dr hab. inż. prof UR Agata Znamirowska-Piotrowska
- Jednostka:
Zakład Technologii Mleczarstwa, Instytut Technologii Żywności i Żywienia - Budynek: D-10
- Pokój: 208
- Nr telefonu: 785 4961, 785 4903
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0001-6064-2951
- Konsultacje dla studentów: środa 11.30-13.30
Informacje
Publikacje
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K Probiotic Milk and Oat Beverages with Increased Protein Content : Survival of Probiotic Bacteria Under Simulated In Vitro Digestion Conditions. - Nutrients, 2024, Vol. 16, iss. 21
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kowalczyk M Probiotic Milk Enriched with Protein Isolates : Physicochemical, Organoleptic, and Microbiological Properties. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 19
- [współaut.] Kowalczyk M, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Prozdrowotne właściwości jogurtów z koziego mleka z dodatkiem inuliny W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 104-117
- [współaut.] Pawlos M, Kowalczyk M, Szajnar K [et al.] Ocena wartości mikrobiologicznej koziego mleka z dodatkiem owocu pitai W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 118-129
- [współaut.] Petrusha O, Kowalczyk M, Pawlos M [et al.] Ocena właściwości lodów mlecznych z dodatkiem błonników owocowych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 130-139
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kowalczyk M Zagrożenia mikrobiologiczne i kryteria bezpieczeństwa żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 40-48
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Mykhalevych A, Polishchuk G [et al.] Study of Water Freezing in Low-Fat Milky Ice Cream with Oat β-Glucan and Its Influence on Quality Indicators. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 7
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Urbański J, Mykhalevych A [et al.] The influence of curcumin additives on the viability of probiotic bacteria, antibacterial activity against pathogenic microorganisms, and quality indicators of low-fat yogurt. - Frontiers in Nutrition, 2023, Vol. 10
- [współaut.] Kowalczyk M, Buniowska-Olejnik M, Zaguła G [et al.] Bioavailability of Macroelements from Synbiotic Sheep's Milk Ice Cream. - Nutrients, 2023, Vol. 15, iss. 14
- [współaut.] Pawlos M, Kowalczyk M, Buniowska-Olejnik M [et al.] The effect of psyllium fiber and chokeberry fibre addition on the quality of probiotic fermented milk. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 3, s. 118-131
- [współaut.] Pawlos M, Kowalczyk M, Zaguła G [et al.] Possibility of Using Different Calcium Compounds for the Manufacture of Fresh Acid Rennet Cheese from Goat's Milk. - Foods, 2023, Vol. 12, iss. 19
- [współaut.] Szopa K Wpływ dawki glukonianu i cytrynianu magnezu na jakość koziego i krowiego mleka fermentowanego przez Lactobacillus acidophilus. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 4, s. 39-51
- [współaut.] Szopa K, Pawlos M Effect of Storage Time and Bacterial Strain on the Quality of Probiotic Goat's Milk Using Different Types and Doses of Collagens. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 2
- [współaut.] Szopa K, Szajnar K, Pawlos M Probiotic Fermented Goat's and Sheep's Milk: Effect of Type and Dose of Collagen on Survival of Four Strains of Probiotic Bacteria during Simulated In Vitro Digestion Conditions. - Nutrients, 2023, Vol. 15, iss. 14
- [współaut.] Kowalczyk M, Buniowska-Olejnik M, Pawlos M Sheep Milk Symbiotic Ice Cream : effect of Inulin and Apple Fiber on the Survival of Five Probiotic Bacterial Strains during Simulated In Vitro Digestion Conditions. - Nutrients, 2022, Vol. 14, iss. 21
- [współaut.] Kowalczyk M, Pawlos M, Buniowska-Olejnik M The Use of Olkuska Sheep Milk for the Production of Symbiotic Dairy Ice Cream. - Animals, 2022, Vol. 12, iss. 1
- [współaut.] Pawlos M, Kowalczyk M, Zaguła G Application of Calcium Citrate in the Manufacture of Acid Rennet Cheese Produced from High-Heat-Treated Goat's Milk from Spring and Autumn Season. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 17
- [współaut.] Szopa K, Szajnar K, Pawlos M Effect of Collagen Types, Bacterial Strains and Storage Duration on the Quality of Probiotic Fermented Sheep's Milk. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 9
- [współaut.] Kuźniar P, Wanat P Wpływ wybranych surowców wysokobłonnikowych na właściwości reologiczne jogurtu W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 2 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 131-141
- [współaut.] Kowalczyk M, Buniowska-Olejnik M Probiotic Sheep Milk Ice Cream with Inulin and Apple Fiber. - Foods, 2021, Vol. 10, iss. 3
