Aktualności

Filtruj wyniki
logo Komitetu Biotechnologii PAN

W dniu 24 maja br. delegaci Instytutu Biotechnologii UR dr hab. Justyna Ruchała prof. UR oraz dr hab. Maciej Wnuk prof. UR uczestniczyli w I zebraniu plenarnym Komitetu Biotechnologii PAN.

Justyna Ruchała

Nasza Koleżanka dr hab. Justyna Ruchała, prof. UR została mianowana nowym Dyrektorem Instytutu Biotechnologii.

Ewelina Golec

Instytut Biotechnologii UR zaprasza na otwarte seminarium dla studentów kierunku Biotechnologia z panią dr inż. Eweliną Golec z Lund University/ Roche.

czasopismo ABB

Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR: Anna Deręgowska, Katarzyna Kozioł oraz studentki kierunku Biotechnologia UR: Natalia Tomaszek i Patrycja Cuch wraz ze zespołem naukowym Pani Profesor Natalii Sybirnej z Lwowskego Uniwersytetu Narodowego im. Iwana Franki opublikowali pracę naukową w czasopiśmie Archives of Biochemistry and Biophysics.

Nasz pracownik prowadził wykład w Podkarpackim Centrum Nauki "Łukasiewicz"

Miło jest nam jest poinformować, że w dniu 28 lutego 2024 roku został nadany stopień doktora habilitowanego Pani dr inż. Magdalenie Słowik-Borowiec.

Z wielką przyjemnością informujemy, że studentka kierunku biotechnologia Pani inż. Julia Słaby została współautorką artykułu naukowego opublikowanego w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Zespół pod kierunkiem dra hab. Macieja Wnuka, prof. UR pokazał unikalne zastosowanie nanocząstek magnetytu opłaszczonych amorficznym węglem w celu eliminowania komórek raka piersi o różnym statusie mutacji, poprzez aktywowanie cytotoksycznej autofagii za pośrednictwem stresu redukcyjnego.

Decyzją Urzędu Patentowego RP na zgłoszenie nr P.435340 pt. „Sposób otrzymywania drożdżowych producentów etanolu z ksylozy z termotolerancyjnych drożdży Ogataea polymorpha” został udzielony patent.

schemat produkcji etanolu przez drożdże

Pracownicy Instytutu Biotechnologii UR Roksolana Vasylyshyn, Andriy Sybirnyy i Justyna Ruchała opublikowali pracę naukową w czasopiśmie FEMS Yeast Research dotyczącą konstruowania drożdży Ogataea polymorpha zdolnych do fermentacji celobiozy.