Usługi badawcze
Lp. | Jed. | Dziedzina badań | Obiekty Grupy obiektów |
Przedmiot badań (materiał/wyrób) | Badana cecha Zakres wartości (jeżeli dotyczy) Metoda badawcza |
Przykładowe badania/usługi |
Osoba pierwszego kontaktu |
1 | INF | emisyjna spektroskopia fourierowska | molekuły dwuatomowe w fazie gazowej |
CO, CO+, CH, CD, CH+, CD+ | identyfikacja widmowa; otrzymywanie parametrów fizyko-chemicznych struktury energetycznej | fourierowska spektroskopia emisyjna wysokiej rozdzielczości tlenków, wodorków i deuterków węgla oraz ich jonów dodatnich | dr hab., prof. UR Rafał Hakalla rhakalla@ur.edu.pl dr hab., prof. UR Wojciech Szajna wszajna@ur.edu.pl 17-851-8703 |
2 | INF | emisyjna spektroskopia fourierowska | molekuły dwuatomowe w fazie gazowej |
AlH, AlD, AlH+, AlD+, InH, InD, GaH, GaD | identyfikacja widmowa; otrzymywanie parametrów fizyko-chemicznych struktury energetycznej | fourierowska spektroskopia emisyjna wysokiej rozdzielczości wodorków i deuterków wybranych metali grupy IIIA oraz ich jonów dodatnich | dr hab., prof. UR Wojciech Szajna wszajna@ur.edu.pl 17-851-8703 |
3 | INF | produkcja aparatury szklanej | molekuły dwuatomowe w fazie gazowej |
lampy typu hollow-cathode oraz lampy Geisslera | projektowanie i produkcja lamp wyładowczych do zastosowań w emisyjnej i absorpcyjnej spektroskopii atomowej i molekularnej | dr hab., prof. UR Rafał Hakalla rhakalla@ur.edu.pl dr hab., prof. UR Wojciech Szajna wszajna@ur.edu.pl 17-851-8703 |
|
4 | INF | analiza struktur energetycznych molekuł | molekuły dwuatomowe w fazie gazowej |
CO | otrzymywanie parametrów oddziaływań wewnątrzmolekularnych | globalne analizy deperturbacyjne wielostanowo i rozlegle zaburzonych struktur energetycznych molekuł dwuatomowych | dr hab., prof. UR Rafał Hakalla rhakalla@ur.edu.pl 17-851-8703 |
5 | INF | badanie właściwości fizycznych źródeł światła | komercyjne źródła światła | żarówki, świetlówki, LEDy, halogeny, | zakres i stopień pokrycia widmowego zakresu widzialnego promieniowania elektromagnetycznego | analiza widmowa komercyjnych źródeł światła używanych w publicznych i prywatnych budynkach użyteczności publicznej pod kątem zgodności z przepisami BHP |
dr hab., prof. UR Rafał Hakalla rhakalla@ur.edu.pl dr hab., prof. UR Wojciech Szajna wszajna@ur.edu.pl 17-851-8703 |
6 | INF | badania właściwości fizycznych | atomy | materiały przewodzące | analiza składu chemicznego (atomowego) badanego materiału metodą GDOES |
analiza składu atomowego folii indowej (In) | dr hab., prof. UR Rafał Hakalla rhakalla@ur.edu.pl dr hab., prof. UR Wojciech Szajna wszajna@ur.edu.pl 17-851-8703 |
7 | INF | oscylacyjna spektroskopia fourierowska średniej podczerwieni MIR | molekuły wieloatomowe | próbki chemiczne, biologiczne, materiały przemysłowe | analiza składu chemicznego (molekularnego) badanych próbek; metoda: rejestracja i pomiar widm podczerwonych metodą ATR (Attenuated Total Reflectance) | analiza składu molekularnego i chemicznego: a) próbek biologicznych, b) proszków z badań archeologicznych, c) płynów ustrojowych |
dr hab., prof. UR Rafał Hakalla rhakalla@ur.edu.pl dr hab., prof. UR Wojciech Szajna wszajna@ur.edu.pl 17-851-8703 |
8 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
wyroby, materiały, obiekty budowlane | np. cement, gips, rozdrobniony gruz | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w cemencie | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
9 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
gleba, grunty, skały | np. grunty, rozdrobnione skały | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w glebie | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
10 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
produkty rolne | np. rozdrobnione ziarna zbóż | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w rozdrobnionych płodach rolnych |
dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
11 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
pasze dla zwierząt | np. granulaty paszowe, sprasowane pasze zwierzęce | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w paszach dla zwierząt | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
12 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
osady, odpady | np.popiół, osady denne, odpady kopalniane | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w popiołach | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
13 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
ścieki | np. ścieki | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w ściekach | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
14 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
żywność | np. suszone grzyby | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w grzybach leśnych | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
15 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
woda | np. woda z kranu, woda z cieków wodnych, stawów, sadzawek | zawartość radioizotopów (gamma)/3 keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów wodzie pitnej | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
16 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
powietrze | np. powietrze w domach i mieszkaniach, piwnicach, jaskiniach, odwiertach |
badanie obecności i ciągły monitoring stężenia radonu /10 – 1000 000 Bq/m3 | badanie zawartości Radonu w budynkach mieszkalnych |
dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
17 | INF | badania radiochemiczne i promieniowania – w tym nuklearne |
obiekty i materiały biologiczne przeznaczone do badań | badanie moczu na obecność izotopów promieniotwórczych gamma (skażenie wewnętrzne) | zawartość radioizotopów (gamma)/ 3keV – 5 MeV | badanie zawartości radionuklidów w moczu osób, u których mogło dojść do wchłonięcia substancji promieniotwórczej | dr Izabela Piotrowska [email protected] [email protected] 17-851-8739 17-851-8570 |
18 | INF | badania chemiczne i strukturalne | wyroby chemiczne, materiały nieorganiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | np. związki chemiczne, oraz próbki przemysłowe i środowiskowe, biomateriały, minerały, wyroby farmaceutyczne, w postaci cieczy (w tym roztworów) lub takie, które można przeprowadzić do tej postaci |
badania fizykochemiczne własności optycznych i spektroskopowych elektrochemicznych cieczy oraz lepkości statycznej i dynamicznej; identyfikacja materiałów chemicznych, określenie informacji jakościowych o składzie chemicznym i wybranych właściwościach, rozkład substancji chemicznych, określenie jednolitości i czystości, obecności zanieczyszczeń. |
pomiary własności optycznych i spektroskopowych cieczy: (refrakcja, skręcenie płaszczyzny polaryzacji światła, rozpraszanie światła - turbidymetria, widmo absorpcyjne UV-vis). Pomiary elektrochemiczne cieczy (PH, przewodnictwo jonowe, potencjał elektrochemiczny). Pomiary lepkości statycznej i dynamicznej. |
dr Przemysław Kolek [email protected] 17-851-8699 |
19 | INF | badanie sprawności struktur fotowoltaicznych | cienkowarstwowe struktury fotowoltaiczne | Si/ZnO ZnO/CuO TiO2/Cu2O Pentacene/Si TiO2:ZnO/CuO:Cu2O |
charakteryzacja strukturalna, optyczna i elektryczna | wyznaczanie charakterystyk prądowo napięciowych, sprawność, FF, rezystancja kontaktów | dr Grzegorz Wisz [email protected] 17-851-8550 |
20 | INF | wytwarzanie cienkich warstw | struktury fotowoltaiczne, struktury półprzewodnikowe, warstwy tribologiczne, warstwy hydrofobowe, warstwy refleksyjne, filtry widmowe, powłoki TBC, powłoki pasywacyjne |
Si/ZnO ZnO/CuO TiO2/Cu2O Pentacene/Si TiO2:ZnO/CuO:Cu2O DLC TiN Si3N4 SiO2 Al2O3 |
wytwarzanie cienkich warstw z wykorzystaniem rozpylania magnetronowego, termicznego,elektronowego i laserowego w warunkach wysokiej próżni (technologie PVD) | dobór i wpływ parametrów wytwarzania na własności strukturalne, optyczne, elektryczne, morfologię, skład | dr Grzegorz Wisz [email protected] 17-851-8550 |
21 | INF | badania właściwości fizycznych | materiały laserowe i optoelektroniczne, szkła, i inne ciała stałe |
YAlO3, Y3Al5O12, Gd3Ga5O12 i inne, w tym szkła | charakteryzacja optyczna | widma transmisji, absorpcji, odbicia, krawędź absorpcji, szerokość optycznej przerwy wzbronionej, pasma absorpcji, wpływ wygrzewania na własności optyczne | dr Piotr Potera [email protected] 17-851-8735 |
22 | INF | badania właściwości fizycznych | cienkie warstwy | TiO2, Cu2O, CdTe i inne na różnych podłożach przeźroczystych (m.in. szkło, kwarc, szafir) | charakteryzacja optyczna | widma transmisji, absorpcji, odbicia, krawędź absorpcji, szerokość optycznej przerwy wzbronionej, pasma absorpcji, wpływ wygrzewania na własności optyczne, współczynnik załamania i grubość warstw metodą interferencji Swanepoel'a | dr Piotr Potera [email protected] 17-851-8735 |
23 | INF | badania właściwości fizycznych | ciecze | ciecze różnego rodzaju, w tym roztwory barwników | charakteryzacja optyczna | widma transmisji, absorpcji, pasma absorpcji | dr Piotr Potera [email protected] 17-851-8735 |
24 | INF | badania właściwości fizycznych | proszki | różnego rodzaju materiały w postaci proszków np. Al2O3 | charakteryzacja optyczna | widma odbicia dyfuzyjnego (sfera całkująca) | dr Piotr Potera [email protected] 17-851-8735 |