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K Effect of Calcium Compound Type and Dosage on the Properties of Acid Rennet Goat's Milk Gels. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 18
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M Effect of Vitamin C Source on Its Stability during Storage and the Properties of Milk Fermented by Lactobacillus rhamnosus. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 20
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M The Effect of the Addition of Chokeberry Fiber on the Quality of Sheep's Milk Fermented by Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus acidophilus. - International Journal of Food Science, 2021, 2021, s. 1-9
- [współaut.] Mroczek K Preferencje i cechy organoleptyczne niskolaktozowego probiotycznego koziego mleka fermentowanego W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 2 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 20-28
- [współaut.] Mroczek K Rola kolagenu w organizmie i wpływ dodatku hydrolizatu kolagenu na cechy organoleptyczne fermentowanego mleka koziego W: Żywienie i produkcja żywności - przegląd najnowszych doniesień / red. Beata Bujalska, Joanna Kozłowska. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2021, S. 102-108
- [współaut.] Szajnar K, Buniowska-Olejnik M, Pawlos M [et al.] Zastosowanie chelatu aminokwasowego żelaza i witaminy C do produkcji koziego mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 84-93
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Buniowska-Olejnik M [et al.] Normalizacja w produkcji żywności W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 106-117
- [współaut.] Szopa K Wpływ czasu przechowywania na jakość mleka fermentowanego z regionu Podkarpacia W: Potencjał biologiczny żywności. Cz. 1 / red. Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 58-71
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Carbonell-Capella J, Zulueta A [et al.] Steviol glycosides and bioactive compounds of a beverage with exotic fruits and Stevia rebaudiana Bert. as affected by thermal treatment. - International Journal of Food Properties, 2020, vol. 23, no. 1, s. 255-268
- [współaut.] Kowalczyk M Próba zastosowania Β-d-galaktozydazy w produkcji probiotycznych lodów mlecznych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 2, s. 50-61
- [współaut.] Pawlos M, Kluz M, Szajnar K [et al.] Low-lactose fermented goat milks with Bifidobacterium animalis ssp. Lactis BB-12. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, Vol. 9, iss. 4, p. 751-755
- [współaut.] Pawlos M, Zaguła G, Buniowska-Olejnik M Use of calcium amino acid chelate in the production of acid-curd goat cheese. - Foods, 2020, Vol. 9, iss. 8
- [współaut.] Sajnar K, Kowalczyk M, Kluz M [et al.] Effect of addition of spelt and buckwheat hull on selected properties of yoghurt. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2020, Vol. 10, iss.2, p. 296-300
- [współaut.] Szajnar K, Kuźniar P Sensory and textural properties of fermented milk with viability of Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12 and increased calcium concentration. - International Journal of Food Properties, 2020, vol. 23, no. 1, s. 582-598
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M Probiotic fermented milk with collagen. - Dairy, 2020, Vol. 1, iss. 2, s. 126-134
- [współaut.] Kalicka D, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 40-55
- [współaut.] Kluz M, Grabek-Lejko D, Zagrobelna E [et al.] Aktywność antybakteryjna olejków eterycznych w mięsie wołowym W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 39-48
- [współaut.] Kluz M, Magoń K, Dżugan M [et al.] Prozdrowotne właściwości i aktywność mikrobiologiczna owocu mangostanu W: Postęp w naukach rolniczych i produkcji żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 30-38
- [współaut.] Pawlos M, Kalicka D, Szajnar K [et al.] Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 17-29
- [współaut.] Pawlos M, Kalicka D, Szajnar K [et al.] Właściwości ekologicznych twarożków kozich z przyprawami ziołowymi W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 28-37
- [współaut.] Szajnar K, Buniowska-Olejnik M, Pawlos M [et al.] Wpływ dodatku różnych zwiazków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 56-67
- [współaut.] Szajnar K, Szopa K, Pietrzyk K [et al.] Właściwości jogurtu z dodatkiem mieszanki błonników (jabłkowego, nasion lnu i babki jajowatej) W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 17-27
