Wykłady, prezentacje, publikacje do samodzielnego studiowania

„Dieta wspomagająca procesy poznawcze – co jeść aby mózg był sprawny i młody”

Szanowni Państwo,

Serdecznie zapraszamy na najnowszy wykład w ramach projektu Akademia Zdrowia 50+! Semestr letni to ostatni czasem realizacji projektu, tym bardziej liczymy na Państwa obecność na najbliższych spotkaniach.

 

Wykład pt. „Dieta wspomagająca procesy poznawcze – co jeść aby mózg był sprawny i młodyodbędzie się w najbliższą 02.04.2025 r. o godzinie 17.00auli głównej im. prof. Jerzego Chłopeckiego w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Wykład ma charakter otwarty dla wszystkich osób po 50 roku życia  - zachęcamy do przyprowadzenia ze sobą znajomego lub członka rodziny!

Możliwe jest uczestnictwo na żywo lub online – aby otrzymać link do transmisji na żywo prosimy o wypełnienie i przesłanie formularza dostępnego na stronie https://forms.gle/nJDkZ6WvdrPTMtrN6 do dnia 02.04.2025r. do godz. 12.00. W odpowiedzi prześlemy link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres e-mail w godzinach popołudniowych.

Wykład poprowadzi Konrad Szychowski – profesor nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki medyczne. Tytuł został nadany przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2025 r. Doktor nauk biologicznych w zakresie biologii, magister Biotechnologii w specjalności biotechnologia molekularna, magister inżynier Zootechniki o specjalności Hodowla Zwierząt, licencjat biologii stosowanej, a także absolwent studiów podyplomowych z biologii molekularnej, studium przygotowania pedagogicznego. Kierownik Katedry Biotechnologii i Biologii Komórki i Przewodniczący Rady Naukowej Dyscypliny Nauk Medycznych, którego główne zainteresowania dotyczą neurobiologii, neurotoksykologii oraz wpływu substancji endokrynnie czynnych na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Współczesne społeczeństwa charakteryzują się wydłużoną przewidywaną długością życia, co zwiększa znaczenie utrzymania sprawności poznawczej w starszym wieku. Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego jest kluczowe dla zachowania pamięci, koncentracji i zdolności poznawczych. Podczas wykładu omówione zostaną składniki diety wspierające funkcje mózgu, rola tłuszczów w neuroprotekcji oraz wpływ mikrobioty jelitowej na samopoczucie i zdolności poznawcze. Przedstawione zostaną także zalecenia dotyczące produktów korzystnych dla mózgu oraz tych, których należy unikać. Ponadto, omówione zostaną nawyki żywieniowe mogące sprzyjać utrzymaniu sprawności intelektualnej w starszym wieku.

Podczas wykładu dowiedzą się Państwo:

co wspiera pamięć, koncentrację i procesy poznawcze

• jak tłuszcze wpływają na neurony
• czy jelita można nazwać drugim mózgiem
• jakie nawyki warto zmienić aby nie ograniczać sprawności mózgu.

/UWAGA! Z racji tego, że wykład jest realizowany w ramach projektu, konieczne będzie wypełnienie krótkiego formularza zgłoszeniowego, prosimy więc o wzięcie ze sobą długopisów./

Projekt Akademia Zdrowia 50+ jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.

Z wyrazami szacunku

Weronika Pięta

Koordynator projektu Akademia Zdrowia 50+

ul. Sucharskiego 2, 35-225 Rzeszów

akademiazdrowia50@wsiz.edu.pl

 

wstecz