dr Marta Jańczak-Pieniążek
- Jednostka:
Instytut Nauk Rolniczych Ochrony i Kształtowania Środowiska, Zakład Produkcji Roślinnej - Budynek: D9
- Pokój: 325
- Nr telefonu: 177855325
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-4655-7974
- Konsultacje dla studentów: wtorek 10:00-11:30
Informacje
Badania obejmują:
- doskonalenie technologii produkcji roślin uprawnych w szczególności zbóż
- wpływ czynników agrotechnicznych i środowiskowych na różnicowanie parametrów jakościowych ziarna różnych gatunków roślin zbożowych
- wpływ czynników stresowych na przebieg procesów fizjologicznych i biochemicznych roślin uprawnych.
The research includes:
- improving the production technology of crop plants, especially cereals
- influence of agrotechnical and environmental factors on the differentiation of the quality parameters of grains of various species of cereal plants
- influence of stress factors on the course of physiological and biochemical processes in crop plants.
Publikacje
- [współaut.] Iljkić D, Vuković M, Dvojković K [et al.] Variety, Chemical Protection and Biostimulator Effect on Winter Wheat Status. - Poljoprivreda, 2024, Vol. 30, iss.1, p. 28-35
- [współaut.] Kaszuba J, Migut D, Kapusta I [et al.] Comparison of the Antioxidant and Sensorial Properties of Kvass Produced from Mountain Rye Bread with the Addition of Selected Plant Raw Materials. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 3
- [współaut.] Pikuła W, Pawlak R, Drygaś B [et al.] Physiological Response of Miscanthus sinensis(Anderss.) to Biostimulants. - Agriculture, 2024, Vol. 14, iss. 1
- [współaut.] Drygaś B, Kreczko J ''Microgreens'' - mikroliście jako produkt o wysokiej wartości odżywczej W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 7 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 65-75
- [współaut.] Pikuła W, Szpunar-Krok E Zachowanie bioróżnorodności genetycznej w kolekcji starych odmian roślin sadowniczych śląskiego ogrodu botanicznego w Mikołowie W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 7 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 39-45
- [współaut.] Buczek J, Harasim E, Kwiatkowski C [et al.] Effect of Cropping Systems and Environment on Phenolic Acid Profiles and Yielding of Hybrid Winter Wheat Genotypes. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 4
- [współaut.] Cichoński J, Michalik P, Chrzanowski G Effect of Heavy Metal Stress on Phenolic Compounds Accumulation in Winter Wheat Plants. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 1
- [współaut.] Szostek M, Szpunar-Krok E, Ilek A Short-Term Effect of Fly Ash from Biomass Combustion on Spring Rape Plants Growth, Nutrient, and Trace Elements Accumulation, and Soil Properties. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 1
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Bobrecka-Jamro D, Pikuła W Effect of Nitrogen Fertilization and Inoculation with Bradyrhizobium japonicum on Nodulation and Yielding of Soybean. - Agronomy-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 5
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Horvat D, Viljevac Vuletić M [et al.] Antioxidant Potential and Phenolic Acid Profiles in Triticale Grain under Integrated and Conventional Cropping Systems. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 5
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Augustyńska-Prejsnar A Effect of Different Row Spacing and Sowing Density on Selected Photosynthesis Indices, Yield, and Quality of White Lupine Seeds. - Agriculture, 2023, Vol. 13, iss. 9
- The Influence of Cropping Systems on Photosynthesis, Yield, and Grain Quality of Selected Winter Triticale Cultivars. - Sustainability, 2023, Vol. 15, iss. 14
- [współaut.] Buczek J Effect of Soil Practice on Photosynthesis, Yield and Quality of Soyabean (Glycine max (L.) Merr.). - Chemistry Proceedings, 2022, Vol. 10, iss. 1
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Photosynthesis, Yield and Quality of Soybean (Glycine max (L.) Merr.) under Different Soil-Tillage Systems. - Sustainability, 2022, Vol. 14, iss. 9
- [współaut.] Buczek J, Kwiatkowski C, Harasim E The Course of Physiological Processes, Yielding, and Grain Quality of Hybrid and Population Wheat as Affected by Integrated and Conventional Cropping Systems. - Agronomy-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 6
- [współaut.] Kwiatkowski C, Harasim E, Feledyn-Szewczyk B [et al.] Productivity and Quality of Chamomile (Chamomilla recutita (L.) Rausch.) Grown in an Organic System Depending on Foliar Biopreparations and Row Spacing. - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 10
- [współaut.] Migut D, Piechowiak T The Effect of Exogenous Copper-Quercetin Complex on Wheat (Triticum aestivumL.) Seedlings Growth under Drought Stress. - Chemistry Proceedings, 2022, Vol. 10, iss. 1
- [współaut.] Migut D, Piechowiak T, Balawejder M Assessment of the Impact of the Application of a Quercetin-Copper Complex on the Course of Physiological and Biochemical Processes in Wheat Plants (Triticum aestivum L.) Growing under Saline Conditions. - Cells, 2022, Vol. 11, no. 7
- [współaut.] Szostek M, Kosowski P, Szpunar-Krok E [et al.] The Usefulness of Ozone-Stabilized Municipal Sewage Sludge for Fertilization of Maize (Zea mays L.). - Agriculture, 2022, Vol. 12, iss. 3
