat Treatment on Selected Physicochemical Properties of Horsemeat. Processes, 11, 3126. DOI:10.3390/pr11113126.

    Żurek, J., Rudy, M., Duma-Kocan, P., Stanisławczyk, R., Gil, M. (2022). Impact of Kosher Slaughter Methods of Heifers and Young Bulls on Physical and Chemical Properties of Their Meat. Foods, 11, 622. DOI:10.3390/foods11040622.

    Gil, M., Rudy, M., Stanisławczyk, R., Duma-Kocan, P., Żurek, J. (2022). Gender Differences in Eating Habits of Polish Young Adults Aged 20-26. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19, 15280. DOI:10.3390/ijerph192215280.