dr inż. Michał Miłek
- Jednostka:
Zakład Chemii i Toksykologii Żywności - Budynek: D3
- Pokój: 111
- Nr telefonu: 178721730
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0001-9312-2506
- Konsultacje dla studentów: Poniedziałek 9:00 -10:30
Informacje
Zainteresowania naukowe:
- rośliny lecznicze jako źródło substancji bioaktywnych i dodatków do żywności;
- produkty pszczele i ich połączenie z roślinami leczniczymi;
- metody chromatograficzne w analizie żywności (HPLC, HPTLC);
- naturalne inhibitory enzymów.
Research interests:
- medicinal plants as a source of bioactive substances and food additives;
- bee products and their combination with medicinal plants;
- chromatographic methods in food analysis;
- natural enzyme inhibitors.
Publikacje
- [współaut.] Bonikowski R, Dżugan M The effect of extraction conditions on the chemical profile of obtained raw poplar propolis extract. - Chemical Papers, 2024, Vol. 78, iss. 11, p. 6709-6720
- [współaut.] Ciszkowicz E, Zaguła G, Grabek-Lejko D [et al.] Quality of Propolis Commercially Available on Podkarpacki Beekeeping Market. - Journal of Apicultural Science, 2024, Vol. 68, no. 1, p.35-49
- [współaut.] Dżugan M, Ciszkowicz E, Tomczyk M [et al.] Coniferous Honeydew Honey : Antibacterial Activity and Anti-Migration Properties against Breast Cancer Cell Line (MCF-7). - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 2
- [współaut.] Dżugan M, Pieńkowska N, Galiniak S [et al.] Ornamental Barberry Twigs as an Underexploited Source of Berberine-Rich Extracts-Preliminary Research. - Current Issues in Molecular Biology, 2024, Vol. 46, iss. 11, p. 13193-13208
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M Gospodarcze i środowiskowe znaczenie pszczoły miodnej. - Polish Journal for Sustainable Development, 2024, T. 28, cz. 1, s. 75-84
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Szymański P [et al.] The Influence of Selected Herb Additives on the Organoleptic and Antioxidant Properties and Storage Stability of Frozen Homemade Tofu. - Applied Sciences-Basel, 2024, Vol. 14, iss. 15
- [współaut.] Franke G, Tomczyk M, Górecki M [et al.] The Influence of Geographical Origin on Poplar Propolis Composition and the Impact of Human Microbiota. - Pharmaceuticals, 2024, Vol. 17, iss.6
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Wolanin M, Szpytma A [et al.] Biological Properties of Recently Described Wild Bramble Rubus oklejewiczii against the Species from Similar Niches. - Foods, 2024, Vol. 13, iss. 2
- [współaut.] Sovíková S, Marcinčáková D, Kolesárová M [et al.] Antioxidačné a antiproliferatívne účinky tinktúry zo zeleného orecha kráľovského. - Folia Pharmaceutica Cassoviensia, 2023, Vol. 6, iss. 2, s. 92-99
- [współaut.] Zastawna E, Dżugan M Ocena stabilności miodów wzbogaconych dodatkiem syropów owocowych W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S. 79-91
- [współaut.] Łyskowski A, Dżugan M Assessing the Antimicrobial Properties of Honey Protein Components through In Silico Comparative Peptide Composition and Distribution Analysis. - Antibiotics-Basel, 2023, Vol. 12, iss. 5
- [współaut.] Ciszkowicz E, Sidor E, Hęclik J [et al.] The Antioxidant, Antibacterial and Anti-Biofilm Properties of Rapeseed Creamed Honey Enriched with Selected Plant Superfoods. - Antibiotics-Basel, 2023, Vol. 12, iss. 2
- [współaut.] Dżugan M, Sidor E, Buczkowicz J [et al.] The Application of SDS-PAGE Protein and HPTLC Amino Acid Profling for Verifcation of Declared Variety and Geographical Origin of Honey. - Food Analytical Methods, 2023, Vol. 16, iss. 7, s. 1157-1171
- [współaut.] Dżugan M, Sidor E, Tomczyk M The Possibility of Using Bee Drone Brood to Design Novel Dietary Supplements for Apitherapy. - Applied Sciences-Basel, 2023, Vol. 13, iss. 8
