Projekty badawcze 2021
Tematy badawcze realizowane w ramach RID
w roku 2021
zadanie 1:
Analiza środowiskowych uwarunkowań produkcji surowców roślinnych na Podkarpaciu
- Optymalizacja agrotechniki wybranych roślin uprawnych w zależności od warunków środowiska - dr hab. inż. prof. UR Wacław Jarecki;
- Technologia uprawy i dobór odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) na terenie województwa podkarpackiego z wykorzystaniem na cele słodownicze i browarnicze (1; 2) - dr hab. inż. Józef Gorzelany;
- Innowacyjne źródła azotu w nawożeniu wybranych gatunków roślin - dr hab. inż. Maciej Balawejder;
- Ocena możliwości wykorzystania wybranych odpadów/produktów pochodzenia rolniczego jako nośników biomasy w biologicznych reaktorach sekwencyjnych (1; 2) - dr hab. prof. UR Justyna Koc-Jurczyk;
- Zróżnicowanie oraz wykorzystanie okrzemek jako potencjalny zamiennik surowców z roślin alternatywnych - dr hab. prof. UR Teresa Noga;
- Wpływ nawożenia doglebowego i dolistnego na wielkość plonu i jakość nasion roślin bobowatych grubonasiennych (1; 2) - dr hab. inż. prof. UR Ewa Szpunar-Krok;
- Zagospodarowanie rolniczych materiałów odpadowych z produkcji roślinnej metodą toryfikacji - dr inż. Marcin Bajcar;
- Modyfikacja procesu wegetacji rabarbaru ogrodowego w aspekcie poprawy przydatności użytkowej (1; 2) - dr inż. Miłosz Zardzewiały;
- Identyfikacja niceni strefy korzeniowej (Plant Parasitic Nematodes) zasiedlających monokulturową plantację Paulowni (Paulownia tomentosa Steud) - dr inż. Anita Zapałowska).
- Zróżnicowanie pojemności antyoksydacyjnej gleb w zależności od formy użytkowania rolniczego terenów Podkarpacia - dr Iwona Makuch-Pietraś
- Możliwości produkcji roślinnej w zależności od warunków środowiskowych i agrotechnicznych - dr hab. inż. prof. UR Renata Tobiasz-Salach
zadanie 2:
Analiza jakości surowców pochodzenia roślinnego
- Technologia uprawy i dobór odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) na terenie województwa podkarpackiego z wykorzystaniem na cele słodownicze i browarnicze (1; 2) - dr hab. inż. Józef Gorzelany;
- Ocena produkcyjności i jakości surowców roślinnych o istotnym znaczeniu gospodarczym - dr hab. inż. prof. UR Jan Buczek;
- Uprawa borówki wysokiej (amerykańskiej) w celu pozyskiwanie składników bioaktywnych (2; 5) - dr hab. inż. prof. UR Zbigniew Czerniakowski;
- Wpływ genotypu i metod uprawy na zawartość wybranych związków bioaktywnych i alergennych u roślin sadowniczych (jabłka, rokitnik, aronia, berberys) uprawianych regionie południowo-wschodniej Polski (2; 4) - dr hab. inż. prof. UR Wojciech Litwińczuk;
- Uprawa drzew wielofunkcyjnych (paulownia, morwa) w celu pozyskiwania biokomponentów i biomasy (OZE) oraz fitoremediacji środowiska – II etap (2; 5) - dr hab. inż. prof. UR Wojciech Litwińczuk;
- Wpływ nawożenia doglebowego i dolistnego na wielkość plonu i jakość nasion roślin bobowatych grubonasiennych (1; 2) - dr hab. inż. prof. UR Ewa Szpunar-Krok;
- Analiza jakości produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Analiza jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (2; 4) - dr hab. inż. prof. UR Grzegorz Zaguła;
- Wykorzystanie surowców roślinnych do produkcji wysokojakościowych alternatywnych biokomponentów z określeniem ich przydatności w sektorze rolno-spożywczym oraz energetycznym - dr Bogdan Saletnik;
- Modyfikacja składników bioaktywnych rzodkiewki czynnikami abiotycznymi (2; 5) - dr inż. Miłosz Zardzewiały;
- Modyfikacja procesu wegetacji rabarbaru ogrodowego w aspekcie poprawy przydatności użytkowej (1; 2) - dr inż. Miłosz Zardzewiały;
- Ocena możliwości wykorzystania wybranych odpadów/produktów pochodzenia rolniczego jako nośników biomasy w biologicznych reaktorach sekwencyjnych (1; 2) - dr hab. prof. UR Justyna Koc-Jurczyk.
zadanie 3:
Analiza jakości surowców pochodzenia zwierzęcego
- Kształtowanie jakości surowca mięsnego i jego produktów - dr hab. inż. prof. UR Mariusz Rudy;
- Ocena jakości i aktywności biologicznej produktów pszczelich pochodzących z podkarpackich pasiek (3; 4) - dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan;
- Analiza mikrobiologiczna różnych rodzajów mięs oraz wyrobów mięsnych oparta na metodach molekularnych - dr hab. Miroslawa Kacaniova;
- Ocena jakości mięsa drobiowego z różnych systemów utrzymania oraz produktów z wykorzystaniem dodatków naturalnych - dr hab. inż. prof. UR Jadwiga Topczewska;
- Biofortyfikacja żywności nanokomponentami z dziko rosnących roślin (3; 4; 5)
- dr inż. Maria Tarapatskyy. - Wpływ dodatku błonnika i monokultur probiotycznych na jakość lodów z mleka owczego - dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR
- Fermentowane mleko probiotyczne z dodatkiem witaminy C - dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR
- Wpływ rodzaju związku wapnia i jego dawki na właściwości żeli kwasowo-podpuszczkowych z mleka koziego - dr inż. Małgorzata Pawlos
- Biodostępność wybranych minerałów z permeatu i serwatki uzyskanych podczas produkcji serów - dr inż. Magdalena Buniowska
zadanie 4:
Analiza jakości produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych
- Analiza syropów z czarnego bzu o wzmożonym działaniu - dr hab. inż. Maciej Balawejder;
- Ocena jakości i aktywności biologicznej produktów pszczelich pochodzących z podkarpackich pasiek (3; 4) - dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan;
- Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy - dr hab. Maria Jolanta Rędowicz;
- Analiza jakości produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Analiza jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (2; 4) - dr hab. inż. prof. UR Grzegorz Zaguła;
- Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe powłok stosowanych w kontakcie z żywnością - dr Dorota Grabek-Lejko;
- Biofortyfikacja żywności nanokomponentami z dziko rosnących roślin (3; 4; 5)
- dr inż. Maria Tarapatskyy; - Wpływ genotypu i metod uprawy na zawartość wybranych związków bioaktywnych i alergennych u roślin sadowniczych (jabłka, rokitnik, aronia, berberys) uprawianych regionie południowo-wschodniej Polski (2; 4) - dr hab. inż. prof. UR Wojciech Litwińczuk.
zadanie 5:
Badania nad modyfikacją procesów wytwarzania i składu w celu zwiększania potencjału biologicznego żywności
- Badania nad wytwarzaniem produktów na bazie miodu o zwiększonej aktywności biologicznej - dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan;
- Pozyskiwanie składników bioaktywnych z roślin Żyworódki, poddanej procesowi ozonowania - dr hab. inż. Maciej Balawejder;
- Badania nad działaniem przeciwdrobnoustrojowym i przeciwutleniającym ekstraktów, olejków eterycznych oraz suszy roślin przyprawowych zastosowanych jako dodatek w żywności - dr Maciej Kluz;
- Wykorzystanie związków polifenolowych roślin jagodowych w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego - dr hab. prof. UR Ireneusz Kapusta;
- Opracowanie innowacyjnych dodatków funkcjonalnych oraz żywności funkcjonalnej o zaprogramowanych właściwościach przeciwnowotworowych ograniczających zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego. Wzbogacenie oferty rynkowej oraz konkurencyjności regionalnego przemysłu spożywczego. W ramach Pracowni hodowli linii komórkowych (kontynuacja z roku 2020) - dr hab. prof. UR Ireneusz Kapusta;
- Modyfikacje technologiczne produktów spożywczych (kontynuacja z roku 2020) - dr inż. Tomasz Cebulak;
- Biofortyfikacja żywności nanokomponentami z dziko rosnących roślin (3; 4; 5) - dr inż. Maria Tarapatskyy;
- Modyfikacja składników bioaktywnych rzodkiewki czynnikami abiotycznymi (2; 5) - dr inż. Miłosz Zardzewiały;
- Uprawa borówki wysokiej (amerykańskiej) w celu pozyskiwanie składników bioaktywnych (2; 5) - dr hab. inż. prof. UR Zbigniew Czerniakowski;
- Uprawa drzew wielofunkcyjnych (paulownia, morwa) w celu pozyskiwania biokomponentów i biomasy (OZE) oraz fitoremediacji środowiska – II etap (2; 5) - dr hab. inż. prof. UR Wojciech Litwińczuk;
- Wpływ dawki i rodzaju kolagenu na właściwości probiotycznego owczego mleka fermentowanego - dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR.