Odziaływania pomiędzy wybranymi antyoksydantami w żywności / Interactions between selected food antioxidants

 

Opis w języku polskim

Description in English

Dyscyplina / Discipline

Technologia żywności i żywienia

Food and nutrition technology

Promotor / Supervisor

Prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz                    isadowska@ur.edu.pl

Professor Izabela Sadowska-Bartosz
isadowska@ur.edu.pl

Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic

Odziaływania pomiędzy wybranymi antyoksydantami
w żywności

Interactions between selected food antioxidants

Opis tematu badawczego / Description of the research topic

Powszechnie uważa się, że antyoksydanty spożywane w pożywieniu są skuteczniejsze niż przeciwutleniacze przyjmowane w tabletkach i że efekt ten wynika z interakcji między antyoksydantami. Dobrze udokumentowana jest interakcja witaminy E z witaminą C, polegająca na regeneracji rodników tokoferylowych przez askorbinian. Celem pracy będzie poszukiwanie podobnych interakcji między różnymi klasami flawonoidów i kwasów fenolowych oraz witamin E i C, stosując różne podejścia eksperymentalne, w układach bezkomórkowych i w oddziaływaniach na komórki (drożdże Saccharomyces cerevisiae, komórki ssacze in vitro).

It is commonly argued that antioxidants consumed in food are more effective than antioxidants taken in pills and that this effect is due to interactions between antioxidants. Interaction between vitamin E and vitamin C, consisting in the regeneration of tocopheryl radicals by ascorbate is well documented. The aim of the study will be a search for similar interactions between various classes of flavonoids and phenolic acids, and vitamins E and C, using different experimental approaches in cell-free systems and in cellular effects (yeast Saccharomyces cerevisiae, mammalian cellsin vitro).

Słowa klucze / Keywords

przeciwutleniacze żywności, interakcje między przeciwutleniaczami

food antioxidants, interactions between antioxidants

Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student

mgr inż. w naukach o żywności, chemii lub biologii, silna motywacja do badań eksperymentalnych

M.Sc. in food science, chemistry or biology, strong motivation for experimental research