Historia Koła

Studenci kierunku Biotechnologia, podczas swoich zajęć zapoznawali się z technologią produkcji piwa kraftowego oraz zwiedzali okoliczne browary. Zainteresowanie tym tematem było bardzo duże, dlatego postanowiono zaprosić na zajęcia piwowara domowego, który przekazał swoją praktyczną wiedzę demonstrując również odpowiedni sprzęt do produkcji piwa. Po tej prezentacji oraz wspólnym uwarzeniu partii piwa zakupiono następnego roku sprzęt oraz składniki do domowego piwowarstwa.

Pomysł na tą działalność okazał się „strzałem w dziesiątkę”. Studenci tworzyli pierwsze receptury i produkty testowali na sobie oraz na pracownikach uniwersytetu. Kiedy kolejne piwa zyskały ich uznanie ruszyli z nimi poza uczelnię. Ich produkty były wysoko oceniane. Zajmowali nawet pierwsze miejsca na konkursach domowych piwowarów.

W związku z rozszerzeniem działalności 24 lutego 2023 r. założono Studenckie Koło Naukowe Browarników, zrzeszające studentów ze różnych kierunków: biotechnologii, biologii, socjologii, technologii żywienia, zarządzania, inżynierii, polonistyki, dziennikarstwa, ekonomii, plastyki czy nauk humanistycznych i medycznych.

W bieżącym roku akademickim 2024/2025 koło rozpoczyna na nowo działalność skupiając się na projektach studenckich. W ramach działalności SKN Browarników członkowie mogą rozwijać swoje pasje i zdobywać wiedzę poprzez udział w badaniach nad procesami fermentacji, poznawać proces warzenia domowego piwa, uczestniczyć oraz współtworzyć seminaria, quizy a także brać udział w wycieczkach do browarów przemysłowych. Studenci chętnie włączają się również w akcje charytatywne i promujące działalność Koła. Aktualnie głównym tematem badawczym SKN Browrników jest „Wpływ propolisu na Saccharomyces cerevisiae oraz produkcję i jakość piwa”.