Dietetyka
- Nazwa kierunku studiów - Dietetyka
- Poziom studiów - studia I stopnia
- Profil studiów - ogólnoakademicki
- Forma lub formy studiów - studia stacjonarne/niestacjonarne
- Liczba semestrów - 6 semestrów
- Tytuł zawodowy - Licencjat
Opis sylwetki absolwenta:
Celem ogólnym kształcenia na studiach I stopnia w ramach kierunku dietetyka jest przygotowanie absolwenta do prowadzenia działalności w zakresie dietetyki klinicznej i dietetyki u osób zdrowych. Ponadto absolwent jest przygotowany do pracy zgodnie z najnowszą wiedzą opartą o fakty naukowe z danej dziedziny, z uwzględnieniem narodowych i międzynarodowych regulacji prawnych, procedur i zasad etyki obowiązujących dietetyków. Potrafi także zaplanować i zrealizować badania naukowe.
Możliwości zatrudnienia:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów I stopnia absolwenci są przygotowani do pracy w:
− publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
− domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
− instytutach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka,
− placówkach sportowych.
Ponadto, absolwent jest przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia na studiach drugiego stopnia.
- Nazwa kierunku studiów - Dietetyka
- Poziom studiów - studia II stopnia
- Profil studiów - praktyczny
- Forma lub formy studiów - studia stacjonarne/niestacjonarne
- Liczba semestrów - 4 semestry
- Tytuł zawodowy - Magister
Opis sylwetki absolwenta:
Celem ogólnym kształcenia na studiach II stopnia w ramach kierunku dietetyka jest przygotowanie absolwenta do prowadzenia działalności w zakresie dietetyki klinicznej i dietetyki u osób zdrowych. Ponadto absolwent jest przygotowany do pracy zgodnie z najnowszą wiedzą opartą o fakty naukowe z danej dziedziny, z uwzględnieniem narodowych i międzynarodowych regulacji prawnych, procedur i zasad etyki obowiązujących dietetyków. Potrafi także zaplanować i zrealizować badania naukowe.
Możliwości zatrudnienia:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów II stopnia absolwenci są przygotowani do pracy w:
− publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
− domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
− instytutach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka,
− placówkach sportowych.
Ponadto absolwent jest przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej.