Opis kierunku
|
Dietetyka to kierunek interdyscyplinarny z obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu a także nauk o kulturze fizycznej. Głównym założeniem kierunku jest wykształcenie specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka, ale istotnym elementem kształcenia jest także znajomość technologii produkcji i przygotowywania potraw. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw, a także dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku. Studia na kierunku Dietetyka przygotowują w zakresie opracowywania diet (m.in. w chorobach metabolicznych, alergicznych, nowotworowych, autoimmunologicznych), określania potrzeb żywieniowych także osób zdrowych, sportowców, osób aktywnych fizycznie, modyfikowania nawyków żywieniowych, edukowania w celu zapobiegania nadwadze i otyłości, chorobom dietozależnym, kontroli i oceny wartości produktów spożywczych. Program kształcenia na kierunku Dietetyka przygotowuje specjalistów w zakresie dietetyki i żywienia człowieka, którzy posiadają wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające podejmowanie pracy w ośrodkach lecznictwa medycznego w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych oraz planowania żywienia. |
Sylwetka absolwenta
|
Absolwent kierunku dietetyka I stopnia zdobywa umiejętności zawodowe takie jak:
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności;
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją;
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
- zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP);
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
- organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent kierunku dietetyka II stopnia zdobywa umiejętności zawodowe i uprawnienia zawodowe do wykonywania zawodu dietetyka, który zgodnie z projektem ustawy i rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie określenia zakresu uprawnień zawodowych osób wykonujących zawód wykonywany w ochronie zdrowia - projekt z dnia 29.01.2004 r., polega na:
- planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności;
- stosowaniu żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób;
- planowaniu i przygotowywaniu potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
- samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
- nadzorowaniu i kontrolowaniu prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych;
- kontrolowaniu jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania;
- prowadzeniu instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej;
- uczestniczeniu w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza;
- rozpoznawaniu, zapobieganiu i leczeniu niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
- ocenie stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów;
- prowadzeniu dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
- udzielaniu porad dietetycznych;
- prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Ponadto, wykonywanie zawodu dietetyka przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe polega, obok działań wymienionych powyżej, na:
- prowadzeniu samodzielnego poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych, zarówno ludzi zdrowych jak i chorych;
- pracy w charakterze nauczyciela w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz prowadzeniu szkolenia i staży zawodowych w ramach podnoszenia kwalifikacji;
- planowaniu i prowadzeniu badań naukowych w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych;
- planowaniu i prowadzeniu programów ochrony i promocji zdrowia.
|
Perspektywy zawodowe
|
Absolwenci kierunku dietetyka I stopnia mogą szukać zatrudnienia w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering);
- organizacjach konsumenckich; placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji);
- szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).
Absolwenci kierunku dietetyka II stopnia mogą szukać zatrudnienia w:
- poradniach dietetycznych, publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia;
- domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego;
- szkolnictwie - po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela);
- instytutach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka;
- placówkach sportowych.
Ponadto absolwent jest przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia w szkole doktorskiej i na studiach podyplomowych.
|