SKN Żywienia Człowieka
Opiekunowie Koła Naukowego:
dr n. chem. inż. Agnieszka Ewa Stępień
dr n. o zdr. inż. Ewelina Polak-Szczybyło
Zarząd SKN Żywienia człowieka:
Prezes: Rajmund Kocan
Wice-prezes: Iga Karpińska
Sekretarz: Julia Lasek
Skarbnik: Amelia Grzebyk
e-mail: sknzywieniaczlowieka@ur.edu.pl
Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka powstało w 2017 roku z inicjatywy dr Agnieszki Stępień jako sekcja bezpieczeństwa żywności przy SKN Dietetyków UR, następnie usamodzielniło się, zaś zakres działalności SKN Żywienia Człowieka wykracza znacznie poza pierwotnie zakładaną tematykę.
Celem działalności SKN:
Członkowie koła prowadzą promocję kierunku Dietetyka, jednak przeważająca działalność koncentruje się na edukacji w zakresie dietoprofilaktyki i terapii żywieniowej oraz badaniach naukowych, których efektem są publikacje lub wystąpienia na konferencjach.
Członkowie SKN Żywienia Człowieka to studenci Dietetyki oraz innych kierunków medycznych, którzy chcą rozwijać się naukowo i zawodowo.
Obszary badawcze:
- Zaburzenia odżywiania (kompulsywne objadanie się, ortoreksja, anoreksja, bulimia)
- Leczenie otyłości i chorób metabolicznych
- Żywienie wpływające na układ immunologiczny (choroby autoimmunologiczne, odporność, dieta przeciwzapalna)
- Epidemiologia żywienia dzieci i młodzieży
- Niedożywienie
- Właściwości lecznicze roślin jadalnych i ziół oraz składniki z nich pozyskiwane
- Żywienie w chorobach nowotworowych
Edukacje i Poradnictwo dietetyczne:
- Edukacja w licznych przedszkolach i szkołach podstawowych
- Edukacja kobiet w Stowarzyszeniu „ Rzeszowski Klub Amazonka”
- Edukacja seniorów w Dziennym Domu Seniora
- Projekt Społeczny OncoBear
- Dni Otwarte Wojewódzkiego Zespołu Specjalistycznego w Rzeszowie
- Dni cukrzycy w WZS w Rzeszowie
- Bezglutenowe Mikołajki (warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej)
- Grupa wsparcia dla osób z nadmierną masą ciała
SKN Żywienia Człowieka może pochwalić publikacjami naukowymi i wystąpieniami na konferencjach oraz współpracą z przedszkolami, szkołami podstawowymi, Wojewódzkim Zespołem Specjalistycznym w Rzeszowie, Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej oraz Stowarzyszeniem Amazonek. W kwietniu 2023 r. koło zorganizowało konferencję „Wyzwania w diagnostyce i leczeniu celiakii”. Obecnie również teksty popularno-naukowe członków SKN Żywienia Człowieka publikowane są na łamach Gazety Uniwersyteckiej.
Jak dołączyć do SKN?
Mail: sknzywieniaczlowieka@ur.edu.pl
Zapraszamy również do zajrzenia na:
Instagram: skn_żywienia_człowieka