Przeciwstarzeniowe działanie surowców polifenolowych pochodzenia naturalnego / Antiaging effects of naturally derived polyphenolic compounds
|
Opis w języku polskim |
Description in English |
Dyscyplina / Discipline |
nauki biologiczne |
biological sciences |
Promotor / Supervisor |
dr hab. Mateusz Mołoń, prof. UR |
dr hab. Mateusz Mołoń, prof. UR |
Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic |
Przeciwstarzeniowe działanie surowców polifenolowych pochodzenia naturalnego | Antiaging effects of naturally derived polyphenolic compounds |
Opis tematu badawczego / Description of the research topic |
Starzenie się można zdefiniować jako stopniowy spadek funkcji fizjologicznych komórek, tkanek i narządów, który zwiększa podatność na choroby i ostatecznie prowadzi do śmierci. Sam proces starzenia jest wynikiem akumulacji szkodliwych zmian, którym towarzyszy spadek zdolności komórek do regeneracji i naprawy. Do głównych czynników wpływających na starzenie należy zaliczyć zmiany komórkowe, a dokładnie nagromadzenie uszkodzeń do których prowadzą mutacje DNA, stres oksydacyjny, czy stany zapalne. Zaproponowany projekt dotyczy oceny wpływu wybranych surowców polifenolowych na starzenie w modelu drożdży pączkujących, muszki owocowej i linii komórkowych. Kluczowym w realizowanym projekcie będzie wskazanie uniwersalnych szlaków molekularnych towarzyszącym długowieczności na podstawie analiz porównawczych transkryptomu. |
Aging can be defined as the gradual decline in the physiological functions of cells, tissues, and organs, which increases susceptibility to diseases and ultimately leads to death. The aging process results from the accumulation of harmful changes, accompanied by a decrease in the regenerative and repair capabilities of cells. Key factors influencing aging include cellular alterations, specifically the accumulation of damage caused by DNA mutations, oxidative stress, and inflammation. The proposed project aims to assess the impact of selected polyphenolic compounds on aging using budding yeast, fruit flies, and cell lines as model systems. A crucial aspect of this project will be identifying universal molecular pathways associated with longevity through comparative transcriptome analyses |
Słowa klucze / Keywords |
starzenie; długowieczność; polifenole; Saccharomyces cerevisiae; Drosophila melanogaster; transkryptom. |
aging; longevity; polyphenolic compounds; Saccharomyces cerevisiae; Drosophila melanogaster; transcriptome. |
Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student |
Kandydat do Szkoły Doktorskiej powinien posiadać: - specjalistyczną wiedzę z zakresu biochemii, biologii molekularnej i biologii komórki, - tytuł zawodowy magistra biologii; - bardzo dobrą znajomość języka polskiego; - umiejętność komunikacji w języku angielskim, - umiejętność pracy w grupie; - udokumentowany dorobek naukowy. |
A candidate for the Doctoral School should have the following: - specialized knowledge of biochemistry, molecular biology and cell biology, - master's degree in biology; - very good knowledge of the Polish language - the ability to communicate in English, - the teamwork ability; - documented scientific achievements. |