25 | INF | badania struktury materiałów | powłoki i warstwy, materiały inżynierskie, nanoproszki | powłoki metaliczne, ceramiczne, polimerowe i kompozytowe, nanocząstki (zwłaszcza typu corshells), nanokompozyty | transmisyjna Mikroskopia Elektronowa HRTEM z FFT, HRSTEM z FFT, SAED, EDS w nanoobszarach. 1. analiza budowy krystalicznej (określenie składu fazowego) w nanoobszarach 2. analiza rozmiaru krystalitów, granicy międzyfazowej nanokrystalitów 3. analiza budowy powłoki lub warstwy w skali nanometrycznej 4. analiza grubości powłok, warstw 5. analiza składu chemicznego w nanoobszarach jakościowa i ilościowa (mapy rozkład pierwiastków, analiza liniowa, punktowa w nanoobszarach) |
dr hab., prof. UR Andrzej Dziedzic [email protected] 17-851-8730 |
|
26 | INF | badania struktury materiałów | materiały inżynierskie, kompozyty, powłoki i warstwy oraz proszki o rozmiarach mikrometrycznych | metale i stopy metali, ceramika, polimery, warstwy nawęglane, azotowane, proszki metaliczne i ceramiczne | skaningowa Mikroskopia Elektronowa SEM z EDS w mikroobszarach (detektor SE, BSE). 1. określanie morfologii powierzchni powłok, warstw, proszków w skali mikrometrycznej 2. analiza grubości powłok, warstw w skali mikrometrycznej 3. analiza składu chemicznego w mikroobszarach jakościowa i ilościowa (mapy rozkład pierwiastków, analiza liniowa, punktowa w mikroobszarach) 4. analiza wad budowy wyrobów w sakli mikrometrycznej |
dr hab., prof. UR Andrzej Dziedzic [email protected] 17-851-8730 |
|
27 | INF |
przygotowanie preparatów do badań za pomocą elektronowej mikroskopii |
materiały inżynierskie, kompozyty | mikroskopia jonowa FIB przygotowanie preparatów (cienkich filmów) do badań za pomocą Transmisyjnej Mikroskopii Elektronowej |
dr hab., prof. UR Andrzej Dziedzic [email protected] 17-851-8730 |
||
28 | INF | modelowanie komputerowe | zjawiska fizyczne | procesy produkcyjne, zjawiska fizyczne, jednostki chorobowe | modelowanie Matlab | modelowanie hemodializy, modelowanie białaczki | dr hab., prof. UR Paweł Jakubczyk [email protected] 17-851-8762 |
29 | INF | badania fizyczne | materiały organiczne i nieorganiczne | wykrywanie metali ciężkich | wyznaczanie zawartości metali ciężkich w próbkach z dokładnością do ppm/ppb (w zależności od metalu), metoda badawcza: absorpcja atomowa |
wyznaczanie zawartości ołowiu w próbkach roślinnych | dr hab., prof. UR Andrzej Wal [email protected] 17-851-8605 |
30 | INF | badania fizyczne | powłoki na materiałach | metale | identyfikacja grubości i składu metodą nieniszczącą EDXRF | wyznaczanie grubości warstw w zakresie do mikrometra, wyznaczanie składu warstw (max. rozmiary próbki: gr. x szer. x wys. 2 cm x 20 cm x 27 cm) | dr hab., prof. UR Andrzej Wal [email protected] 17-851-8605 |
31 | INF | badania właściwości fizycznych | materiały i elementy elektroniczne | kryształy, cienkie warstwy, struktury półprzewodnikowe | charakteryzacja elektryczna | pomiary niskoczęstotliwościowych szumów elektrycznych | dr Mariusz Bester [email protected] 605 883 874 |
32 | INF | badania właściwości fizycznych | urządzenia elektryczne i elektroniczne | urządzenia elektryczne i elektroniczne | pomiary PEM | pomiary pola bliskiego oraz pomiary PEM w środowisku wewnętrznym i zewnętrznym | dr Mariusz Bester [email protected] 605 883 874 |
33 | INF | badania właściwości fizycznych | własność przestrzeni pod kątem PEM | wpływ PEM na obiekty biologiczne | pochłanianie promieniowania elektromagnetycznego przez tkanki biologiczne | pomiary współczynnika SAR | dr Mariusz Bester [email protected] 605 883 874 |
34 | INF | badania właściwości fizycznych | materiały przewodzące | półprzewodniki metale, tkanki i małe obiekty biologiczne | obrazowanie SEM i skład chemiczny EDS | morfologia powierzchni SEM i skład chemiczny detektorem EDS | dr Mariusz Bester [email protected] 605 883 874 |
35 | INF | badania właściwości fizycznych | struktury półprzewodnikowe | HgCdTe/GaAs HgCdTe/Si |
wykonywanie obliczeń na podstawie macierzy przewodnictwa elektrycznego w funkcji pola magnetycznego w zakresie słabych stałych pól magnetycznych od 0,01T do 1T (klasyczny efekt Halla, metoda van der Pauw, temp.77-300K); wyznaczanie parametrów transportu elektronowego na podstawie dyskretnego widma ruchliwości (DMSA) |
parametry nośników prądu, wyznaczanie grubości złącza p-n wykonanego metodą trawienia jonowego, starzenie materiału półprzewodnikowego | dr hab., prof. UR Małgorzata Pociask-Biały [email protected] 17-851-8570 |
36 | INF | badania właściwości fizycznych | szkło budowlane, szkło solarne | pokrycia ochronne dla PV | wyznaczanie transmisyjności materiałów przezroczystych metodą elektryczną za pomocą symulatora promieniowania słonecznego | wyznaczanie transmisyjności, absorpcji, odbicia metodą elektryczną z zastosowaniem symulatora promieniowania słonecznego | dr hab., prof. UR Małgorzata Pociask-Biały [email protected] 17-851-8570 |
37 | INF | badania właściwości fizycznych | materiały termoizolacyjne | polietylen, polistyren, piana PUR, drewno, ceramika budowlana, szkło budowlane, maty podłogowe termoizolacyjne, skalna wełna mineralna | charakterystyka parametrów termoizolacyjnych: współczynnika przewodności cieplnej, oporu cieplnego, przenikania ciepła | wyznaczanie oporu cieplnego metodą termokonwersji promieniowania elektromagnetycznego | dr hab., prof. UR Małgorzata Pociask-Biały [email protected] 17-851-8570 |
38 | INF | badania właściwości fizycznych | energooszczędne źródła światła | charakterystyki widmowe i oświetleniowe | widmo odbicia promieniowania elektromagnetycznego w zakresie widzialnym, spektrometr ze sferą całkującą, 300nm-900nm. |
badanie zakresu widmowego w którym pracuje źródło światła | dr hab., prof. UR Małgorzata Pociask-Biały [email protected] 17-851-8570 |
39 | INF | wielkoskalowe modelowanie komputerowe | struktury półprzewodnikowe | struktury azotkowe (GaN/InN, GaN/AlN, diament/BN, diament/AlN, SiC/GaN), półprzewodniki | obliczenia ab initio | modelowanie procesów adsorpcji, obliczenia struktur pasmowych materiałów, obliczanie pól elektrycznych na złączach półprzewodnikowych | dr hab., prof. UR Małgorzata Sznajder [email protected] 17-851-8612 |
40 | INF | badania akustyczne i wibracyjne (A/V), badania właściwości fizycznych | wyroby okiennicze; przegrody akustyczne | okna, przegrody; prostokątne i kołowe; układy z dwoma lub trzema szybami |
izolacyjność akustyczna / obliczenia numeryczne współczynnika transmisji (możliwe pomiary w komorze semibezechowej ciśnienia akustycznego po obu stronach okna) | badanie tłumienia fal akustycznych (hałas) przenoszonych na drugą stronę okna lub przegrody | prof. dr hab. inż. Wojciech Rdzanek wprdzank@ur.edu.pl 17-851-8577 |
41 | INF | badania akustyczne i wibracyjne (A/V), badania właściwości fizycznych | tłumiki przemysłowe akustyczne | tłumiki przemysłowe akustyczne kołowe, pierścieniowe, prostokątne | poziom ciśnienia akustycznego fal transmitowanych na drugą stronę tłumika / obliczenia numeryczne współczynnika transmisji (możliwe pomiary w komorze semibezechowej ciśnienia akustycznego po obu stronach tłumika) |
badanie tłumienia fal akustycznych (hałas) przenoszonych na drugą stronę tłumika | prof. dr hab. inż. Wojciech Rdzanek wprdzank@ur.edu.pl 17-851-8577 |
42 | INF | badania teoretyczne rozkładu pola akustycznego w zamkniętych pomieszczeniach, wnękach lub falowodach | akustyka pomieszczeń, falowody | zamknięte pomieszczenia, falowody lub otwarte wnęki | wyznaczanie rozkładu ciśnienia akustycznego lub wektora natężenia pola akustycznego. Obliczanie mocy akustycznej emitowanej przez źródło powierzchniowe umieszczone na jednej ze ścian badanego obszaru. | rozkład ciśnienia akustycznego generowanego przez źródło punktowe we wnętrzu prostopadłościennego pomieszczenia. | prof. dr hab. inż. Wojciech Rdzanek wprdzank@ur.edu.pl 17-851-8577 |
43 | CMiN | badania właściwości fizycznych | struktury półprzewodnikowe | SL AlSb/GaSb SL InAs/AlSb SL InAs/GaSb QWIP GaAs/InGaAs QWIP GaAs/AlGaAs |
charakteryzacja strukturalna, optyczna i elektryczna | krawędź absorpcji, wydajność kwantowa, parametry nośników prądu, grubość warstw, jakość krystaliczna warstw, jakość powierzchni | dr Michał Marchewka [email protected] 17-851-8671 |
44 | CMiN | badania właściwości fizycznych | struktury półprzewodnikowe | HgCdTe, HgTe, CdTe/GaAs ZnTe/GaAs |
charakteryzacja strukturalna, optyczna i elektryczna | krawędź absorpcji, wydajność kwantowa, parametry nośników prądu, grubość warstw, jakość krystaliczna warstw, jakość powierzchni | dr Michał Marchewka [email protected] 17-851-8671 |
45 | CMiN | badania właściwości fizycznych | szkło i ceramika, gleba, grunty, skały, drewno, tekstylia i skóra, wyroby inne | powłoki, materiały półprzewodnikowe, materiały o niskiej wilgotności, materiały niegazujące | obrazowanie w trybie wysokiej próżni | dr Dariusz Płoch [email protected] 17-851-8677 |
|
46 | CMiN | badania właściwości fizycznych | szkło i ceramika, gleba, grunty, skały, drewno, tekstylia i skóra, wyroby inne | powłoki, materiały półprzewodnikowe, materiały o niskiej wilgotności, materiały niegazujące | badanie za pomocą detektora EDX | dr Dariusz Płoch [email protected] 17-851-8677 |
|
