Jajko „niezwykłe”!
Nazwisko Prowadzącego: prof. dr hab. Zofia Sokołowicz (wykład), dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar, dr inż. Małgorzata Ormian (warsztaty)
Realizacja tematu obejmuje: wykład, warsztaty oraz (dla chętnych) prezentację tematyki badawczej Zakładu Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich oraz Laboratorium Oceny Jakości Jaj.
Liczebność grupy: do 25 osób + opiekun
Plan spotkania:
1. Wykład (30 min). Zwykłe jajko - „niezwykłe”!
- Jajo - „kapsuła życia”.
- Jaja projektowane.
- Związki biologicznie czynne pozyskiwane z jaj.
2. Warsztaty (30 min). Jajka „ niezwykłe” - kulinarne fantazje z jajem w roli głównej …i nie tylko.
- Kolorowe jaja - jaja marynowane z wykorzystaniem naturalnych dodatków, jaja herbaciane, jaja sojowe ….
- Jaja kiszone….
- Jaja gumowe….
- Barwne piany, kolorowe bezy, zielona jajecznica…
3. Prezentacja tematyki badawczej Zakładu i Laboratorium ( około 15 minut)
- Zestaw Egg Quality Maesurements do kompleksowej oceny jaj, Uniwersalny System Zwick Roel do oceny skorupy jaj, Zestaw do oceny barwy żółtka Konica Minolta, Mikroskop Axio Scope A1 do oceny jakości piany z białka jaj…