Kuchnia molekularna – łączenie sztuki kulinarnej z nauką
Nazwisko Prowadzącego: dr inż. Paweł Hanus
Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom wiedzy na temat kuchni molekularnej oraz możliwości wykorzystania jej technik w praktyce. W ramach warsztatów odbędzie się krótkie wprowadzenie, w której zostaną omówione odczynniki wykorzystywane w przygotowaniu przepisów.
Część praktyczna będzie dotyczyła wybranych przepisów, uczniowie sami przygotują większość z nich. Uczniowie poznają metodę sferyfikacji podstawowej oraz odwróconej, emulsyfikację, żelowanie, mrożenie ciekłym azotem, omówiona zostanie także metoda sous vide.
Czas trwania: 2 godziny 15 min
Liczebność grupy: 15 osób + opiekun
Plan spotkania:
- Prelekcja
- Przedstawienie historii kuchni molekularnej w Polsce i na świecie.
- Przedstawienie aparatury, urządzeń oraz sprzętów stosowanych w kuchni molekularnej.
- Przedstawienie technik stosowanych w kuchni molekularnej.
- Warsztaty
- Wykorzystanie techniki sferyfikacji, emulsyfikacji, żelowania, mrożenia ciekłym azotem oraz metody obróbki termicznej sous vide do produkcji potraw.
- Degustacja przygotowanych potraw i elementów potraw.