47 | CMiN | badania własności strukturalnych | struktury półprzewodnikowe | powłoki, heterostruktury półprzewodnikowe, cienkie warstwy | określenie grubości warstw, składu chemicznego oraz badania jakości krystalicznej próbki | parametry cienkich warstw półprzewodnikowych, skład chemiczny, grubość warstw, jakość krystaliczna | dr inż. Małgorzata Trzyna-Sowa [email protected] 17-851-8682 |
48 | CMiN | badania własności strukturalnych, badania chemiczne - badania składu, analiza składu powierzchni | materiały nieorganiczne - ciało stałe, proszki | np. metale, półprzewodniki, zw. chemiczne | analiza składu zakres: (0,0 – 1) mm Static SIMS, Dynamic SIMS |
dr inż. Małgorzata Trzyna-Sowa [email protected] 17-851-8682 |
|
49 | CMiN | badania własności strukturalnych - badania składu w funkcji głębokości | materiały nieorganiczne - ciało stałe | np. metale, stopy specjalne, minerały, półprzewodniki, zw. chemiczne, materiały poddawane procesom technologicznym, implantowane, domieszki w materiałach |
rozkład pierwiastków w funkcji głębokości zakres: (0,0 – 1) mm Dynamic SIMS |
dr inż. Małgorzata Trzyna-Sowa [email protected] 17-851-8682 |
|
50 | CMiN | badania własności strukturalnych , badania chemiczne- analiza składu i grubości powłok | powłoki na materiałach | szeroko rozumiane powłoki ochronne, warstwy tlenkowe na powierzchni utlenionych materiałów itp. |
zawartość lotnych związków organicznych (VOC), zakres: 0,1% i powyżej, metoda chromatografii gazowej (GC-FID) |
dr Renata Wojnarowska-Nowak rwojnarowska@ur.edu.pl 17-851-8676 |
|
51 | CMiN | badania elektryczne i elektroniczne, badania właściwości fizycznych | wyroby i wyposażenie elektryczne, wyroby inne | próbki objętościowe oraz cienkowarstwowe metali oraz półprzewodników | rezystywność zakres: 10-4 - 107 (Ohm*cm) metoda van der Pauw (temp. 80-350K) |
mgr Paweł Śliż psliz@ur.edu.pl 17-851-8678 |
|
52 | CMiN | badania elektryczne i elektroniczne, badania właściwości fizycznych |
wyroby i wyposażenie elektryczne, wyroby inne | próbki objętościowe oraz cienkowarstwowe metali oraz półprzewodników | koncentracja nośników: Zakres: 107 -1021 (cm-3) Metoda van der Pauw (temp. 80-350K) |
mgr Paweł Śliż psliz@ur.edu.pl 17-851-8678 |
|
53 | CMiN | badania elektryczne i elektroniczne, badania właściwości fizycznych |
wyroby i wyposażenie elektryczne, wyroby inne | próbki objętościowe oraz cienkowarstwowe metali oraz półprzewodników | ruchliwość nośników: zakres: 1 - 107 (cm2/V*s) metoda van der Pauw (temp. 80-350K) |
mgr Paweł Śliż psliz@ur.edu.pl 17-851-8678 |
|
54 | CMiN | badania elektryczne i elektroniczne, badania właściwości fizycznych |
wyroby i wyposażenie elektryczne, wyroby inne | próbki objętościowe oraz cienkowarstwowe metali oraz półprzewodników | opór elektryczny w funkcji pola magnetycznego (magnetoopór): zakres: 10-3 -107 (Ohm), -14..14 T metoda stałoprądowa (temp. 0,3-350K) |
mgr Paweł Śliż psliz@ur.edu.pl 17-851-8678 |
|
55 | CMiN | badania właściwości fizycznych | szkło i ceramika, gleba, grunty, skały, drewno, tekstylia i skóra, wyroby inne | powłoki, struktury litograficzne, mikroelektronika, metale, tworzywa sztuczne, optyka | profil, chropowatość | mgr inż. Piotr Krzemiński [email protected] 17-851-8683 |
|
56 | CMiN | badania biologiczne i biochemiczne | obiekty i materiały biologiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | materiały biologiczne, komórki, tkanki, mikroorganizmy, wyizolowane składniki komórek, białka, kwasy nukleinowe | identyfikacja składu chemicznego na podstawie analizy rejestrowanych widm spektralnych, identyfikacja badanego obiektu, różnicowanie obiektów, rozkład substancji chemicznych, zakres: 100 - 4000 cm-1 (100 µm do 2,5 µm), pomiar w punkcie, mapowanie próbki, pomiar w gradiencie głębokości |
dr Renata Wojnarowska-Nowak rwojnarowska@ur.edu.pl 17-851-86766 |
|
57 | CMiN | badania mikrobiologiczne | obiekty i materiały biologiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | mikroorganizmy, materiały chemiczne | identyfikacja składu chemicznego na podstawie analizy rejestrowanych widm spektralnych, identyfikacja badanego obiektu, różnicowanie obiektów, rozkład substancji chemicznych, zakres: 100 - 4000 cm-1 (100 µm do 2,5 µm), pomiar w punkcie, mapowanie próbki | dr Renata Wojnarowska-Nowak rwojnarowska@ur.edu.pl 17-851-8676 |
|
58 | CMiN | badania chemiczne i strukturalne | wyroby chemiczne, materiały nieorganiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | np. związki chemiczne, polimery, szkła, ceramika, półprzewodniki, materiały węglowe, nanomateriały, biomateriały, minerały, wyroby farmaceutyczne, dzieła sztuki i obiekty archeologiczne | identyfikacja materiałów chemicznych, określenie informacji jakościowych o składzie chemicznym i wybranych właściwościach, rozkład substancji chemicznych, określenie jednolitości i czystości, obecności wtrąceń i zanieczyszczeń. Zakres: 100 - 4000 cm-1 (100 µm do 2,5 µm. Pomiar w punkcie, mapowanie próbki, pomiar w gradiencie głębokości | dr Renata Wojnarowska-Nowak rwojnarowska@ur.edu.pl 17-851-8676 |
|
59 | CMiN | badania w dziedzinie elektroniki | wyroby i wyposażenie elektryczne, wyroby inne | półprzewodniki, nadprzewodniki | identyfikacja składu chemicznego i politypu, obecności naprężeń, domieszek, rodzaj i orientacja struktury kryształu,jakość kryształu, jednolitość i czystość, Zakres: 100 - 4000 cm-1 (100 µm do 2,5 µm, pomiar w punkcie, mapowanie próbki, pomiar w gradiencie głębokości | dr Renata Wojnarowska-Nowak rwojnarowska@ur.edu.pl 17-851-8676 |
|
60 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | obiekty statyczne o nieznanych rozmiarach znajdujące się w scenerii 3D | bezinwazyjny pomiar kształtu powierzchni obiektu 3D | kształt obiektu stanowiącego przedmiot badań | pomiary scenerii 3D skanerem światła spójnego w objętościach 0.5m-120m | dr Zbigniew Gomółka zgomolka@ur.edu.pl 17-851-8755 |
61 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | system percepcji wizualnej człowieka | rejestracja i analiza czasoprzestrzennej trajektorii atencji operatorów urządzeń | rejestracja w czasie i przestrzeni fiksacji oraz atencji obserwatora w wybranych systemach wykorzystujących aktywność atencji obserwatora | śledzenie ruchu gałek ocznych pacjentów (psychologia, psychiatria), badanie rynku i zachowań konsumentów, interakcja człowiek komputer | dr Zbigniew Gomółka zgomolka@ur.edu.pl 17-851-8755 |
62 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | ośrodkowy układ nerwowy człowieka | aktywność mózgowa EEG towarzysząca procesom myślowym człowieka | rejestracja w czasie i przestrzeni aktywności elektroencefalograficznej mózgu człowieka podczas wykonywania przez niego określonych zadań | pomiary aktywności mózgowej EEG 32- kanałowym zestawem BrainProduct wykorzystując technikę pomiaru na mokro | dr Zbigniew Gomółka zgomolka@ur.edu.pl 17-851-8755 |
63 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | zjawiska szybkozmienne | rejestrowanie i analiza zjawisk szybkozmiennych | metody pomiaru i analizy zjawisk szybkozmiennych towarzyszących kluczowym procesom produkcyjnym zapewniając wysoką jakość wytwarzania | pomiary ultraszybkich zjawisk w skali gray level kamerą PHANTOM MIRO M310 z przepustowością 3,2 gigapiksela/s | dr inż. Bogusław Twaróg [email protected] 17-851-8755 |
64 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | obiekty użyteczności publicznej, obiekty energetyczne, urządzenia mechaniczne, istoty żywe | bezinwazyjne wykrywanie wad technologicznych i konstrukcyjnych, diagnostyka medyczna | wykrywanie w budynkach mostków cieplnych, wykrywanie zagrożeń w rozdzielniach napięć, ocena pracy urządzeń mechanicznych |
pomiary termowizyjne scen termicznych w rozdzielczości VGA 30 fps, w zakresach -40-650stC, czułość termiczna < 0.04stC | dr inż. Bogusław Twaróg [email protected] 17-851-8755 |
65 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | części składowe maszyn produkcyjnych, rzeźbiarskie arcydzieła, istoty żywe, obiekty archeologiczne | szybkie i precyzyjne odwzorowania obiektów 3D w procesie skanowania metodą światła strukturyzowanego, szybkie prototypowanie | opracowania modeli 3D obiektów mechanicznych, odwzorowanie przedmiotów artystycznych, kontrola jakości detali, kompletowanie brakującej dokumentacji technicznej, prototypowanie elementów układu kostnego człowieka |
bezdotykowy i bezinwazyjny pomiar kształtu obiektów 3D metodą światła strukturyzowanego, w objętościach pomiarowych: 30x40x25,5cm oraz 60x80x40cm z dokładnością ±20μm | dr Zbigniew Gomółka zgomolka@ur.edu.pl 17-851-8755 |
66 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | automatyzacja maszyn i linii technologicznych |
algorytmizacja procesów produkcyjnych, wizualizacja rozproszonych systemów automatyki przemysłowej | inteligentne sterowanie budynkami, zwiększenie bezpieczeństwa technologicznego, optymalizacja linii technologicznych | ekspertyzy i projektowanie przemysłowych układów sterowania z wykorzystaniem sterowników PLC, linie technologiczne, procesy wsadowe | dr inż. Bogusław Twaróg [email protected] 17-851-8755 |
67 | II | informatyka techniczna i telekomunikacja | dyskretny proces produkcyjny | inteligentne metody optymalizujące proces szeregowania zadań wykorzystujące algebraiczno-logiczny opis procesu produkcyjnego | konstruowanie i rozwijanie inteligentnych algorytmów wykorzystujących algebraiczno-logiczny opis zjawisk i procesów w celu ich dynamicznej optymalizacji | ekspertyzy, modelowanie i analiza symulacyjna systemów dyskretnych, w szczególności dyskretnych systemów produkcyjnych | dr Zbigniew Gomółka zgomolka@ur.edu.pl 17-851-8755 |