- [współaut.] Zborowski M, Pietrzyk K, Kluz M Właściwości sensoryczne niskolaktozowego napoju o podwyższonej zawartości białka z retentatu serwatkowego W: Żywność i jej bezpieczeństwo / red. nauk. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski, Grażyna Jaworska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Arrigoni E, Blesa J [et al.] Liberation and Micellarization of Carotenoids from Different Smoothies after Thermal and Ultrasound Treatments. - Foods, 2019, vol. 8, iss. 10, article number: 492
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Szajnar K Zastosowanie koncentratu i izolatu białek serwatkowych do produkcji mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, R. 26, nr 4, s. 77-88
- [współaut.] Kalicka D, Pawlos M, Buniowska-Olejnik M [et al.] Physical and sensory characteristics and probiotic survival in ice cream sweetened with various polyols. - International Journal of Dairy Technology, 2019, Vol. 72, iss. 3, p. 456-465
- [współaut.] Szajnar K, Kalicka D Effects of various magnesium salts for the production of milk fermented by Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12. - International Journal of Food Properties, 2019, vol. 22, no. 1, s. 1087-1099
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M Organic magnesium salts fortification in fermented goat's milk. - International Journal of Food Properties, 2019, vol. 22, no. 1, s. 1615-1625
- [współaut.] Dudzik K, Rożek P, Maternia K Dynamika fermentacji i jakości napojów serwatkowych fermentowanych przez szczepy drożdży Saccharomyces bayanus W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 39-49
- [współaut.] Pawlos M The effect of the addition of magnesium gluconate and bisglycinate on the quality of probiotic goat bereverages W: Risk factors of food chain : XXth International Scientific Conference, 9-11 September 2019, Osrblie, Slovak Republic : Book of abstracts / eds. Norbert Lukáč, Gábor Géczi, Robert Stawarz, Małgorzata Dżugan ; Departament of Animal Physiology. Faculty of Biotechnology and Food Sciences. Slovak University of Agriculture in Nitra. Nitra, Slovenská pol'nohospodárska univerzita: 2019, S. 54
- [współaut.] Szajnar K, Kalicka D, Buniowska-Olejnik M [et al.] Wpływ rodzaju związków wapnia na wybrane własciwości lodów z witaminą D W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro", Olsztyn 23-24 maja 2019 / pod red. nauk. Sylwestra Czaplickiego, Lucyny Kłębukowskiej, Iwony Konopki. Olsztyn, Zakład Poligraficzny: 2019, S. 97
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Kuźniar P Wzbogacanie mleczanem magnezu i wapnia mlecznych napojów fermentowanych przez Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb-12. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2018, nr 592, s. 107-117
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Rożek P, Kalicka D [et al.] Ocena jakości jogurtów z błonnikiem orkiszowym i inuliną produkowanych metodą termostatową. - Nauka Przyroda Technologie, 2018, t. 12, z. 1, s. 103-112
- [współaut.] Kalicka D, Buniowska-Olejnik M, Rożek P Wpływ dodatku suszu z wytłoków jabłkowych na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne jogurtów. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 2, s. 71-80
- [współaut.] Rożek P, Buniowska-Olejnik M, Kalicka D [et al.] Zastosowanie czosnku niedźwiedziego (Allinum ursinum L.) do produkcji mleka fermentowanego przez Bifidobacterium animalis SSP. Lactis BB-12. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, R. 25, nr 1, s. 126-136
- [współaut.] Szajnar K, Kalicka D, Kuźniar P [et al.] Quality of yogurt fortified with magnesium lactate. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2018, z. 17(3), s. 247-255
- [współaut.] Kalicka D, Buniowska-Olejnik M, Pawlos M [et al.] Zastosowanie aminokwasów egzogennych w produkcji mleka fermentowanego przez Lactobacillus casei ssp rhamnosus oraz Bifidobacterium animalis ssp. lactis W: Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło składników bioaktywnych / redakcja Jacek Słupski, Tomasz Tarko, Iwona Drożdż. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2018, S. 4-13
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D [et al.] Lody jogurtowe wzbogacone chelatem aminokwasowym wapnia W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej "Żywność - tradycja i nowoczesność" : VI International Session of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity" / pod redakcją naukową: Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Sekcja Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Żywności, Sekcja Chemii Żywności Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Lublin, Towarzystwo Wydawnictw Naukowych "Libropolis": 2018, S. 43-53
- [współaut.] Kalicka D, Buniowska-Olejnik M, Esteve Más M [et al.] Effect of stevia addition on selected properties of yoghurt during refrigerated storage. - Polish Journal of Natural Sciences, 2017, vol. 32, nr 2, s. 323-334
