Technologia żywności i żywienia 2 / Food and nutrition technology 2

06.06.2024 r.

Ogłoszenie konkursowe – doktorant w Szkole Doktorskiej UR

Stanowisko: doktorant – stypendysta w dyscyplinie technologia żywności i żywienia

Jednostka realizującej projekt: Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

Jednostka kształcenia doktoranta: Szkoła Doktorska - Uniwersytet Rzeszowski

Doktorant będzie prowadził pracę badawczą w Pracowni Biochemii Analitycznej Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego, pod opieką promotora, we współpracy z innymi ośrodkami naukowymi.

Badania będą prowadzone w ramach projektu o numerze rej. 2023/51/B/NZ9/02490 pt. „Modyfikacje antocyjanin/antocyjanidyn jako nowe markery utleniania żywności”, OPUS 26 pod kierownictwem prof. dr hab. Izabeli Sadowskiej-Bartosz.

Czas trwania stypendium: 36 miesięcy

Wysokość stypendium (brutto): 5 000 PLN/miesiąc (brutto brutto)

Opis projektu:

Procesy oksydacyjne prowadzą do pogorszenia jakości żywności, m.in. pogorszeniu ulegają takie jej cechy jak: barwa i konsystencja, smak, zapach, czy wartość odżywcza. Co więcej, powstają związki toksyczne (np. nadtlenki) negatywnie wpływające na zdrowie. Z tych względów konieczne jest zapobieganie procesom utleniania i kontrola ich przebiegu. Antocyjany znalazły powszechne zastosowanie jako barwniki w farmacji i przemyśle spożywczym, gdzie oznaczane są symbolem E163.

Projekt ten ma na celu identyfikację struktury produktu odpowiedzialnego za generowanie nowej fluorescencji przez antocyjanidyny/antocyjany za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej/spektrometrii mas i NMR oraz weryfikację hipotezy, że określenie zmian w widmach pochłaniania światła a szczególnie „nowej fluorescencji” charakterystycznej dla produktu utlenienia tych barwników koreluje z jakością żywności. Wydaje się, że produkty utleniania antocyjanidyn/antocyjanów, mogą być wskaźnikiem: niepożądanego utlenienia produktów spożywczych a także procesów utleniania w układach biologicznych.

Zadaniem Doktoranta będzie:

- ocena utleniania produktów spożywczych na podstawie „nowej fluorescencji” antocyjanów;

- ocena przydatności dodatków antocyjanowych i dodatku do żywności E163 do charakteryzacji utleniania produktów spożywczych;

- ocena przydatności antocyjanów/antocyjanidyn jako sond do utleniania in vivoex vivo w badaniach biomedycznych;

- uczestnictwo w ocenie wyników i przygotowaniu manuskryptów.

Wymagania:

  1. Dyplom magisterski: magister technologii żywności, biologii, chemii lub dyscypliny pokrewnej;
  2. Od doktoranta oczekuje się znajomości metodologii prowadzenia badań z zakresu chemii żywności, biochemii i chemii białek/lipidów;
  3. Kandydaci muszą posiadać doświadczenie udokumentowane przynajmniej jedną publikacją, jako pierwszy autor z zakresu chemii żywności, biochemii i chemii białek/lipidów lub dziedziny pokrewnej;
  4. Dobra organizacja pracy i umiejętności interpersonalne;
  5. Kandydaci muszą posiadać dobre umiejętności komunikacyjne i wykazać, że potrafią współpracować w zespole, realizować wspólne cele i zadania w określonych terminach;

Wymagane dokumenty:

  1. list motywacyjny wraz z opisem zainteresowań naukowych
  2. CV
  3. lista dotychczasowych publikacji z opisem wkładu autorskiego kandydata/ki
  4. kopia dyplomu poświadczającego uzyskanie tytułu zawodowego magistra
  5. dwa kontakty referencyjne

Kandydaci/tki powinni/y ponadto zarejestrować się w elektronicznym systemie rekrutacyjnym Szkoły Doktorskiej UR i wybrać opcję „Formularz rekrutacyjny dla kandydatów przystępujących do rekrutacji w ramach projektów naukowych”.

Dokumenty należy złożyć do 06.09.2024 na adres e-mail: isadowska@ur.edu.pl

W razie pytań, przed formalnym złożeniem wniosku, proszę się kontaktować z kierownikiem projektu na powyższy adres e-mail.