68 | II | optymalizacja pracy maszyn CNC w otoczeniu produkcyjnym |
obrabiarki CNC i sterowniki numeryczne | algorytmy optymalizujące pracę maszyn CNC | metody doboru maksymalnej prędkości posuwu przy zachowaniu zadanej tolerancji błędów konturu |
optymalizacja pracy obrabiarek sterowanych numerycznie (CNC) w zakresie czasu pracy oraz jakości wykonywanych komponentów; szkolenia pracowników obsługujących obrabiarki w aspekcie transferu uzyskanych rozwiązań naukowych do technologii | dr hab., prof. UR Barbara Pękala [email protected] 17-851-8595 |
69 | II | sztuczna inteligencja, eksploracja danych |
zbiory danych dot. klientów, produktów, pracowników, pacjentów transakcji itd. |
metody eksploracji danych oraz ich implementacje | szerokie spektrum metod eksploracji danych, w tym metod dla dużych danych |
optymalizacja funkcjonowania przedsiębiorstwa poprzez ulepszanie usług i procesów lub dostosowanie oferty usług do klientów, w tym: efektywna sprzedaż nowych usług, przewidywanie możliwości rezygnacji z usług przez klienta, analiza koszyka usług, zakupów lub transakcji, ocena ryzyka kredytowego, detekcja oszustw, podział rynku (klientów) na grupy wymagające zróżnicowanego podejścia marketingowego i inne. |
dr hab., prof. UR Jan G. Bazan [email protected] 17-851-8516 |
70 | II | statystyka | dane statystyczne z różnych dziedzin życia |
kompleksowa analiza statystyczna danych wraz z modelowaniem | wszystkie rodzaje cech statystycznych | kompleksowa analiza statystyczna danych wraz z modelowaniem, np. podstawowa analiza danych wraz z wnioskowaniem statystycznym, analiza zmian dynamiki zjawiska wraz w wyznaczaniem trendu i prognozowaniem, kompleksowa analiza regresji liniowej i nieliniowej, analiza PCA, analiza kanoniczna, analiza dyskryminacyjna, analiza skupień, analiza korespondencji, analiza przeżycia | dr Lech Zaręba [email protected] 17-851-8708 |
71 | II | analiza ryzyka | dane związane z ryzykiem | modelowanie i analiza ryzyka w oparciu o dane | dane istotne do modelowania ryzyka | kompleksowa analiza ryzyka (w tym ryzyka finansowego), np. pomiar i analiza ryzyka operacyjnego metody BIA, TSA i AMA, pomiar i analiza ryzyka kredytowego i rynkowego, pomiar i analiza ryzyka w wykorzystaniem macierzy ryzyka oraz metody FMEA |
dr Lech Zaręba [email protected] 17-851-8708 |
72 | LiW | badania właściwości mechanicznych | materiały | materiały metalowe; tworzywa sztuczne | badania wytrzymałościowe, badanie twardości, badanie właściwości tribologicznych | badania statyczne na rozciąganie, badania udarności, badania twardości i mikrotwardości, badania tribologiczne | dr hab. prof. UR Rafał Reizer [email protected] 17-851-8582 |
73 | LiW | badania właściwości chemicznych | materiały | materiały metalowe | badanie składu chemicznego materiału | badania spektrometryczne | dr hab. prof. UR Rafał Reizer [email protected] 17-851-8582 |
74 | LiW | metrologia warstwy wierzchniej | materiały, części maszyn i urządzeń | materiały metalowe, tworzywa sztuczne, ceramika | pomiar i analiza struktury geometrycznej powierzchni | pomiar i analiza profilu chropowatości powierzchni; wyznaczanie parametrów chropowatości (falistości) profilu zgodnie z ISO 4287; pomiar i analiza topografii powierzchni; wyznaczanie parametrów topografii powierzchni zgodnie z ISO 25178 -2; oraz ISO 13565-2 i -3 | dr hab. prof. UR Rafał Reizer [email protected] 17-851-8582 |
75 | IIM | badania właściwości magnetycznych | struktury półprzewodnikowe | ZnO z domieszkami magnetycznymi | struktura elektronowa | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
76 | IIM | badania właściwości fizycznych | struktury półprzewodnikowe | HgCdTe, HgTe, CdTe/GaAs ZnTe/GaAs z domieszkami |
struktura elektronowa, oddziaływania magnetyczne | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
77 | IIM | badania właściwości fizycznych | szkło i ceramika, gleba, grunty, skały, wyroby inne | warstwy, materiały ceramiczne, materiały o niskiej wilgotności | analiza składu (XRD), analiza defektów, analiza zanieczyszczeń | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego, badania dyfrakcji rentgenowskiej XRD | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
78 | IIM | badania właściwości chemicznych | wyroby chemiczne, wyroby farmaceutyczne, żywność | materiały o niskiej wilgotności | badania wolnych rodników | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
79 | IIM | badania własności strukturalnych | kryształy, cienkie warstwy | warstwy, struktury półprzewodnikowe, centra paramagnetyczne, kryształy laserowe | analiza otoczenia centrów paramagnetycznych, określanie składu fazowego | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego, badania dyfrakcji rentgenowskiej XRD | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
80 | IIM | badania własności strukturalnych, badania chemiczne - badania składu, | materiały nieorganiczne - ciało stałe, proszki (12,17) | np. ceramika, półprzewodniki, zw. chemiczne | analiza otoczenia centrów paramagnetycznych, określanie składu fazowego, analiza zanieczyszczeń | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego, badania dyfrakcji rentgenowskiej XRD | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
81 | IIM | badania biologiczne i biochemiczne | obiekty i materiały biologiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | wolne rodniki | identyfikacja rodzaju i poziomu wolnych rodników, pułapkowanie wolnych rodników | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
82 | IIM | badania biologiczne i biochemiczne | obiekty i materiały biologiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | wolne rodniki | pułapkowanie wolnych rodników, badania zdolności antyoksydacyjnych | badania metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego | dr hab., prof. UR Ireneusz Stefaniuk istefaniuk@ur.edu.pl 17-851-8672 |
83 | IBIOL | badania roślinności leśnej | lasy bukowe | roślinność zielna, roślinność drzewiasta | charakterystyka struktury roślinności, | grupy ekologiczne, różnorodność, bioindykacja | dr hab., prof. UR Tomasz Durak [email protected] 17-851-6821 |
84 | IBIOL | badania relacji roślina - zwierzę | zbiorowiska roślinne, zgrupowania owadów | rośliny zielne, drzewa, owady | reakcje obronne roślin na stres środowiskowy | enzymatyczna odpowiedź obronna roślin na zmianę temperatury | dr hab., prof. UR Tomasz Durak [email protected] 17-851-6821 |
85 | IBIOL | badania biochemiczne i biologiczne | materiał roślinny | tkanki roślinne | badania metodą spektroskopii w podczerwieni (FTIR) | analiza ogólnego profilu biochemicznego tkanek roślinnych, ocena jakości pod względem biochemicznym, analiza strategii alokacji biomasy przez rośliny | dr hab., prof. UR Tomasz Durak [email protected] 17-851-6821 |
86 | IBIOL | biologia i ekologia owadów | mszyce | mszyce | oznaczanie gatunków, oznaczanie parametrów życiowych | oznaczenie szkodnika powodującego uszkodzenia roślin, testowanie preparatów jako insektycydy |
dr hab., prof. UR |
87 | IBIOL | badania relacji roślina - zwierzę | zgrupowania owadów | owady | reakcje obronne owadów i roślin na stres środowiskowy | enzymatyczna odpowiedź obronna owadów i roślin na zmianę temperatury, suszę | dr hab., prof. UR Roma Durak [email protected] 17-851-8583 |
88 | IBIOL | badania biologiczne i biochemiczne | obiekty i materiały biologiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | materiały biologiczne, komórki, tkanki, mikroorganizmy, wyizolowane składniki komórek, białka, kwasy nukleinowe, ekstrakty z materiału biologicznego (w tym materiału roślinnego oraz wybranych produktów spożywczych) |
analiza właściwości antyoksydacyjnych, aktywności enzymatycznych, stanu redoks komórki, stanu fizjologicznego komórek w oparciu o metody spektrofotometryczne, fluorymetryczne i luminescencyjne; ocena parametrów morfologicznych i fizjologicznych komórek w oparciu o obrazowanie mikroskopowe; wykrywanie i oznaczanie ilościowe makrocząsteczek komórki z wykorzystaniem m.in. metod spektrofotometrycznych, elektroforezy czy metod immunocytochemicznych; ocena wrażliwości komórek na czynniki fizyczne i chemiczne w oparciu m.in. o testy przeżywalności oraz metody fluorymetryczne i mikroskopię fluorescencyjną |
właściwości antyoksydacyjne; aktywność enzymatyczna; charakterystyka stanu fizjologicznego komórek (m.in. stan redoks komórek, aktywność metaboliczna; potencjał proliferacyjny i tempo wzrostu); wykrywanie i oznaczanie ilościowe makrocząsteczek komórki oraz suchej masy, parametry morfologiczne i strukturalne komórek (m.in. wielkość, struktury wewnętrzne); analizy toksykologiczne (m.in. testy przeżywalności komórek) |
dr hab., prof. UR Renata Zadrąg-Tęcza [email protected] 17-785-5413 |
89 | IBIOL | badania mikrobiologiczne | obiekty i materiały biologiczne, materiały organiczne, (ciała stałe, proszki, ciecze) | mikroorganizmy, wybrane materiały biologiczne | podstawowe analizy mikrobiologiczne m.in. testy przeżywalności, aktywności metabolicznej oraz ogólnej liczby mikroorganizmów w badanym materiale; analizy mikroskopowe mikroorganizmów |
