O Wydziale
Początki Wydziału związane są z powołaniem do życia w 1973 roku Zamiejscowego Wydziału Ekonomiki Produkcji i Obrotu Rolnego w Rzeszowie, Akademii Rolniczej w Krakowie. 1987 roku został on przekształcony w Filię z dwoma Wydziałami: Technologii Obrotu Surowcami i Produktami Rolniczymi oraz Ekonomiki Produkcji Rolniczej. W 1993 roku zostały one połączone w jeden Wydział Ekonomii z Jednostkami Technologiczno-Rolniczymi, który w 2001 wszedł w skład powstałego Uniwersytetu Rzeszowskiego. W 2005 roku ze struktury tego Wydziału zostały wyłączone Jednostki Technologiczno- Rolnicze i połączone z Instytutem Biologii i Ochrony Środowiska w Wydział Biologiczno-Rolniczy. W 2019 roku wydział ten został przekształcony w dwa Instytuty, Nauk Rolniczych, Kształtowania i Ochrony Środowiska oraz Technologii Żywności i Żywienia, które weszły w skład Kolegium Nauk Przyrodniczych. W 2025 roku w wyniku przeprowadzonej reformy strukturalnej te dwa Instytuty weszły w skład Wydziału Technologiczno- Przyrodniczego.
Wydział Technologiczno-Przyrodniczy, jeden z 15 wydziałów Uniwersytetu Rzeszowskiego, prowadzi badania naukowe i kształcenie studentów na kierunkach obejmujących głównie dziedziny nauk rolniczych a także interdyscyplinarne. Zlokalizowany jest w kampusie Zalesie już od ponad 50 lat, natomiast w strukturach UR jest od 2001 roku. Dysponuje nowoczesnymi laboratoriami oraz salami dydaktycznymi. Dyscypliny rolnictwo i ogrodnictwo oraz technologia żywności i żywienia uzyskały w procesie ewaluacji uczelni wysoką kategorię B+. Zainteresowania badawcze pracowników obejmują m.in. optymalizację produkcji roślin uprawy polowej, opracowanie innowacyjnych technologii stosowanych w przemyśle spożywczym i rolnictwie, zarządzanie zasobami przyrody i ochroną środowiska. Wszystkie kierunki działań badawczych i dydaktycznych realizowane są z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju.
The Faculty of Technology and Life Sciences, one of 15 faculties of the University of Rzeszów, conducts scientific research and educates students primarily in the fields of agricultural sciences, as well as interdisciplinary fields. Despite becoming a part of the University of Rzeszów only in 2001, It has as a campus existed at its location, Zalesie District, for over 50 years.
The faculty is equipped with modern laboratories and teaching facilities. The disciplines of agriculture and horticulture, as well as food technology and nutrition, have both been awarded a high B+ category in the university evaluation process. Key research interests of the faculty staff include, among others, the optimisation of field crop production, the development of innovative technologies for the food industry and agriculture, as well as management of natural resources and environmental protection. All research and teaching activities are carried out with consideration for the principles of sustainable development.