Odziaływania pomiędzy wybranymi antyoksydantami w żywności / Interactions between selected food antioxidants
|
Opis w języku polskim |
Description in English |
Dyscyplina / Discipline |
Technologia żywności i żywienia |
Food and nutrition technology |
Promotor / Supervisor |
Prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz isadowska@ur.edu.pl |
Professor Izabela Sadowska-Bartosz |
Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic |
Odziaływania pomiędzy wybranymi antyoksydantami |
Interactions between selected food antioxidants |
Opis tematu badawczego / Description of the research topic |
Powszechnie uważa się, że antyoksydanty spożywane w pożywieniu są skuteczniejsze niż przeciwutleniacze przyjmowane w tabletkach i że efekt ten wynika z interakcji między antyoksydantami. Dobrze udokumentowana jest interakcja witaminy E z witaminą C, polegająca na regeneracji rodników tokoferylowych przez askorbinian. Celem pracy będzie poszukiwanie podobnych interakcji między różnymi klasami flawonoidów i kwasów fenolowych oraz witamin E i C, stosując różne podejścia eksperymentalne, w układach bezkomórkowych i w oddziaływaniach na komórki (drożdże Saccharomyces cerevisiae, komórki ssacze in vitro). |
It is commonly argued that antioxidants consumed in food are more effective than antioxidants taken in pills and that this effect is due to interactions between antioxidants. Interaction between vitamin E and vitamin C, consisting in the regeneration of tocopheryl radicals by ascorbate is well documented. The aim of the study will be a search for similar interactions between various classes of flavonoids and phenolic acids, and vitamins E and C, using different experimental approaches in cell-free systems and in cellular effects (yeast Saccharomyces cerevisiae, mammalian cellsin vitro). |
Słowa klucze / Keywords |
przeciwutleniacze żywności, interakcje między przeciwutleniaczami |
food antioxidants, interactions between antioxidants |
Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student |
mgr inż. w naukach o żywności, chemii lub biologii, silna motywacja do badań eksperymentalnych |
M.Sc. in food science, chemistry or biology, strong motivation for experimental research |