dr hab., prof. UR Renata Zadrąg-Tęcza [email protected] 17-785-5413 |
|
90 | IBIOTECH | badania biologiczne i biochemiczne | wyroby chemiczne | leki, nanomateriały | cytotoksyczność, genotoksyczność | prof. UR dr hab. Maciej Wnuk [email protected] 17-851-8609 |
|
91 | IBIOTECH | badania chemiczne | produkty rolne, żywność, woda, ścieki, gleba, osady | pestycydy i WWA | zawartość pestycydów i WWA / metoda chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas | dr hab., prof. UR Ewa Szpyrka eszpyrka@ur.edu.pl 17-851-6814 |
|
92 | IBIOTECH | badania chemiczne | produkty rolne, żywność, materiały biologiczne przeznaczone do badań | kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne | zawartość kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych / metoda chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas | dr hab., prof. UR Ewa Szpyrka eszpyrka@ur.edu.pl 17-851-6814 |
|
93 | IBIOTECH | badania chemiczne | produkty rolne, żywność, woda, ścieki, gleba, osady | metale | zawartość metali / metoda atomowej spektrometrii absorpcyjnej | dr hab., prof. UR Ewa Szpyrka eszpyrka@ur.edu.pl 17-851-6814 |
|
IBIOTECH | badania chemiczne, sługa realizowana w ramach Programu Regionalna Inicjatywa Doskonałości, Plan: Doskonałe Podkarpacie - kompleksowe badania środowiska w Uniwersytecie Rzeszowskim na rzecz regionu | gleba, osady | Polichlorowane bifenyle (PCB) | zawartość PCB - metoda chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas | dr hab., prof. UR Ewa Szpyrka eszpyrka@ur.edu.pl 17-851-6814 |
||
94 | IBIOTECH | badania mikrobiologiczne | zróżnicowane | chemikalia, kosmetyki, szkło, ceramika, tworzywa sztuczne, opakowania, itp. | potencjał przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy |
dr hab., prof. UR Małgorzata Kus-Liśkiewicz mkus@ur.edu.pl 17-851 85 86 |
|
95 | IBIOTECH | badania biologiczne | zróżnicowane | chemikalia, kosmetyki, dodatki do żywności, suplementy, itp. | analiza cytotoksyczności | dr hab., prof. UR Małgorzata Kus-Liśkiewicz mkus@ur.edu.pl 17-851 85 86 |
|
96 | IBIOL | badania właściwości fizycznych | gleba, grunty, skały | skały | uziarnienie, zakres: (0,0 – 22,0) mm / metoda pomiarowa bezpośrednia | dr hab., prof. UR Iwona Kania-Kłosok [email protected] 17-785-5458 |
|
97 | IBIOL | badania biologiczne | obiekty i materiały biologiczne przeznaczone do badań | inkluzje owadów zachowane w różnowiekowych żywicach kopalnych; owady współczesne |
morfologia ciała owadów kopalnych i współczesnych, zakres: (0,0 – 60,0) mm / metoda pomiarowa bezpośrednia; fotografia; operacje graficzne na obrazie | dr hab., prof. UR Iwona Kania-Kłosok [email protected] 17-785-5458 |
|
98 | IBIOTECH | badania chemiczne | materiały biologiczne przeznaczone do badań, żywność, produkty rolne | analiza proteomiczna | analiza białek | dr hab., prof. UR Grzegorz Chrzanowski [email protected] 17-785-4826 |
|
99 | IBIOTECH | badania chemiczne | materiały biologiczne przeznaczone do badań, żywność, produkty rolne | związki fenolowe (kwasy fenolowe i flawonoidy) | oznaczanie kwasów fenolowych i flawonoidów | dr hab., prof. UR Grzegorz Chrzanowski [email protected] 17-785-4826 |
|
100 | IBIOTECH | badania chemiczne | materiały biologiczne przeznaczone do badań, żywność, produkty rolne | barwniki | oznaczanie chlorofili i karotenoidów | dr hab., prof. UR Grzegorz Chrzanowski [email protected] 17-785-4826 |
|
101 | IBIOTECH | badania chemiczne | materiały biologiczne przeznaczone do badań, żywność, produkty rolne | cukrowce | oznaczanie cukrowców | dr hab., prof. UR Grzegorz Chrzanowski [email protected] 17-785-4826 |
|
102 | IBIOTECH | badania biologiczne i biochemiczne | wyroby chemiczne | leki, nanomateriały | toksykologia molekularna | dr hab., prof. UR Anna Lewińska alewinska@o2.pl 17-851-8609 |
|
103 | IBIOTECH | badania fizykochemiczne/ inżynieria materiałowa | wyroby chemiczne | nanomateriały, kompozyty, biokompozyty, bionanomateriały | określenie efektywności indukcji efektów temperaturowych pod wpływem zmiennego pola magnetycznego i światła z zakresu VIS-NIR, stabilność koloidalna, potencjał zeta, rozmiar hydrodynamiczny cząstek w zawiesinach koloidalnych | dr hab., prof. UR Robert Pązik [email protected] 17-851-8563 |
|
104 | IBIOL | badania biologiczne, ochrona przyrody | roślinność | rośliny chronione, inwazyjne, trujące, narkotyczne | ocena morfologii i anatomii roślin | dr Mateusz Wolanin [email protected] 17-785-5449 |
|
105 | IBIOL | badania chemiczne powietrza; ochrona środowiska; usługa realizowana w ramach Programu Regionalna Inicjatywa Doskonałości, Plan: Doskonałe Podkarpacie - kompleksowe badania środowiska w Uniwersytecie Rzeszowskim na rzecz regionu | powietrze, spaliny silnika, emisja | pył zawieszony: 16 frakcji w zakresie 6 nm – 10 μm | spektrometria | analiza liczby cząstek, stężenia masy (6 nm–2,5 μm) pyłu w w spalinach, powietrzu, w w tym w pomieszczeniach w czasie rzeczywistym, Badania zdrowia zawodowego, Pomiary gazów przedmuchowych, Badania procesu spalania i pomiary emisji, Pomiary wydajności filtracji, Rozwój i optymalizacja stacjonarnych urządzeń do oczyszczania emisji, Rozwój urządzeń do oczyszczania spalin silników | prof. dr hab. Idalia Kasprzyk ikasprzyk@ur.edu.pl 17-785-5219 |
106 | IBIOL | badania biologiczne i chemiczne; ochrona środowiska | powietrze, roślinność | alergenny pyłek, zarodniki grzybów, bakteriie, pył zawieszony, zanieczyszczenia gazowe, rośliny | stężenia zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych; inwentaryzacja florystyczna | komunikaty dla alergików; rekomendacje dla planowania parków miejskich, analiza jakości powietrza w obiektach historycznych, użyteczności publicznej | prof. dr hab. Idalia Kasprzyk idalia@ur.edu.pl 17-785-5206 (5219) |
107 | ITŻiŻ | technologia żywności/ przetwórstwo surowców roślinnych | technologie przechowalnicze | owoce miękkie, surowce zielarskie, bakalie | utrwalanie owoców metodą ozonowania | dobór parametrów technologicznych procesu ozonowania w celu maksymalizacji zawartości związków bioaktywnych | prof. dr hab. Maciej Balawejder mbalawejder@ur.edu.pl 17-872-1745 (1720) |
108 | ITŻiŻ | technologia żywności/ przetwórstwo surowców roślinnych | surowce roślinne | owoce miękkie | przedłużanie trwałości przechowalniczej, zmiany parametrów jakościowych owoców w trakcie przechowywania |
aktywność antyoksydacyjna (DPPH, ABTS, CUPRAC), poziom polifenoli (Follin), poziom reaktywnych form tlenu, aktywność enzymów antyoksydacyjnych | prof. dr hab. Maciej Balawejder mbalawejder@ur.edu.pl 17-872-1745 (1720) |
109 | ITŻiŻ | technologia żywności/ przetwórstwo surowców roślinnych | technologia żywności | odpady przemysłu spożywczego i przetwórczego | pozyskiwanie izolatów bogatych w związki bioaktywne | dobór parametrów technologicznych ekstrakcji | prof. dr hab. Maciej Balawejder mbalawejder@ur.edu.pl 17-872-1745 (1720) |
110 | ITŻiŻ | technologia żywności/ ocena jakości olejów |
oleje roślinne | oleje tłoczone na zimno, oleje rafinowane | stabilność przechowalnicza olejów wzbogaconych w antyoksydanty w różnej postaci (ekstrakty, części roślin, olejki eteryczne) |
profil kwasów tłuszczowych, poziom peroksydacji lipidów, liczba kwasowa, nadtlenkowa, aktywność antyoksydacyjna | prof. dr hab. Maciej Balawejder mbalawejder@ur.edu.pl 17-872-1745 (1720) |
111 | ITŻiŻ | technologia żywności/ optymalizacja procesów ekstrakcji | surowce roślinne | źródła substancji bioaktywnych - owoce, warzywa, zioła, odpady przemysłu spożywczego | optymalizacja i badanie ekstrakcji związków bioaktywnych z surowców roślinnych | optymalizacja i badanie ekstrakcji metodą powierzchni odpowiedzi (RSM) | prof. dr hab. Maciej Balawejder mbalawejder@ur.edu.pl 17-872-1745 (1720) |
112 | ITŻiŻ | technologia żywności/ analiza właściwości fizykochemicznych | żywność | miody, napoje, produkty spożywcze | ocena jakości miodu, weryfikacja odmiany | zawartość wody, cukry, kwasowość ogólna, przewodniość, barwa, skręcalność, liczba diastazowa, HMF | dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan mdzugan@ur.edu.pl 17-872-1619 (1720) |
113 | ITŻiŻ | technologia żywności/ analiza składników bioaktywnych | żywność | miody, inne produkty pszczele, napoje, | ocena jakości i wartości prozdrowotnej, ocena wpływu procesów przetwórczych | profil i zawartość związków polifenololowych (metodą HPLC i HPTLC), aktywność antyoksydacyjna i enzymatyczna |
dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan mdzugan@ur.edu.pl 17-872-1619 (1720) |
114 | ITŻiŻ | pszczelarstwo/ autentykacja produktów pszczelich | surowce zwierzęce | miód, wosk, propolis, czerw trutowy | wykrywanie zafałszowań | ocena jakości wg obowiązujących regulacji prawnych, zastosowanie spektroskopii FTIR do autentykacji wosku pszczelego | dr hab. inż., prof. UR Małgorzata Dżugan mdzugan@ur.edu.pl 17-872-1619 (1720) |