- [współaut.] Rożek P, Buniowska-Olejnik M, Kalicka D Dynamika fermentacji serwatki niskolaktozowej przez Saccharomyces bayanus (Bayanus G995) oraz jakość napojów serwatkowych. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, R. 24, nr 3, s. 109-120
- [współaut.] Rożek P, Kalicka D, Buniowska-Olejnik M [et al.] Zastosowanie drożdży winiarskich w produkcji napojów serwatkowych naturalnie nasyconych CO2. - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017, nr 590, s. 83-92
- [współaut.] Rożek P, Kalicka D, Pawlos M [et al.] Zastosowanie Saccharomyces bayanus oraz Saccharomyces cerevisiae vel. bayanus w produkcji napoju z serwatkowego permeatu niskolaktozowego. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2017, R. 50, nr 3, s. 252-258
- [współaut.] Szajnar K, Kalicka D, Kuźniar P Fortification of yoghurts with various magnesium compounds. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 2, s. 559-568
- [współaut.] Szajnar K, Kalicka D, Zaguła G Fortification of yoghurts with calcium compounds. - Journal of Elementology, 2017, Vol. 22, nr 3, s. 867-979
- [współaut.] Szajnar K, Rożek P, Kalicka D [et al.] Effect of addition of wild garlic (Allium ursinum) on the quality of kefirs from sheep's milk. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2017, z. 16(2), s. 209-215
- Sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnie nasyconego dwutlenkiem węgla. - Wiadomości Urzędu Patentowego, 2017, nr 6, nr PAT.225926
- [współaut.] Kalicka D, Rożek P, Buniowska-Olejnik M [et al.] Jakość jogurtów z ostropestem W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 238-244
- [współaut.] Kalicka D, Rożek P, Szajnar K [et al.] Zastosowanie preparatów z młodej gryki i pszenicy w produkcji jogurtów W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2017, S. 273-280
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D The influence of the dose of calcium bisglycinate on physicochemical properties, sensory analysis and texture profile of kefirs during 21 days of cold storage. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2016, vol. 15, nr 1, s. 37-45
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D Ocena możliwości zastosowania chelatu aminokwasowego magnezu do wzbogacania jogurtu. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, iss. 4 (107), s. 80-91
- Innowacyjność w przetwórstwie mleka i produkcji serów w małym gospodarstwie : wydawnictwo pokonferencyjne / opracowanie merytoryczne Agata Znamirowska ; Zakład Technologii Mleczarstwa. Wydział Biologiczno-Rolniczy. Uniwersytet Rzeszowski ; Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, 23 s.
- [współaut.] Hanus P, Kluz M Właściwości kefirów kozich fortyfikowanych mikroalgami W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 167-177
- [współaut.] Hanus P, Kuźniar P Zastosowanie dodatku jęczmienia (Hordeum vulgare) i czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum) w technologii kefirów z mleka koziego W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego / redakcja Mirosław Szala, Kinga Kropiwiec. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2016, S. 155-166
- [współaut.] Kalicka D, Pawlos M, Szajnar K [et al.] Probiotyczne napoje fermentowane na bazie zagęszczonej serwatki podpuszczkowej W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 29-37
- [współaut.] Kalicka D, Pawlos M, Szajnar K Właściwości jogurtów kozich w zależności od rodzaju dodanych substancji słodzących w czasie przechowywania chłodniczego W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności / redakcja naukowa Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska ; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Poznań, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu: 2016, S. 25-36
- [współaut.] Kalicka D, Szajnar K, Rożek P [et al.] Wpływ czasu przechowywania i fortyfikacji L-pidolanem magnezu na jakość kefirów produkowanych metodą termostatową W: Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności / Aleksandra Duda-Chodak, Dorota Najgebauer-Lejko, Iwona Drożdż, Tomasz Tarko (redaktorzy) ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2016, S. 287-296
- [współaut.] Kalicka D, Szajnar K, Rożek P [et al.] Wykorzystanie witamin z grupy B jako dodatku funkcjonalnego w produkcji mlecznych lodów probiotycznych W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 7-18
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D [et al.] Wpływ czasu przechowywania na jakość jogurtów o smaku dzikiej róży z dodatkiem jagód goji W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 38-48
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D Właściwości ekologicznego zsiadłego mleka w zależności od fazy laktacji kóz W: Żywność / red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań, Młodzi Naukowcy Jędrzej Nyćkowiak: 2016, S. 51-58