Dokumentacja złożona przez kandydatów/ki zostanie oceniona przez komisję, której przewodniczył będzie kierownik projektu. Rekrutacja zostanie przeprowadzona zgodnie z odpowiednim regulaminem NCN oraz Uchwałą Senatu Uniwersytetu Rzeszowskiego w sprawie zasad i trybu przyjmowania do Szkoły Doktorskiej w Uniwersytecie Rzeszowskim. Rekrutacja może odbyć się w języku polskim lub języku angielskim. Rozmowa kwalifikacyjna odbędzie się w wyznaczonym przez Komisję dniu, tj. 10.09.2024 r. w siedzibie Pracowni Biochemii Analitycznej Instytutu Technologii Żywności i Żywienia UR, ul. Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszów (budynek D 9, pok. 408)/ on-line. Decyzja komisji będzie przedstawiona kandydatom/kom za pomocą poczty elektronicznej. Ogłoszenie wyników rekrutacji zostanie przesłane w dniu 11.09.2024 r.

_________________________________________________________________________________________________________________________

PhD student in the Doctoral School – call for applications

Position: PhD student the discipline of food and nutrition technology

Unit of the project realization: Institute of Food Technology and Nutrition, College of Natural Sciences, University of Rzeszow

Unit realizing the PhD student education: Doctoral School at the University of Rzeszów

The doctoral student will conduct research in the Laboratory of Analytical Biochemistry of the Institute of Food and Nutrition Technology at the University of Rzeszów, under the supervision of prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz, in cooperation with other research centers.

The research will be carried out as part of the project with registration number 2023/51/B/NZ9/02490 entitled "Modifications of anthocyanins/anthocyanidins as new markers of food oxidation", OPUS 26 under the supervision of Professor Izabela Sadowska-Bartosz.

Duration of the scholarship: 36 months

Scholarship amount: 5 000 PLN/month (gross gross)

Project description: Anthocyanins are naturally occurring pH indicators. It is a whole family of related organic compounds, composed of a sugar residue and aglycone (anthocyanidin). The interest in anthocyanins is still growing also owing to their strong antioxidant activity, which may be helpful in the therapy of diseases that are accompanied by oxidative stress such as age-related neurodegenerative diseases. This project is designed to identify the product responsible for the generation of this fluorescence by high-performance liquid chromatography/mass spectrometry/NMR and verify the hypothesis that the determination of spectral changes and of the new anthocyanidin/anthocyanin fluorescence correlates with food quality. Moreover, we are planning to check if changes in the light absorption and the new anthocyanidin/anthocyanin fluorescence could be used to determine oil oxidation. What is more, hypothetically the anthocyanidin/anthocyanin oxidation products could be used: (1) to determine undesirable food oxidation; (2) as a bioindicator in biomedical applications (for example to detect plasma oxidation); (3) to determine the level of oxidative stress in cell cultures. We expect that the results of the project allow for a proposal of a new, simple, versatile, and safe method of estimating the quality (extent of oxidation) of food products, easier and faster to use than the methods currently being used, and of monitoring oxidative stress in biomedicine.

The successful candidate is expected to perform:

- evaluation of oxidation of food products on the basis of the "new fluorescence" of anthocyanins,

- evaluation of the suitability of anthocyanin additives and E163 food additive for characterization of oxidation of food products

-  evaluation of the utility of anthocyanins/anthocyanidins as probes for oxidation in in vivo and ex vivo biomedical studies;

- participate in evaluation of results and in preparation of manuscripts.

Requirements:

  1. Sc. degree in Food Chemistry and Technology or a related field;
  2. The applicants must have a demonstrated track record, preferably published first-author papers in a related field of study;
  3. PhD student is expected to have experience in techniques of food chemistry as well as cell biology (mammalian cell culture) and microscopy;
  4. Good organization and interpersonal skills.
  5. Candidates must have good communication skills and demonstrate the ability to work in a team, achieve common goals and tasks within specified deadlines.

Required documents:

  1. Motivation letter with a description of scientific interests
  2. CV
  3. List of scientific publications with percentage of the contribution of the candidate
  4. Copy of the MSc diploma
  5. Two reference contacts

Candidates should register in UR recruitment system and select „Recruitment form (in English) for candidates applying for recruitment as part of scientific projects”.

Documents should be delivered till 06.09.2024 to an e-mail: isadowska@ur.edu.pl

In case of any questions, before the formal application please contact to the grant leader for the e-mail address given above.

Documents will be rated by the commission, led by the project leader. Admission will be carried out according to the NCN regulations and the Resolution of the Senate of the University of Rzeszow on the rules and procedure of admissions to the Doctoral School at the University of Rzeszow. The interview will be carried out in English or Polish. Meeting will be organized on 10.09.2024 r. at the Laboratory of Analytical Biochemistry of the Institute of Food Technology and Nutrition of the Rzeszow University, Zelwerowicza 4 Street, 35-601 Rzeszow (building D 9, room 408) / on-line. Final decision will be sent to candidates via e-mail till 11.09.2024 r.