Pracownicy

 
Imię i nazwisko
Zainteresowania badawcze
Kadra naukowo-dydaktyczna

 

prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska

Kierownik Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka

tel. +48 17 785 5237

e-mail: gjaworska@ur.edu.pl

pokój 237, budynek D9              

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • wpływ zabiegów technologicznych, metody konserwowania oraz warunków magazynowania na jakość produktów gotowych z owoców, warzyw, grzybów jadalnych i zbóż
  • zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych owoców, warzyw i grzybów jadalnych pod wpływem obróbki technologicznej
  • modyfikacje w technologii produkcji soków i napojów z surowców roślinnych (owoce, warzywa, zboża, nasiona)
  • innowacje w technologiach suszenia owoców, warzyw i grzybów jadalnych
  • nowoczesne metody pakowania i przechowywania (m.in. pakowanie próżniowe, MAP, sous-vide) owoców, warzyw i grzybów jadalnych
  • projektowanie innowacyjnych produktów na bazie surowców roślinnych oraz projektowanie technologii ich wytwarzania

Dyrektor ITZZ.jpg [88.97 KB]

dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR

tel. +48 17 785 5238

e-mail: ikapusta@ur.edu.pl

pokój 238, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • ekstrakcja i izolacja substancji biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego
  • analiza jakościowa i ilościowa substancji naturalnych pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem technik chromatograficznych w tym spektrometrii mas (polifenole, saponiny, tokoferole, witaminy rozpuszczalne w wodzie)
  • analiza właściwości prozdrowotnych substancji pochodzenia roślinnego;
  • właściwości fizyko-chemiczne i antyoksydacyjne wina
  • oznaczanie profilu związków polifenolowych w winach

 

dr inż. Joanna Kaszuba

tel. +48 17 785 5245

e-mail: jkaszuba@ur.edu.pl

pokój 245, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • ocena przydatności odmian zbóż chlebowych w produkcji piekarskiej
  • badania wartości wypiekowej mąki pszennej, żytniej i pszenżytniej
  • badania reologiczne ciast pszennych i żytnich
  • zastosowanie dodatków prozdrowotnych w produkcji piekarskiej i cukierniczej
  • wpływ wybranych surowców roślinnych na jakość pieczywa bezglutenowego
  • pieczywo dietetyczne

EO9A6768.jpg [1.53 MB]

dr inż. Karolina Pycia           

tel. +48 17 785 5244

e-mail: kpycia@ur.edu.pl

pokój 244, budynek D9              

ul. Zelwerowicza 4   
35-601 Rzeszów

  • właściwości fizykochemiczne i reologiczne maltooligosacharydów na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie
  • właściwości fizykochemiczne i reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
  • analiza właściwości reologicznych ciasta na bazie układów mąki z dodatkami roślinnymi o cechach prozdrowotnych
  • zawartość składników bioaktywnych i właściwości antyoksydacyjne orzechów
  • żywność funkcjonalna
  • opracowanie pieczywa funkcjonalnego o cechach prozdrowotnych

Greta Adamczyk Ph.D..jpg [33.97 KB]

dr inż. Greta Adamczyk    

Kierownik kierunku Menedżer Rozwoju Produktu

tel. +48 17 785 5246

e-mail: gadamczyk@ur.edu.pl

pokój 246, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4       
35-601 Rzeszów

  • właściwości reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
  • tiksotropia kleików skrobiowych oraz mieszanin skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi
  • interakcje skrobi z nieskrobiowymi hydrokoloidami polisacharydowymi
  • interakcje skrobi ze związkami biologicznie czynnymi
  • właściwości reologiczne ciast piekarskich oraz cukierniczych
  • wpływ błonnika na właściwości reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego

 

dr inż. Tomasz Cebulak      

tel. +48 17 785 4939

e-mail: tcebulak@ur.edu.pl

pokój 114, budynek D10            

ul. Ćwiklińskiej 2D
35-601 Rzeszów

  • wpływ abiotycznych czynników stresu na właściwości antyoksydacyjne warzyw i owoców
  • możliwości technologicznego wykorzystania nasion konopi siewnej