115 | ITŻiŻ | badania własności strukturalnych produktów spożywczych | surowce i produkty pochodzenia roslinnego | surowce roślinne oraz produkty z owoców, warzyw, grzybów, zbóż, nasion roślin oleistych | szeroko rozumiane badanie właściwości teksturotwórczych i reologicznych produktów pochodzenia roślinnego | pomiar parametrów tekstury metodą instrumentalną przy wykorzystaniu teksturometru; pomiar wartości wypiekowej mąki, wodochłonności i właściwości reologicznych za pomocą metod farinograficznych, pomiar lepkości płynów (cieczy) za pomocą metod wiskozymetrycznych, pomiar wytwarzającego się dwutlenku węgla oraz przebieg fermentacji ciasta za pomocą metod fermentograficznych, pomiar ciasta pod względem rozciągliwości, oporu na zrywanie i energii podnoszenia za pomocą metod ekstensograficznych | prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska ktojpr@ur.edu.pl 17-785-5243 |
116 | ITŻiŻ | badanie potencjału prozdrowotnego żywności | surowce i produkty pochodzenia roslinnego | surowce roślinne oraz produkty z owoców, warzyw, grzybów, zbóż, nasion roślin oleistych. Żywność prozdrowotna pochodzenia roslinnego | szeroko rozumiane badanie cech składu surowców i produktów roślinnych związanych z obecnością związków prozdrowotnych | oznaczenie ogólnej zawartości związków polifenowych metodą spektrofotometryczną, oznaczenie profilu związków polifenolowych, oznaczenie witamin rozpuszczalnych w wodzie, oznaczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach za pomocą metod chromatografii cieczowej ze spektrometrią mas |
prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska ktojpr@ur.edu.pl 17-785-524343 |
117 | ITŻiŻ | badanie wartości odżywczej żywności | surowce i produkty pochodzenia roslinnego | surowce roślinne oraz produkty z owoców, warzyw, grzybów, zbóż, nasion roślin oleistych | szeroko rozumiane badanie podstawowych składników żywności | oznaczanie zawartości suchej masy i składników mineralnych metodą suszarkową, oznaczenie białka metodą Kjeldahla, oznaczenie tłuszczów metodą Soxhleta, oznaczenie cukrów i węglowodanów ogółem za pomocą metod refraktometrycznych, polarymetrycznych i chromatograficznych, oznaczenie błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną (Aspa) | prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska ktojpr@ur.edu.pl 17-785-5243 |
118 | ITŻiŻ | badania jakości win | surowce i produkty pochodzenia roślinnego | półprodukty i produkty winiarskie | szeroko rozumiane badania składników moszczy i win | oznaczenie siarki wolnej i wiązanej metodą miareczkową, oznaczenie etanolu, glukozy + fruktozy, kwasu jabłkowego, kwasów lotnych, kwasowości całkowitej, pH za pomocą metod fizykochemicznych | prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska ktojpr@ur.edu.pl 17-785-52433 |
119 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso, produkty mięsne | kolorymetryczny pomiar parametrów barwy | parametry barwy w systemie CIELab | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
120 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso, produkty mięsne | instrumentalny pomiar tekstury | TPA (twardość, sztywność, kruchość, sprężystość, kohezja, adhezyjność, gumistość, żujność, odbojność), ściskanie | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
121 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso, produkty mięsne | analiza spektrofotometryczna | pomiar luminancji | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
122 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso, produkty mięsne | analiza w bliskiej podczerwieni | analiza podstawowego składu chemicznego (zawartość wody, białka, tłuszczu) | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
123 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | produkty żywnościowe, surowce rolno-spożywcze | analizator aktywności wody | pomiar współczynnika aktywności wody | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
124 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso, produkty mięsne | analiza potencjometryczna | pomiar pH, potencjału oksydoredukcyjnego | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
125 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso, produkty mięsne | analiza konsystencji, wodochłonności | pomiar siły cięcia, wyciek wymuszony, wyciek termiczny, wyciek cieplny, wyciek rozmrażalniczy | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
126 | ITŻiŻ | analiza sensoryczna | żywność | mięso, produkty mięsne | ocena organoleptyczna, metoda konsumencka, metoda punktowa |
zapach, smak, soczystość, wygląd, barwa, kruchość, smakowitość itp. | dr hab. inż., prof. UR Mariusz Rudy [email protected] 17-785-5260 |
127 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso drobiowe/ produkty mięsne | badanie kruchości mięsa drobiowego za pomocą maszyny wytrzymałościowej Zwick/Roell BT1 FR1.OTH.D14 (Zwick-CmbH&Co.KG.Ulm, Niemcy) (nóż Warnera-Bratzlera i komora Kramera) | dr hab. inż., prof. UR Zofia Sokołowicz [email protected] 17-785-5348 |
|
128 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | jaja | badanie twardości skorup jaj za pomocą maszyny wytrzymałościowej Zwick/Roell BT1 FR1.OTH.D14 (Zwick-CmbH&Co.KG.Ulm, Niemcy) | dr hab. inż., prof. UR Zofia Sokołowicz [email protected] 17-785-5348 |
|
129 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | mięso drobiowe, jaja / produkty z drobiu i jaj |
ocena barwy za pomocą kolorymetru Chroma Meter (Konica Minolta Osaka, Japonia) z głowicą CR-400,parametr: standardowy obserwator D65, 2º | dr hab. inż., prof. UR Zofia Sokołowicz [email protected] 17-785-5348 |
|
130 | ITŻiŻ | badania właściwości fizycznych | żywność | surowe jaja | zestaw do oceny jakości jaj EQM (waga techniczna, mikroprocesor, kolorymetr, reflektometr, śruba mikrometryczna)/ badanie obejmuje: kolor skorupy, masę jaja, wysokość białka, obecność plam i ciał obcych w jaju, kolor żółtka, grubość skorupy, masę skorupy, gęstość skorup | dr hab. inż., prof. UR Zofia Sokołowicz [email protected] 17-785-5348 |
|
131 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe różnych gatunków ssaków | ogólna liczba drobnoustrojów OLD/ metoda instrumentalna wykorzystująca cytometrię przepływową przy pomocy półautomatycznego aparatu Bentley IBCm | oznaczanie ogólnej liczny drobnoustrojów w mleku surowym | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
132 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe różnych gatunków ssaków | liczba komórek somatycznych LKS/ metoda instrumentalna wykorzystująca cytometrię przepływową przy pomocy półautomatycznego aparatu Bentley IBCm | oznaczanie komórek somatycznych w mleku surowym | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
133 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe, mleko pasteryzowane, mleko sterylizowane, śmietana, śmietanka, serwatka, mieszanka lodowa | zawartość białka ogółem w % /metoda badawcza przy użyciu analizatora składu mleka Bentley B-150 | białko w % w mleku | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
134 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe, mleko pasteryzowane, mleko sterylizowane, śmietana, śmietanka, serwatka, mieszanka lodowa | zawartość tłuszczu ogółem w % /metoda badawcza przy użyciu analizatora składu mleka Bentley B-150 | tłuszcz w % w mleku | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
135 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe, mleko pasteryzowane, mleko sterylizowane, śmietana, śmietanka, serwatka, mieszanka lodowa | zawartość laktozy w % / metoda badawcza przy użyciu analizatora składu mleka Bentley B-150 | laktoza w % w mleku | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
136 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe, mleko pasteryzowane, mleko sterylizowane, śmietana, śmietanka, serwatka, mieszanka lodowa | zawartość suchej masy w % /metoda badawcza przy użyciu analizatora składu mleka Bentley B-150 | sucha masa w % w mleku | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
137 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe | punkt zamarzania w C/ metoda krioskopowa z użyciem CryoStar I |
oznaczanie punktu zamarzania wody w mleku, ustalenie temperatury krzepnięcia testowanej próbki | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
138 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleko surowe | punkt zamarzania w C/ metoda screeningowa z użyciem Bentley B-150 | oznaczanie punktu zamarzania wody w mleku | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
139 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | produkty spożywcze | oznaczanie suchej masy w % z użyciem wagosuszarki | oznaczanie suchej masy w lodach | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
140 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | Produkty spożywcze | oznaczanie pH z użyciem pHmetru Mettler Toledo | oznaczanie pH w serach | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
141 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | produkty mleczne | oznaczanie kwasowości z użyciem titratora Hanna |
oznaczanie kwasowości mleka | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
142 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | napoje | oznaczanie ekstraktu metodą refraktometryczną z użyciem refraktometru Hanna | oznaczanie zawartości cukru w napojach |
dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
143 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | sery, mleko w proszku, śmietana, śmietanka |
oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera | oznaczanie zawartości tłuszczu w twarogu | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
