Miód – kwaśny, ale słodki
Nazwisko Prowadzącego: dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR, mgr inż. Ewelina Sidor
Miód jest naturalnym produktem spożywczym zawierającym w swoim składzie, obok cukrów i wody, wiele cennych składników bioaktywnych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i antyoksydacyjnym znajduje zastosowanie jako naturalny środek wspomagający leczenie wielu chorób. Celem zajęć jest promocja walorów prozdrowotnych podkarpackich miodów odmianowych.
Czas trwania: 45 min
Liczebność grupy: 7 osób + opiekun
Plan spotkania:
- Prezentacja tematyki badawczej Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności wraz ze zwiedzaniem laboratoriów Zakładu.
- Wprowadzenie teoretyczne na temat powstawania, odmian i właściwości leczniczych miodów.
- Wykonanie podstawowych analiz chemicznych wykorzystywanych do oceny jakości miodu, ocena sensoryczna miodów podkarpackich.