KRolf.jpg [1.31 MB]

dr inż. Katarzyna Rolf          

tel. +48 17 785 5242

e-mail: krolf@ur.edu.pl

pokój 242, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4         
35-601 Rzeszów

  • sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych
  • wpływ elementów stylu życia, w tym czynników żywieniowych na starzenie się organizmu
  • edukacja żywieniowa różnych grup populacyjnych
  • zdrowie publiczne
  • diety alternatywne

 

dr Agata Pawłowska           

tel. +48 17 785 5246

e-mail: agpawlowska@ur.edu.pl

pokój 246, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4 
35-601 Rzeszów

  • izolacja związków pochodzenia naturalnego
  • analizy jakościowe i ilościowe z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej, ultrasprawnej chromatografii cieczowej
  • aktywność biologiczna produktów naturalnych
  • naturalne przeciwutleniacze
  • nutraceutyki
  • wydłużanie okresu przydatności produktów spożywczych poprzez zastosowanie fermentatów, kultur ochronnych

Posadzka Z..jpg [62.70 KB]

dr inż. Zuzanna Posadzka

tel. +48 17 785 5236

e-mail: zposadzka@ur.edu.pl

pokój 236, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • wykorzystanie dodatków funkcjonalnych na bazie warzyw (buraka ćwikłowego) i ich wpływ na parametry technologii produkcji i zawartość związków prozdrowotnych chlebów mieszanych
  • wpływ udziału zakwasów warzywnych na jakość chlebów bezglutenowych produkowanych metodą wypieku pośredniego
  • pieczywo na zakwasie (ocena jakości surowców, półproduktów i jakości wypiekowej pieczywa, zawartość związków prozdrowotnych, doskonalenie technologii produkcji)

 

dr inż. Natalia Żurek        

tel. +48 17 785 5236

e-mail: nzurek@ur.edu.pl

pokój 236, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • wpływ ekstraktów/związków pochodzenia roślinnego na żywotność, zmiany morfologiczne i mechanizmy śmierci komórek nowotworowych

  • pozyskiwanie preparatów roślinnych o wysokiej zawartości związków biologicznie aktywnych

  • analizy ilościowe i jakościowe składu polifenolowego i aktywności prozdrowotnej surowców i przetworów roślinnych

  • biofortyfikacja żywności

 

dr inż. Paweł Hanus

tel. +48 17 785 5235

e-mail: phanus@ur.edu.pl

pokój 235, budynek D9              

ul. Zelwerowicza 4    
35-601 Rzeszów

  • techniki i technologie w technologii gastronomicznej
  • jakość mikrobiologiczna potraw
  • wpływ obróbki termicznej na substancje bioaktywne, barwę oraz teksturę żywności
Pracownicy techniczni
 

mgr inż. Izabela Baran   

tel. +48 17 785 5243

e-mail: ktojpr@ur.edu.pl
e-mail: ibaran@ur.edu.pl

pokój 243, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4           
35-601 Rzeszów

  • prowadzenie sekretariatu Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
 

mgr inż. Anna Bawoł

tel. +48 17 785 5243

e-mail: ktojpr@ur.edu.pl
e-mail: abawol@ur.edu.pl

pokój 243, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4           
35-601 Rzeszów

  • prowadzenie sekretariatu Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
Doktoranci
zdjęcie Szarek N..jpg [389.52 KB]

mgr inż. Natalia Szarek      

tel. +48 17 785 5235

e-mail: nataliasz@dokt.ur.edu.pl

pokój 235, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4             
35-601 Rzeszów

  • wykorzystanie obróbki enzymatycznej miazgi warzyw do poprawy cech funkcjonalnych soków
  • wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki na jakość soków z warzyw
  • suszenie rozpyłowe soków
  • właściwości przeciwutleniające soków z warzyw korzeniowych