144 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | produkty spożywcze |
oznaczanie liczby komórek bakterii probiotycznych i LAB/ metodą płytkową | oznaczanie zawartości Lactobacillus | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
145 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | mleka fermentowane wzbogacone | dynamika wzrostu bakterii probiotycznych i LAB / metoda spektrofotometryczna z użyciem spektrofotometru UV/ VIS |
dynamika fermentacji Lactobacillus | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
146 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | napoje serwatkowe, soki, sery | oznaczanie biodostępności substancji bioaktywnych oraz makro i mikroelementów/ metoda symulowanego trawienia in vitro | oznaczanie biodostępności polifenoli | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
147 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | produkty spożywcze |
oznaczanie parametrów barwy L*, a*, b*, C, h* / metoda kolorymetryczna z użyciem kolorymetru NR 145 | oznaczanie barwy lodów | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
148 | ITŻiŻ | technologia żywności | żywność | produkty spożywcze |
analiza sensoryczna, ocena organoleptyczna parametrów w skali liniowej 9 stopniowej ustrukturyzowanej i z określeniami brzegowymi / zgodnie z normami ISO |
ocena organoleptyczna | dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska ztmlecz@ur.edu.pl 17-785-4961 (4903) |
149 | ITŻiŻ | technologia żywności | produkty żywnościowe | produkty spożywcze | profil kationowy, wartość kaloryczna, skład podstawowy (popiół, woda, substancje lotne, białko) | zawartość mikro i makroelementów, metale ciężkie, białko total, popiół całkowity, wilgotność, wartość kaloryczna żywności | dr hab. inż., prof. UR Grzegorz Zaguła g_zagula@ur.edu.pl 600-048-681 |
150 | ITŻiŻ | rolnictwo | produkty rolnicze | płody rolne | profil kationowy, wartość kaloryczna, skład podstawowy (popiół, woda, substancje lotne, białko) | zawartość mikro i makroelementów, metale ciężkie, białko total, popiół całkowity, wilgotność, wartość kaloryczna | dr hab. inż., prof. UR Grzegorz Zaguła g_zagula@ur.edu.pl 600-048-681 |
151 | ITŻiŻ | analizy mikrobiologiczne | zróżnicowane | żywność, powłoki, opakowania, itp. | właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze | % zahamowania wzrostu, MIC, MBC | dr Dorota Grabek-Lejko [email protected] 17-785-5438 |
152 | ITŻiŻ | analizy mikrobiologiczne | zróżnicowane | żywność, woda, powietrze | badania mikrobiologiczne | określanie ogólnej liczby drobnoustrojów, mikroorganizmów wskaźnikowych, patogennych, identyfikacja | dr Dorota Grabek-Lejko [email protected] 17-785-5438 |
153 | ITŻiŻ | technologia żywności | produkty żywnościowe | produkty spożywcze | zawartość makro- i mikroelementów, wartość kaloryczna, zawartość popiołu, zawartość substancji lotnych, sucha masa, białko, zawartość chloru, wybuchowość pyłów | ocena wartości odżywczej produktów żywnościowych | dr Bogdan Saletnik [email protected] 791-494-515 |
154 | ITŻiŻ | rolnictwo | produkty rolnicze, biomasa roślinna |
płody rolne, biopaliwa stałe | zawartość makro- i mikroelementów, wartość opałowa, zawartość popiołu, zawartość substancji lotnych, sucha masa, białko, zawartość chloru, wybuchowość pyłów | ocena wartości opałowej biopaliw stałych. ocena wpływu obróbki termicznej biomasy roślinnej na jakość uzyskiwanych paliw | dr Bogdan Saletnik [email protected] 791-494-515 |
155 | ITŻiŻ | technologia żywności | produkty żywnościowe | produkty spożywcze | zawartość makro- i mikroelementów, wartość kaloryczna, zawartość popiołu, zawartość substancji lotnych, sucha masa, białko, zawartość chloru, wybuchowość pyłów | ocena wartości odżywczej produktów żywnościowych | dr inż. Marcin Bajcar mbajcar@ur.edu.pl 17-785-4968 |
156 | ITŻiŻ | rolnictwo | produkty rolnicze, biomasa roślinna |
płody rolne, biopaliwa stałe | zawartość makro- i mikroelementów, wartość opałowa, zawartość popiołu, zawartość substancji lotnych, sucha masa, białko, zawartość chloru, wybuchowość pyłów | ocena wartości opałowej biopaliw stałych, ocena wpływu obróbki termicznej biomasy roślinnej na jakość uzyskiwanych paliw | dr inż. Marcin Bajcar mbajcar@ur.edu.pl 17-785-4968 |
157 | ITŻiŻ | badania chemiczne | żywność, produkty rolne | analiza białek | analiza profilu wolnych aminokwasów | monitorowanie procesu dojrzewania serów, ocena jakości substancji odżywczych w surowcach roślinnych i zwierzęcych |
dr inż. Maria Tarapatskyy [email protected] 17-785-4834 |
158 | ITŻiŻ | badania chemiczne | żywność, produkty rolne | aminokwasy niebiałkowe | oznaczanie zawartości tauryny | ocena jakości mięsa, ocena jakości odżywek dla dzieci | dr inż. Maria Tarapatskyy [email protected] 17-785-4834 |
159 | ITŻiŻ | badania chemiczne | żywność, produkty rolne | kwasy fenolowe i flawonoidy | oznaczanie kwasów fenolowych i flawonoidów | analiza surowców prozdrowotnych | dr inż. Maria Tarapatskyy [email protected] 17-785-4834 |
160 | ITŻiŻ | badania chemiczne | żywność, produkty rolne | witaminy rozpuszczalne w wodzie |
oznaczanie witaminy C i witamin z gr.B |
badanie jakości mięsa, produktów zbożowych | dr inż. Maria Tarapatskyy [email protected] 17-785-4834 |
161 | ITŻiŻ | badania chemiczne | żywność, produkty rolne | cukry i węglowodany | oznaczanie profilu cukrów i węglowodanów | badania miodów, ocena jakości surowców owocowych, warzywnych, produktów węglowodanowych | dr inż. Maria Tarapatskyy [email protected] 17-785-4834 |
162 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz technologia żywności |
surowce roślinne | warzywa, owoce, | właściwości mechaniczne i chemiczne | zmiany parametrów jakościowych warzyw i owoców w trakcie zbioru i przechowywania | prof. dr hab. inż. Józef Gorzelany [email protected] 17-785-5050 |
163 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz technologia żywności |
produkcja roślinna i ogrodnicza |
zboża, owoce miękkie |
kosztochłonność i energochłonność produkcji, właściwości fizyko- mechaniczne | ocena ekonomiczna i energetyczna produkcji wybranych płodów rolnych, ocena zmian parametrów jakościowych ziarna pszenicy browarnej | prof. dr hab. inż. Józef Gorzelany [email protected] 17-785-5050 |
164 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz technologia żywności |
technologie przechowalnicze | owoce miękkie | przedłużanie trwałości przechowalniczej | zmiany parametrów jakościowych owoców w trakcie przechowywania | dr inż. Natalia Matłok [email protected] 17-785-5044 |
165 | INROiKŚ | technologia żywności, rolnictwo, ogrodnictwo |
technologie przechowalnicze | owoce miękkie, surowce zielarskie | modyfikacja jakości owoców oraz surowców zielarskich | dobór parametrów technologicznych procesu z wykorzystaniem gazowego ozonu w celu maksymalizacji wybranych związków bioaktywnych | dr inż. Natalia Matłok [email protected] 17-785-5044 |
166 | INROiKŚ | technologia żywności | technologia żywności | roślinne surowce zielarskie | opracowanie nutraceutyków o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych | dobór metod i parametrów technologicznych wytwarzania | dr inż. Natalia Matłok [email protected] 17-785-5044 |
167 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo | owoce, warzywa | poprawa jakości owoców i warzyw |
badanie parametrów mechanicznych, chemicznych owoców i warzyw | dr inż. Miłosz Zardzewiały [email protected] 17-785-5045 |
168 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo | owoce, warzywa | wydłużenie czasu przechowywania | dobór elicytorów abiotycznych w celu przedłużenia trwałości przechowalniczej | dr inż. Miłosz Zardzewiały [email protected] 17-785-5045 |
169 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo | rośliny zielone (np. rośliny pomidora) | wydłużenie okresu wegetacji | dobór odpowiednich bezpozostałościowych metod ochrony roślin | dr inż. Miłosz Zardzewiały [email protected] 17-785-5045 |
170 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności | surowce roślinne | nasiona i strąki bobowatych, ziarniaki zbóż | właściwości mechaniczne i chemiczne | wpływ technologii uprawy i warunków przechowywania na zmiany parametrów jakościowych nasion bobowatych i ziarniaków zbóż | dr hab. inż., prof. UR Piotr Kużniar [email protected] 17-785-5048 |
171 | INROiKŚ | technologia żywności | produkty żywnościowe | przetwory mleczne, pieczywo | tekstura i właściwości reologiczne | ocena technologii produkcji, oraz wpływu czasu i warunków przechowywania na teksturę i właściwości reologiczne | dr hab. inż., prof. UR Piotr Kużniar [email protected] 17-785-5048 |
172 | INROiKŚ | ekologia, ochrona przyrody i środowiska | ekosystemy wód płynących | ichtiofauna, bezkręgowce wodne | stan biocenoz ekosystemów rzecznych | plany ochrony obszarów cennych przyrodniczo | prof. dr hab. Krzysztof Kukuła [email protected] ehalon@ur.edu.pl 17-785-5204 |
173 | INROiKŚ | ekologia, ochrona przyrody i środowiska | obiekty hydrotechniczne | parametry obiektów hydrotechnicznych pod kątem ich wpływu na ekosystemy rzeczne | skutki obecności obiektów hydrotechnicznych na biocenozy ekosystemów rzecznych | oceny oddziaływania na środowisko | dr hab., prof. UR Aneta Bylak [email protected] ehalon@ur.edu.pl 17-785-5204 |