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D Wpływ rodzaju cukru, czasu i warunków przechowywania na jakość napojów serwatkowych o smaku cytrynowym W: Żywność / red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny. Poznań, Młodzi Naukowcy Jędrzej Nyćkowiak: 2016, S. 59-67
- [współaut.] Rożek P, Kalicka D, Szajnar K [et al.] Wpływ zastosowanej dawki cytrynianu wapnia na właściwości i dynamikę fermentacji napojów probiotycznych otrzymanych z mleka krowiego W: Bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 30-40
- [współaut.] Szajnar K, Kalicka D, Pawlos M [et al.] Funkcjonalne napoje jogurtowe - wzbogacone kaszą jaglaną i miodem W: Jakość żywności - teraźniejszość i przyszłość / red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2016, S. 19-28
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D [et al.] Wpływ zastosowanych kultur starterowych na jakość maślanek naturalnych w czasie przechowywania W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce : żywność i żywienie / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Wydawnictwo Młodzi Naukowcy: 2016, S. 15-21
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D Jakość biojogurtów z mleka koziego w zależności od fazy laktacji W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce : żywność i żywienie / [redakcja naukowa Monika Panfil]. Poznań, Wydawnictwo Młodzi Naukowcy: 2016, S. 8-14
- [współaut.] Kalicka D, Pawlos M, Szajnar K Quality of yoghurts from goat's milk enriched with magnesium chloride. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2015, vol. 4, iss. 4, p. 369-372
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D Effect of magnesium D - gluconate fortification on heat stability of goat's milk and physicochemical properties, sensory characteristic and texture profile of yoghurts during cold storage. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2015, Vol. 5, no. 1, s. 68-72
- [współaut.] Kalicka D, Pawlos M, Szajnar K Influence of rebaudioside A and isomaltulose on textural and sensory properties of goat yoghurt W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 81
- [współaut.] Kalicka D, Szajnar K Wpływ rodzaju zagęstnika na wybrane cechy jakościowe jogurtów brzoskwiniowych w czasie chłodniczego przechowywania W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Zbigniewa J. Dolatowskiego ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 69-79
- [współaut.] Kalicka D, Szajnar K, Pawlos M [et al.] Wpływ rodzaju kultur starterowych i fortyfikacji magnezem na jakość jogurtów typu greckiego W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności / pod red. nauk. Karoliny M. Wójciak, Zbigniewa J. Dolatowskiego ; Komitet Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Kraków, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ: 2015, S. 365-378
- [współaut.] Kalicka D, Szajnar K, Pawlos M [et al.] Wpływ rodzaju zastosowanych kultur starterowych bakterii mezofilnych i probiotycznych na jakość mleka ukwaszonego W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 7-21
- [współaut.] Kalicka D, Szajnar K, Pawlos M Właściwości organoleptyczne napojów serwatkowych o smaku kawowym, cytrynowym, malinowym i mango-marakuja W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 37-51
- [współaut.] Pawlos M, Kalicka D, Szajnar K Ocena jakości i przydatności przetwórczej ekologicznego mleka koziego z regionu Podkarpacia W: Bezpieczeństwo żywności / red. nauk. Czesław Puchalski, Małgorzata Dżugan, Anna Augustyńska-Prejsnar. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 22-36
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D [et al.] Acid whey fermentation by using wine yeast Bayanus G995 and the physicochemical properties of the whey drink naturally saturated with CO2 W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 42
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D [et al.] Quality and processing suitability of ewe's milk in different stages of lactation W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 89
- [współaut.] Pawlos M, Szajnar K, Kalicka D Influence of the dose of calcium bisglycinate on dynamic of the fermentation, syneresis, colour and texture of yoghurts W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 82
- [współaut.] Rożek P Influence of iron fortification dose on dynamics of the fermentation process of cow's milk by using streptococcus thermophilus and lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 103
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D Acidity, colour and texture profile of milk beverages fermented by thermophilic microflora depending on the dose of magnesium fortification W: New trends in the ecological and biological research : International scientific conference, 9-11 September, 2015 University of Prešov, Slovak republic : book of abstracts / eds. Ján Ševc, Jana Kisková ; University of Prešov. Faculty of Humanities and Natural Sciences. Greek-Catholic Theological Faculty. Faculty of Orthodox Theology. Prešov, University of Prešov: 2015, S. 41
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D Effect of quantities of used additives and magnesium fortification on the quality of peach yogurts during the cold storage W: Food Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - 4th International session, 14-15 of May 2015, Rzeszow : book of abstracts / red. Monika Wesołowska, Małgorzata Dżugan ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski. Rzeszów, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Chemiczne, Uniwersytet Rzeszowski: 2015, S. 113
- [współaut.] Hanus P, Szajnar K, Kalicka D [et al.] Badanie właściwości kefirów fortyfikowanych glukonianem wapnia w zależności od dawki wzbogacenia oraz czasu przechowywania. - MEDtube Science, 2014, Vol. 2, nr 4, s. 67-68
- [współaut.] Szajnar K, Hanus P, Pawlos M [et al.] Wpływ zastosowanego dodatku smakowego na preferencje i cechy sensoryczne napojów serwatkowych naturalnie nasyconych CO2. - MEDtube Science, 2014, Vol. 2, nr 4, s. 108-109
- [współaut.] Szajnar K, Pawlos M, Kalicka D Właściwości fizykochemiczne i profil teksturometryczny jogurtów wzbogaconych cytrynianem wapnia. - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2014, R. 47, nr 4, s. 946-952
- Sposób wytwarzania napoju z serwatki naturalnej nasyconego dwutlenkiem węgla / Uniwersytet Rzeszowski ; wynalazca Agata Znamirowska. - Biuletyn Urzędu Patentowego, 2014, nr 16, s. 2
- [współaut.] Buniowska-Olejnik M, Pawlos M, Esteve M [et al.] Influence of magnesium fortification on physicochemical, sensory, and textural characteristics of goat's fermented milk W: I congreso nacional de estudiantes de ciencia y tecnologia de los alimentos avances en calidad, seguridad y tecnologías alimentarias : Libro de abstracts, 2 de Abril de 2014 - Facultat de Farmàcia. Universitat de València. Valencia, Universitat de València ; Avecta: 2014, S. 63
- [współaut.] Pawlos M, Kalicka D, Szajnar K Jakość kefirów fortyfikowanych cytrynianem wapnia W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 26-36
- [współaut.] Pawlos M, Kalicka D, Szajnar K Wpływ czasu przechowywania i rodzaju szczepionki na teksturę i jakość sensoryczną jogurtów otrzymanych metodą termostatową W: Właściwości produktów i surowców żywnościowych : wybrane zagadnienia / red. Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Mariusz Witczak, Dorota Najgebauer-Lejko ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Komitet Nauk o Żywności PAN. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności: 2014, S. 15-25
- [współaut.] Duma-Kocan P, Zin M, Woźnica A Analiza zawartości ołowiu w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego w województwie podkarpackim. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 144-152
- [współaut.] Rudy M, Zin M Analiza zależności pomiędzy wiekiem a składem chemicznym mięsa i poziomem akumulacji wybranych zanieczyszczeń środowiskowych w tkankach bydła. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 53-66
- [współaut.] Zachara A, Jarzyna M, Rudy M [et al.] Benzo(a)piren w wędzonych produktach mięsnych i smalcu. - Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2011, nr 1, s. 137-143
- [współaut.] Pawlos M, Duma-Kocan P Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych W: Nowoczesne metody analizy surowców rolniczych / red. Grzegorz Bartosz, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2011, S. 311-324
- [współaut.] Rudy M Level of accumulation of heavy metaIs in tissues of poultry and chemical composition of meat depending on age of birds. - Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2009, t. 5, nr 3, s. 115-124
- [współaut.] Rudy M Ocena właściwości fizykochemicznych mięśni piersiowych kurcząt dostępnych w hipermarkecie i placówce przyzakładowej. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2009, T. 47, z. 1, s. 97-104
- [współaut.] Rudy M, Zin M Analiza zależności pomiędzy wiekiem a poziomem akumulacji związków chloroorganicznych w tkance tłuszczowej świń. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2009, T. 47, z. 1, s. 27-34
- Jaja i przetwory W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 160-177
- Mleko i przetwory mleczne W: Ocena żywności i żywienia / pod red. Marka Zina. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2009, S. 115-159