- [współaut.] Kloc M, Dżugan M The content of polyphenols and caffeine in spent coffee grounds obtained from various home brewing methods. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2023, R. 30, nr 1, s. 40-52
- [współaut.] Mołoń M, Kielar P, Sidor E [et al.] The Comparison of Honey Enriched with Laboratory Fermented Pollen vs. Natural Bee Bread in Terms of Nutritional and Antioxidant Properties, Protein In Vitro Bioaccessibility, and Its Genoprotective Effect in Yeast Cells. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 15
- [współaut.] Mołoń M, Kula-Maximenko M, Sidor E [et al.] Chemical Composition and Bioactivity of Laboratory-Fermented Bee Pollen in Comparison with Natural Bee Bread. - Biomolecules, 2023, Vol. 13, iss. 7
- [współaut.] Snaková M, Marcinčáková D, Kolesárová M [et al.] Ovplyvnenie Anticytotoxických Vlastností Extraktu Repíka Lekárskeho Extrakčným Činidlom. - Folia Pharmaceutica Cassoviensia, 2023, Vol. 5, iss. 3, s. 59-65
- [współaut.] Tomczyk M, Czerniecka-Kubicka A, Sidor E [et al.] Tracking of Thermal, Physicochemical, and Biological Parameters of a Long-Term Stored Honey Artificially Adulterated with Sugar Syrups. - Molecules, 2023, Vol. 28, iss. 4
- Wykorzystanie chromatografii HPTLC w analizie produktów pszczelich. - Przemysł Spożywczy, 2023, T. 1, nr 9, s. 17-21
- [współaut.] Ciszkowicz E, Lecka-Szlachta K, Miłoś A [et al.] Mineral Composition, Antioxidant, Anti-Urease, and Antibiofilm Potential of Juglans Regia Leaves and Unripe Fruits. - Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology, 2022, Vol. 26, iss. 1, p. 69-82
- [współaut.] Ciszkowicz E, Tomczyk M, Sidor E [et al.] The Study of Chemical Profile and Antioxidant Properties of Poplar-Type Polish Propolis Considering Local Flora Diversity in Relation to Antibacterial and Anticancer Activities in Human Breast Cancer Cells. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Dżugan M, Kielar P, Stępień K [et al.] SDS-PAGE Protein and HPTLC Polyphenols Profiling as a Promising Tool for Authentication of Goldenrod Honey. - Foods, 2022, Vol. 11, iss. 16
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Sidor E, Puchalski C [et al.] Antiviral and Antibacterial Effect of Honey Enriched with Rubus spp. as a Functional Food with Enhanced Antioxidant Properties. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 15
- [współaut.] Marcinčáková D, Kolesárová M, Falis M [et al.] Potential Role of Agrimonia eupatoria L. Extract in Cell Protection Against Toxicity Induced by Bisphenol A. - Folia veterinaria, 2022, Vol. 66, iss. 1, s. 33-41
- [współaut.] Marcinčáková D, Kolesárová M, Legáthová D [et al.] The Effect of Adding Spices to Green Walnut Tinctures on Their Polyphenolic Profile, Antioxidant Capacity and Action on Renal Cells. - Applied Sciences-Basel, 2022, Vol. 12, iss. 7
- [współaut.] Sidor E, Tomczyk M, Dżugan M The effect of storage time on the antioxidant activity and polyphenolic profile of frozen and lyoohylized drone brood fixed in honey. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, R. 29, nr 2, s. 45-56
- [współaut.] Tomczyk M, Bocian A, Sidor E [et al.] The Use of HPTLC and SDS-PAGE Methods for Coniferous Honeydew Honey Fingerprinting Compiled with Mineral Content and Antioxidant Activity. - Molecules, 2022, Vol. 27, iss. 3
- [współaut.] Bocian A, Kleczyńska E, Sowa-Borowiec P [et al.] The Comparison of Physicochemical Parameters, Antioxidant Activity and Proteins for the Raw Local Polish Honeys and Imported Honey Blends. - Molecules, 2021, Vol. 26, iss. 9
- [współaut.] Dżugan M, Grabek-Lejko D, Hęclik J [et al.] Antioxidant Activity, Polyphenolic Profiles and Antibacterial Properties of Leaf Extract of Various Paulownia spp. Clones. - Agronomy-Basel, 2021, Vol. 11, iss. 10
- [współaut.] Dżugan M, Sidor E, Tomczyk M Miód pszczeli w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej. - Przemysł Spożywczy, 2021, T. 75, nr 3, s. 20-24
