Aktualności/News
Staż naukowo-badawczy doktorantki Szkoły Doktorskiej UR w ramach programu STER NAWA
W okresie 01-31 października 2024 r. Pani mgr inż. Karolina Mroczek, doktorantka Szkoły Doktorskiej w Uniwersytecie Rzeszowskim w dyscyplinie naukowej: technologia żywności i żywienia, odbyła miesięczny staż w Uniwersytecie Bolońskim we Włoszech.
Staż na Uniwersytecie Bolońskim był niezwykle cennym doświadczeniem, które pozwoliło na pełną realizację założonych celów badawczych. Prace skupiały się na ocenie wpływu ultradźwięków na jakość napojów funkcjonalnych na bazie naturalnych soków owocowych i naparów ziołowych. Wykonano szereg eksperymentów, obejmujących przygotowanie próbek, zastosowanie ultradźwięków oraz szczegółowe analizy fizykochemiczne, sensoryczne. Kluczowym elementem była współpraca z doświadczonymi ekspertami i korzystanie z nowoczesnego sprzętu, co pozwoliło osiągnąć wysoką jakość wyników.
Pobyt w Bolonii był również okazją do zdobycia nowych umiejętności i poszerzenia horyzontów w pracy naukowej. Dzięki zaangażowaniu całego zespołu badawczego udało się nie tylko zrealizować cele projektu, ale także odkryć potencjalne praktyczne zastosowania w przemyśle spożywczym. Te kilka tygodni pracy w inspirującym otoczeniu to nie tylko nauka, ale i wiele cennych doświadczeń, które z pewnością zaprocentują w dalszej karierze badawczej.
Serdeczne podziękowania dla całego zespołu Uniwersytetu Bolońskiego za wsparcie i ciepłe przyjęcie.
____________________________________________________________________________________________________
In the period 01-31 October 2024, Ms. Karolina Mroczek, M.Sc., a doctoral student at the Doctoral School at the University of Rzeszów in the scientific discipline: food and nutrition technology, completed a month-long internship at the University of Bologna in Italy.
The internship at the University of Bologna was an extremely valuable experience that allowed her to fully realize her research goals. The work focused on evaluating the effect of ultrasound on the quality of functional beverages based on natural fruit juices and herbal infusions. A number of experiments were performed, including sample preparation, application of ultrasound and detailed physicochemical, sensory analyses. A key element was cooperation with experienced experts and the use of modern equipment, which made it possible to achieve high quality results.
The stay in Bologna was also an opportunity to acquire new skills and broaden horizons in scientific work. Thanks to the dedication of the entire research team, it was possible not only to achieve the goals of the project, but also to discover potential practical applications in the food industry. These few weeks of work in an inspiring environment were not only a learning experience, but also a lot of valuable experience that will certainly pay off in the future research career.
Many thanks to the entire University of Bologna team for their support and warm welcome.