- [współaut.] Rudy M Jakość tłuszczu końskiego w zależności od wieku zwierząt i okresu składowania zamrażalniczego. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2008, T. 46, z. 2, s. 67-74
- [współaut.] Rudy M Poziom akumulacji wybranych metali ciężkich w tkankach i skład chemiczny mięsa świń w zależności od wieku. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2008, t. 46, z. 2, s. 57-65
- [współaut.] Rudy M Dynamics of acidity changes and meat quality deviations of PSE and DFD types in the different pork carcass classes. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2007, Vol. 25, nr 1, s. 93-99
- [współaut.] Rudy M Fattening and slaughter value of crossbred pigs depending on their age. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2007, Vol. 25, nr 1, s. 85-91
- [współaut.] Rudy M, Zin M Level of accumulation of selected heavy metals in horse tissue as a function of age. - Medycyna Weterynaryjna, 2007, R. 63, nr 11, s. 1303-1306
- [współaut.] Zin M Znaczenie mięsa w odżywianiu ludności w ujęciu historycznym. - Przegląd Hodowlany, 2007, nr 1, s. 27-31
- Promieniowanie jonizujące w utrwalaniu żywności. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 2, s. 6-8
- Termometry na mrożonkach. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2007, nr 1, s. 18-19
- [współaut.] Słowik W, Budzyński M Zmiany właściwości fizykochemicznych mięsa źrebiąt podczas procesu dojrzewania chłodniczego. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2006, vol. 24, s. 307-312
- [współaut.] Zin M, Budzyński M Wpływ warunków przechowywania na jakość sensoryczną koniny. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2006, vol. 24, s. 297-306
- Wpływ mrożenia ja jakość koniny. - Cool Biznes : magazyn branżowy o mrożonej i schładzanej żywności, 2006, nr 11/12, s. 24-26
- [współaut.] Zin M Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, 277 s.
- [współaut.] Słowik W, Zin J Wpływ wieku na właściwości fizykochemiczne mięsa końskiego W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 90-99
- [współaut.] Stanisławczyk R Charakterystyka mięsa końskiego W: Aspekty technologiczne i ekonomiczne gospodarki żywnościowej regionu podkarpackiego / pod red. Marka Zina, Agaty Znamirowskiej. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2006, S. 225-229
- [współaut.] Gil M Ocena skażenia tłuszczu koni polichlorowanymi bifenylami. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 161-165
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R Wpływ żywienia paszą suchą i uwodnioną na wartość rzeźną trzody chlewnej i jakość mięsa. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 180-188
- [współaut.] Gil M, Stanisławczyk R Wpływ wieku na cechy wartości tucznej, rzeźnej i właściwości fizykochemiczne mięsa trzody chlewnej. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 189-201
- [współaut.] Rudy M, Stanisławczyk R Analiza wyniku finansowego w skupie trzody chlewnej przy zastosowaniu różnych metod klasyfikacji. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 202-214
- [współaut.] Stanisławczyk R Changes in physico-chemical properties of horsemeat during frozen storage. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2005, R. 4, z. 2, s. 89-96
- [współaut.] Stanisławczyk R Effect of maturing process on changes in physico-chemical properties of colt meat. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2005, R. 4, z. 2, s. 79-88
- Prediction of horse carcass composition using linear measurements. - Meat Science, 2005, vol. 69, nr 3, s.567-570
- Storage of meat and cured meat products in modified-atmosphere conditions. - Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rzeszowskiego. Produkcja Roślinna, (2005), Z. 2, s. 145-151
- Wartość rzeźna, jakość mięsa i tłuszczu chłodzonego i mrożonego oraz poziomu akumulacji związków toksycznych w zależności od wieku koni / Agata Znamirowska ; Uniwersytet Rzeszowski. Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2005, 91 s.
- [współaut.] Budzyński M Polichlorowane bifenyle i pestycydy w tłuszczu oraz wątrobie koni. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 245-251
- [współaut.] Zin M Naglący problem mączki mięsno-kostnej. - Gospodarka Mięsna, 2004, nr 4, s. 38-39
- [współaut.] Zin M, Budzyński M Badania akumulacji metali ciężkich w tkankach koni. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, 2004, vol. 22, s. 237-243
- Evaluation of the pollution of storage fat with organochlorine and of liver with organophosphorus compounds in slaughter horses. - Animal Science Papers and Reports, 2004, vol. 22, nr 3, s.335-340
- [współaut.] Zin M Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego. Rzeszów, Mitel: 2004, 384 s.