- [współaut.] Dżugan M, Tomczyk M, Sowa-Borowiec P [et al.] Species-dependent 5'-hydroxymethylfurfural formation in slowly dried fruits. - Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2021, Vol. 10, iss. 4, p. 586-591
- [współaut.] Grabek-Lejko D, Stępień K, Sidor E [et al.] The enrichment of honey with Aronia melanocarpa fruits enhances its in vitro and in vivo antioxidant potential and intensifies its antibacterial and antiviral properties. - Food & Function, 2021, Vol. 12, iss. 19, p. 8920-8931
- [współaut.] Młodecki &, Dżugan M Caffeine content and antioxidant activity of various brews of specialty grade coffee. - Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria, 2021, Vol. 20, iss. 2, s. 179-188
- [współaut.] Sidor E, Tomczyk M, Dżugan M Antioxidant Activity of Frozen and Freeze-Dried Drone Brood Homogenate Regarding the Stage of Larval Development. - Antioxidants, 2021, Vol. 10, iss. 5
- [współaut.] Sidor E, Zaguła G, Bocian A [et al.] Searching for Differences in Chemical Composition and Biological Activity of Crude Drone Brood and Royal Jelly Useful for Their Authentication. - Foods, 2021, Vol. 10, iss. 9
- [współaut.] Czachor J, Galiniak S, Stępień K [et al.] Coffee Extends Yeast Chronological Lifespan through Antioxidant Properties. - International Journal of Molecular Sciences, 2020, Vol. 21, iss. 24
- [współaut.] Drogoń A, Pyda M, Czerniecka-Kubicka A [et al.] The use of infrared spectroscopy and thermal analysis for the quick detection of adulterated beeswax. - Journal of Apicultural Research, 2020, Vol. 59, iss. 4, p. 677-684
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Marcinčáková D, Sidor E [et al.] Analysis of Cytotoxicity of Selected Asteraceae Plant Extracts in Real Time, Their Antioxidant Properties and Polyphenolic Profile. - Molecules, 2020, Vol. 25, iss. 23
- [współaut.] Tomczyk M, Sidor E, Kapusta I [et al.] The Effect of Adding the Leaves and Fruits of Morus alba to Rape Honey on Its Antioxidant Properties, Polyphenolic Profile, and Amylase Activity. - Molecules, 2020, vol. 25, iss. 1
- [współaut.] Dżugan M, Sidor E, Grabek-Lejko D Apifitoterapia : synergistyczne działanie miodu i roślin leczniczych. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, 254 s.
- [współaut.] Sidor E, Tomczyk M, Dżugan M Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy białej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 100-110
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Gorczyca A, Hęclik J [et al.] Ocena przydatności przetwórczej owoców pomidora na podstawie zawartości likopenu oraz aktywności wybranych glikozydaz W: Przyszłość w żywności - żywność w przyszłości / red. Anna M. Salejda, Anna Kancelista. Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 2020, S. 85-94
- [współaut.] Sowa-Borowiec P, Kamień D, Tomczyk M [et al.] Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych W: Jakość i bezpieczeństwo żywności / redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 30-39
- [współaut.] Marcinčáková D, Legáth J Polyphenols Content, Antioxidant Activity, and Cytotoxicity Assessment of Taraxacum officinale Extracts Prepared through the Micelle-Mediated Extraction Method. - Molecules, 2019, vol. 24, iss. 6, Art. no. 1025 (14 s.)
- [współaut.] Marcinčáková D, Červeňáková N In vitro Evaluation of Biological Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Extracts. - Folia veterinaria, 2018, vol. 62, iss. 3, s. 36-40
- [współaut.] Legáth J Extraction of flavonoids from medicinal plants with use of various solvents systems W: Scientific researches in food production - 3rd meeting of young researchers from V4 countries / editors Béla Kovács, Nikolett Czipa, Ferenc Peles, Éva Bacskainé Bódi, Andrea Kántor, Flóra Mária Szabóné Petróczki, Loránd Alexa. Debrecen, Debreceni Egyetem, Mezögazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar: 2018, S. 38-42