Innowacyjna technologia produkcji żurawiny wielkoowocowej w warunkach glebowo-klimatycznych Polski
Nazwisko Prowadzącego: prof. dr hab. inż. Józef Gorzelany, dr hab. inż. Natalia Matłok, prof. UR
Zaproponowane innowacyjne rozwiązania budowlane i agrotechniczne w produkcji żurawiny wielkoowocowej umożliwiają wykorzystanie bardzo słabych gruntów V i VI klasy.
Mimo, że przeważająca część plantacji znajduje się w Ameryce Północnej, to obserwuje się również ekspansywny rozwój uprawy tej rośliny w krajach europejskich również w Polsce. Pomimo tego, że żurawina w Polsce jest znana od dawna i panują odpowiednie warunki do uprawy tej rośliny, to jest dość nowym gatunkiem sadowniczym. Obecnie jej produkcja w Polsce szacowana jest poniżej 1 tys. ton owoców.
Na całym świecie wytwarza się ponad 680 tys. ton owoców żurawiny, przy czym łączny areał upraw oscyluje w granicach 41,5 tys. ha. Średni plon z 1 ha plantacji jest bardzo zróżnicowany od 3,38 t do 23,8 t.
Czas trwania: 45 min
Liczebność grupy: 15 osób + opiekun
Plan spotkania:
- Wykład