- [współaut.] Budzyński M, Zin M Analiza wartości rzeźnej koni polskich i pochodzenia rumuńskiego. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, (2003), Vol. 21, s. 359-368
- [współaut.] Budzyński M, Zin M Analiza wartości użytkowej mięsa koni polskich i pochodzenia rumuńskiego. - Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio EE, Zootechnica, (2003), Vol. 21, s. 369-377
- [współaut.] Zin M Historia konserwowania mięsa. - Cz. 1. - Gospodarka Mięsna, 2003, nr 1, s. 22-26
- [współaut.] Zin M Historia konserwowania mięsa. - Cz. 2, Opakowania. - Gospodarka Mięsna, 2003, nr 2, s. 34-36
- [współaut.] Zin M Konina jako surowiec mięsny. - Gospodarka Mięsna, 2003, nr 7, s. 20-22
- [współaut.] Zin M Ocena mięsa uzyskanego od koni o różnym typie pochodzeniowo-rasowym. - Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, (2003), T. 40, s. 53-59
- [współaut.] Zin M Spożycie mięsa we Francji. - Gospodarka Mięsna, 2003, nr 5, s. 40-41
- [współaut.] Zin M, Gil M Opłacalność mięsnego użytkowania koni. - Gospodarka Mięsna, 2003, nr 9, s. 50-53
- [współaut.] Gil M, Rudy M, Stanisławczyk R Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależności od umięśnienia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 71-79
- [współaut.] Gil M, Tyksińska E, Stanisławczyk R Cechy jakościowe i sensoryczne koniny w zależnośći od odtłuszczenia półtuszy W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 81-88
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M, Rudy M Wpływ zamrażania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 101-109
- [współaut.] Stanisławczyk R, Gil M, Tyksińska E Wpływ okresu dojrzewania na właściwości fizyko-chemiczne i sensoryczne mięsa końskiego W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 111-120
- Analiza wyników krzyżowania towarowego jałówek z buhajami ras mięsnych W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 59-70
- Chemical contamination of horse muscle liver and peripheric fat W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 97-100
- The changes of phisical qualities of pig meat the effect of thawing process W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 51-57
- Zastosowanie równań regresji do szacowania składu tkankowego tuszu koni W: Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do integracji z Unią Europejską : konferencja naukowa zorganizowana przy współudziale Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Rzeszowie / red. Mariusz Rudy, Agata Znamirowska. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2003, S. 41-50
- [współaut.] Zin M Opas koni szansą dla rolników. - Gospodarka Mięsna, 2002, nr 6, s. 22
- [współaut.] Zin M, Gil M Osobliwości dawnych przepisów kulinarnych. - Gospodarka Mięsna, 2002, nr 1, s. 26-28
- [współaut.] Zin M, Stanisławczyk R Znaczenie dziczyzny. - Gospodarka Mięsna, 2002, nr 4, s. 28-30
- [współaut.] Rudy M Wpływ składu tkankowego i przyjętej klasyfikacji na wartość tusz wieprzowych i przychody producentów trzody chlewnej. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Hodowla i Biologia Zwierząt, (2001), Z. 36, s. 13-27
- [współaut.] Zin M Historyczne i religijne uwarunkowania konsumpcji mięsa. - Gospodarka Mięsna, 2001, nr 7, s. 34-37
- [współaut.] Zin M Ubój zwierząt w różnych kulturach. - Gospodarka Mięsna, 2001, nr 9, s. 36-39
- [współaut.] Zin M, Gil M Znaczenie mięsa w kuchni staropolskiej. Cz. 1. - Gospodarka Mięsna, 2001, nr 10, s. 48-51
- [współaut.] Zin M, Gil M Znaczenie mięsa w kuchni staropolskiej. Cz. 2. - Gospodarka Mięsna, 2001, nr 11, s. 60-63
- [współaut.] Zin M, Stanisławczyk R Dziczyzna w dawnych wiekach. - Gospodarka Mięsna, 2001, t. 53, nr 12, s. 56
- [współaut.] Zin M, Stanisławczyk R Historia mięsoznawstwa w poczatku XXI wieku. - Gospodarka Mięsna, 2001, R. 53, nr 8, s. 60-62, 64
- [współaut.] Zin M, Tyksińska E, Rudy M Wpływ systemu żywienia trzody chlewnej na wyniki tuczu i jakość pozyskanego surowca. - Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Hodowla i Biologia Zwierząt, (2001), Z. 36, s. 61-71
- [współaut.] Zin M Ocena i przetwórstwo mięsa. Rzeszów, Mitel: 2001, 378 s.