174 | INROiKŚ | ekologia, ochrona przyrody i środowiska | inwestycje mogące wpływać na ekosystemy wód płynących | ichtiofauna, bezkręgowce wodne | ocena wpływu istniejących lub planowanych inwestycji na ekosystemy rzeczne | oceny oddziaływania na środowisko | dr hab., prof. UR Aneta Bylak [email protected] ehalon@ur.edu.pl 17-785-5204 |
175 | INROiKŚ | gospodarka przestrzenna | JST (gmina) | planowanie przestrzenne | opracowania ekofizjograficzne | dr Agata Ćwik acwik@ur.edu.pl 17-785-5006 |
|
176 | INROiKŚ | fizyka gleb | właściwości fizyczne gleb | ochrona gleb | określanie iłu łatwodyspergującego w glebie, badanie zwięzłości gleb | mapy degradacji gleb w regionie | dr hab., prof. UR Jadwiga Stanek-Tarkowska [email protected] 17-785-4829 |
177 | INROiKŚ | chemia gleb | właściwości chemiczne gleb | stosowanie innowacyjnych nawozów i ich wpływ na właściwości chemiczne gleb | ocena wpływu stosowanych innowacyjnych nawozów np. osadów ściekowych, popiołów itp.) na właściwości gleb | badania nad wykorzystaniem nowych nawozów na różnych typach gleb | dr Małgorzata Szostek mszostek@ur.edu.pl 17-785-4832 |
178 | INROiKŚ | biologia gleb | mikroorganizmy (okrzemki) w glebie | okrzemki jako biowskaźniki stanu gleby | na każdej glebie występują określone gatunki, które są biowskaźnikami stanu środowiska glebowego | określenie zbiorowisk okrzemek w zależności od stanu gleby tj. jej uwilgotnienia i sposobu nawożenia | dr hab., prof. UR Jadwiga Stanek-Tarkowska [email protected] 17-785-4829 |
179 | INROiKŚ | ekosystemy leśne, gospodarka leśna, użytkowanie lasu | kompleksy leśne | drzewostany | potencjał rekreacyjny, waloryzacja krajobrazu | wyznaczanie obszarów leśnych przydatnych do celów rekreacyjnych, ocena oddziaływania rekreacji na składniki ekosystemu leśnego | dr hab. inż., prof. UR Tomasz Dudek tdudek80@ur.edu.pl 17-872-1630 |
180 | INROiKŚ | taksonomia, ochrona przyrody, ochrona środowiska, ekologia | wody powierzchniowe | fitobentos, chemizm wód |
skład taksonomiczny, badania mikroskopowe, pomiar zawartości tlenu rozpuszczonego, pH i przewodnictwa elektrolitycznego wód |
ocena stanu ekologicznego wód powierzchniowych, szkolenia z zakresu oznaczeń taksonomicznych okrzemek i metodyk poboru prób |
dr Łukasz Peszek |
181 | INROiKŚ | ochrona roślin, gospodarka leśna | kompleksy leśne, zieleń na terenach zurbanizowanych, uprawy roślin rolniczych | entomofauna | ekspertyzy entomologiczne | dr inż. Tomasz Olbrycht tkolbr@ur.edu.pl 17-872-1729 |
|
182 | INROiKŚ | łąkarstwo, botanika | łąki, pastwiska, murawy kserotermiczne i napiaskowe, szuwary, torfowiska, zieleń na terenach zurbanizowanych | roślinność zielna | różnorodność florystyczna i fitosocjologiczna fitocenoz nieleśnych, ich wartość rolnicza; zioła łąk i pastwisk, ochrona gatunkowa roślin i zbiorowisk, programy rolno-środowiskowe na użytkach zielonych | ekspertyzy botaniczne i fitosocjologiczne, ocena fitoindykacyjna | dr inż. Paweł Wolański dr inż. Krzysztof Rogut wolanski@ur.edu.pl 17-872-1747 |
183 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | uprawy roślin rolniczych, zieleń na terenach zurbanizowanych | choroby roślin | ekspertyzy fitopatologiczne | dr inż. Agata Tekiela agatek@ur.edu.pl 17-872-1636 | |
184 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo | rośliny ozdobne | ocena zdrowotności roślin w terenach zieleni miejskiej |
badania fitopatologiczne i entomologiczne | dr hab. inż., prof. UR Zbigniew Czerniakowski willow@ur.edu.pl 17-872-1631 |
185 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo | rośliny ozdobne | ocena doboru roślin w projektach terenów zieleni | operat pielęgnacyjny | dr hab. inż., prof. UR Zbigniew Czerniakowski willow@ur.edu.pl 17-872-1631 |
186 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo, gospodarka odpadami |
odpady organiczne, wermikultura, wermikompost | produkcja wermikompostów z wybranych odpadów organicznych |
przetwarzanie wybranych odpadów organicznych w wermikulturze, konstrukcja wermireaktorów |
dr Grzegorz Pączka grzegp@ur.edu.pl 17-872-1665 |
187 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | ogrodnictwo | wermikompost, składniki pokarmowe dla roślin, uprawa roślin | wpływ wermikompostów na wzrost wybranych gatunków roślin | dobór metodyki uprawowej z wykorzystaniem wermikompostów |
dr Mariola Garczyńska mgarczynska@ur.edu.pl 17-872-1649 |
188 | INROiKŚ | rolnictwo, ochrona środowiska i przyrody |
ekosystemy gleb | organizmy glebowe, Lumbricidae | biomonitoring ekosystemów glebowych | oceny oddziaływania na środowisko, plany ochrony terenów cennych przyrodniczo | dr Anna Mazur-Pączka anamazur@ur.edu.pl 17-872-1649 |
189 | INROiKŚ | rolnictwo, ekotoksykologia | ksenobiotyki | Lumbricidae, celomocyty, stresory środowiskowe | wpływ stresorów, dżdżownice, odpowiedź komórkowa i populacyjna | wpływ wybranych stresorów na wybrane cechy gatunków Lumbricidae | dr Agnieszka Podolak apodolak@ur.edu.pl 17-872-1728 |
190 | INROiKŚ | zrównoważony rozwój | JST, przedsiębiorstwo | system funkcjonowania | poziom organizacji | analiza stanu, propozycje poprawy systemu | prof. dr hab. Joanna Kostecka jkostecka@ur.edu.pl 17-872-1733 |
191 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz inżynieria środowiska | odpady | podatność na biologiczne przetwarzanie odpadów | analiza stopnia ustabilizowania odpadów (AT4, sucha masa, części lotne) |
dr hab. inż., prof. UR Justyna Koc-Jurczyk jjurczyk@ur.edu.pl 17-872-1724 |
|
192 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz inżynieria środowiska | ścieki | efektywność oczyszczania ścieków | analiza stopnia oczyszczenia ścieków (ChZT, BZT5, mineralne i organiczne formy azotu, substancje lotne) | dr hab. inż., prof. UR Justyna Koc-Jurczyk jjurczyk@ur.edu.pl 17-872-1724 |
|
193 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz inżynieria środowiska | ścieki | kontrola procesu oczyszczania ścieków | badanie dynamiki mikroorganizmów w procesie oczyszczania biologicznego ścieków | dr hab. inż., prof. UR Łukasz Jurczyk ljurczyk@ur.edu.pl 17-872-1725 |
|
194 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo oraz inżynieria środowiska | odpady | analiza frakcyjna i morfologiczna odpadów | analiza frakcyjna i morfologiczna odpadów | dr hab. inż., prof. UR Łukasz Jurczyk ljurczyk@ur.edu.pl 17-872-1725 |
|
195 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | produkcja roślinna | rośliny rolnicze i inne | pomiary parametrów zawartości chlorofilu, wymiany gazowej oraz fluorescencji chlorofilu | diagnostyka stresów roślinnych w odpowiedzi na czynniki abiotyczne i biotyczne | dr hab. inż., prof. UR Jan Buczek jbuczek@ur.edu.pl 17-785-5319 |
196 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | produkcja roślinna | nasiona, ziarno, surowce roślinne | jakość surowców roślinnych | podstawowe analizy chemiczne surowców roślinnych | dr hab. inż., prof. UR Jan Buczek jbuczek@ur.edu.pl 17-785-5319 |
197 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | produkcja roślinna | doświadczenia polowe | doradztwo, realizacja doświadczeń | realizacja doświadczeń polowych w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin uprawy polowej | dr hab. inż., prof. UR Jan Buczek jbuczek@ur.edu.pl 17-785-5319 |
198 | INROiKŚ | rolnictwo i ogrodnictwo | produkcja roślinna | dane meteorologiczne | opady, temperatura powietrza i gleby, wiatr, ciśnienie, usłonecznienie, napromienienie | pomiar podstawowych czyników meteorologicznych | dr hab. inż., prof. UR Jan Buczek jbuczek@ur.edu.pl 17-785-5319 |
199 | INROiKŚ | ocena i ochrona różnorodności biologicznej |
różnorodność owadów zapylających | owady błonkoskrzydłe Hymenoptera | zróżnicowanie i liczebność dzikich zapylaczy w ekosystemach |
skład gatunkowy i zasoby owadów zapylających w agrocenozach |
dr hab. inż., prof. UR Bogdan Wiśniowski [email protected] 17-872-1632 |
200 | INROiKŚ | biologiczne metody ochrony roślin użytkowych |
szkodniki owadzie i ich parazytoidy |
parazytoidy z rzędu błonkoskrzydłych Hymenoptera | zróżnicowanie i liczebność dzikich parazytoidów w ekosystemach |
różnorodność parazytoidów i ich wykorzystanie w ograniczaniu wybranych gatunków szkodników roślin użytkowych | dr hab. inż., prof. UR Bogdan Wiśniowski [email protected] 17-872-1632 |
201 | INROiKŚ | ekologia, bioróżnorodność | entomofauna pożyteczna | owady | różnorodność owadów pożytecznych, sposoby zwiększania atrakcyjności środowisk dla entomofauny pożytecznej | szkolenia skierowane do różnych grup (rolnicy, uczniowie, studenci, itp.) | dr hab. inż., prof. UR Bogdan Wiśniowski [email protected] 17-872-1632 |
202 | INROiKŚ | ekologia, ochrona przyrody | obiekty budowlane | ornitofauna | ocena zasiedlenia obiektów budowlanych przez ptaki, ustalanie kompensacji przyrodniczych | ekspertyzy ornitologiczne remontowanych obiektów budowlanych | dr Grzegorz Pitucha gpitucha@ur.edu.pl 17-872-1628 |
203 | INROiKŚ | ekologia, bioróżnorodność, ochrona przyrody | inwestycje wpływające na ornitofaunę i drobną teriofaunę | ornitofauna, drobna teriofauna | ocena wpływu inwestycji na ornitofaunę i drobną teriofaunę | inwentaryzacje przyrodnicze, oceny oddziaływania na środowisko | dr Grzegorz Pitucha gpitucha@ur.edu.pl 17-872-1628 |
LEGENDA: INF - Instytut Nauk Fizycznych |