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Depciuch J, Drygaś B [et al.] The Influence of Biostimulants Used in Sustainable Agriculture for Antifungal Protection on the Chemical Composition of Winter Wheat Grain. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 20
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Migut D, Bobrecka-Jamro D [et al.] Photosynthesis, yielding and quality of pea seeds depending on the row spacing and sowing density. - Journal of Water and Land Development, 2022, Spec. iss., s. 146-155
- [współaut.] Buczek J Gospodarowanie glebową materią organiczną w rolnictwie W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 3 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2022, S. 7-17
- [współaut.] Buczek J Reakcja pszenicy hybrydowej na wysokie dawki azotu i nawożenie dolistne. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2021, nr 296, s. 17-24
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D, Szpunar-Krok E [et al.] Morphophysiology, Productivity and Quality of Soybean (Glycine max (L.) Merr.) cv. Merlin in Response to Row Spacing and Seeding Systems. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 2
- [współaut.] Buczek J, Migut D Effect of Soil Tillage Practice on Photosynthesis, Grain Yield and Quality of Hybrid Winter Wheat. - Agriculture, 2021, Vol. 11, iss. 6
- [współaut.] Migut D, Piechowiak T, Buczek J [et al.] Physiological Response of Maize Plants (Zea mays L.) to the Use of the Potassium Quercetin Derivative. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 14
- [współaut.] Migut D, Piechowiak T, Buczek J [et al.] The Effect of Exogenous Application of Quercetin Derivative Solutions on the Course of Physiological and Biochemical Processes in Wheat Seedlings. - International Journal of Molecular Sciences, 2021, Vol. 22, iss. 13
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Wondołowska-Grabowska A, Bobrecka-Jamro D [et al.] Effect of Nitrogen Fertilisation and Inoculation with Bradyrhizobium japonicum on the Fatty Acid Profile of Soybean (Glycine max (L.) Merrill) Seeds. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 5
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Reaction of selected winter wheat cultivars to an increase in the intensity of cultivation technology. - Polish Journal of Agronomy, 2020, z. 43, s. 3-10
- [współaut.] Buczek J, Jarecki W, Bobrecka-Jamro D Effect of high nitrogen doses on yield, quality and chemical composition grain of winter wheat cultivars. - Journal of Elementology, 2020, Vol. 25, nr 3, s. 1005-1017
- [współaut.] Buczek J, Jarecki W, Bobrecka-Jamro D Hybrid wheat yield and quality related to cultivation intensity and weather condition. - Journal of Elementology, 2020, Vol. 25, nr 1, s. 71-83
- [współaut.] Buczek J, Kaszuba J, Szpunar-Krok E [et al.] A Comparative Assessment of the Baking Quality of Hybrid and Population Wheat Cultivars. - Applied Sciences-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 20
- [współaut.] Jarecki W, Bobrecka-Jamro D, Buczek J Yield of Soybean (Glycine max(L.) Merr.) in the habitat conditions of Podkarpackie Voivodeship. - Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura, 2020, nr 19 (2), s. 97-105
- [współaut.] Jarecki W, Buczek J Soybean (Glycine max (L.) Merr.) response to commercial inoculation of Bradyrhizobium japonicum. - Applied Ecology and Environmental Research, 2020, Vol. 18, iss. 5, p. 6713-6724
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Migut D, Skrobacz K [et al.] Physiological and Biochemical Properties of Potato (Solanum tuberosum L.) in Response to Ozone-Induced Oxidative Stress. - Agronomy-Basel, 2020, Vol. 10, iss. 11
- [współaut.] Szpunar-Krok E, Skrobacz K, Bobrecka-Jamro D [et al.] Response of Potato (Solanum Tuberosum L.) Plants to Spraying by Hydrogen Peroxide. - Sustainability, 2020, Vol. 12, iss. 6, Art. no. 2469
- [współaut.] Buczek J, Tobiasz-Salach R, Bobrecka-Jamro D Wpływ intensywności uprawy na produkcyjność mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy ozimej. - Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2019, nr 288, s. 59-66
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Prozdrowotne właściwości zbóż W: Człowiek - żywność - środowisko. T. 2 / red. nauk. Dorota Grabek-Lejko, Patrycja Sowa. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 102-109
- [współaut.] Buczek J, Jarecki W, Tobiasz-Salach R [et al.] Regionalne zróżnicowanie rolnictwa w województwie podkarpackim W: Technologiczno-ekonomiczne aspekty rolnictwa / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2019, S. 7-18
- [współaut.] Jarecki W, Buczek J, Bobrecka-Jamro D Rozwój gospodarstw ekologicznych w województwie podkarpackim na tle Polski. - Fragmenta Agronomica, 2018, Vol. 35, nr 3, s. 66-76
- [współaut.] Tobiasz-Salach R, Bobrecka-Jamro D Assessing the impact of foliar fertilization with manganese and copper on the yield and chemical composition of spring barley. - Polish Journal of Agronomy, 2018, z. 35, s. 59-64
- [współaut.] Buczek J, Bobrecka-Jamro D Ocena wskaźników jakościowych ziarna pszenicy mieszańcowej. - Przegląd Zbożowo-Młynarski - Gazeta Młynarska, 2017, nr 2, s. 22-24
- [współaut.] Buczek J, Szopa B, Bobrecka-Jamro D Wpływ czynników agrośrodowiskowych na wartość technologiczną ziarna pszenicy W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2, Wybrane zagadnienia. Przemyśl, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska: 2017, S. 16-24