SKN Żywienia Człowieka

Opiekunowie Koła Naukowego:

dr n. chem. inż. Agnieszka Ewa Stępień

dr n. o zdr. inż. Ewelina Polak-Szczybyło

Zarząd SKN Żywienia człowieka:

Prezes: Rajmund Kocan

Wice-prezes: Iga Karpińska

Sekretarz: Julia Lasek

Skarbnik: Amelia Grzebyk

e-mail: sknzywieniaczlowieka@ur.edu.pl

Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka powstało w 2017 roku z inicjatywy dr Agnieszki Stępień jako sekcja bezpieczeństwa żywności przy SKN Dietetyków UR, następnie usamodzielniło się, zaś zakres działalności SKN Żywienia Człowieka wykracza znacznie poza pierwotnie zakładaną tematykę.

Celem działalności SKN:

Członkowie koła prowadzą promocję kierunku Dietetyka, jednak przeważająca działalność koncentruje się na edukacji w zakresie dietoprofilaktyki i terapii żywieniowej oraz badaniach naukowych, których efektem są publikacje lub wystąpienia na konferencjach.

Członkowie SKN Żywienia Człowieka to studenci Dietetyki oraz innych kierunków medycznych, którzy chcą rozwijać się naukowo i zawodowo.

Obszary badawcze:

- Zaburzenia odżywiania (kompulsywne objadanie się, ortoreksja, anoreksja, bulimia)

- Leczenie otyłości i chorób metabolicznych

- Żywienie wpływające na układ immunologiczny (choroby autoimmunologiczne, odporność, dieta przeciwzapalna)

- Epidemiologia żywienia dzieci i młodzieży

- Niedożywienie

- Właściwości lecznicze roślin jadalnych i ziół oraz składniki z nich pozyskiwane

- Żywienie w chorobach nowotworowych

Edukacje i Poradnictwo dietetyczne:

- Edukacja w licznych przedszkolach i szkołach podstawowych

- Edukacja kobiet w Stowarzyszeniu „ Rzeszowski Klub Amazonka”

- Edukacja seniorów w Dziennym Domu Seniora

- Projekt Społeczny OncoBear

- Dni Otwarte Wojewódzkiego Zespołu Specjalistycznego w Rzeszowie

- Dni cukrzycy w WZS w Rzeszowie

- Bezglutenowe Mikołajki (warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej)

- Grupa wsparcia dla osób z nadmierną masą ciała

 

SKN Żywienia Człowieka może pochwalić publikacjami naukowymi i wystąpieniami na konferencjach oraz współpracą z przedszkolami, szkołami podstawowymi, Wojewódzkim Zespołem Specjalistycznym w Rzeszowie, Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej oraz  Stowarzyszeniem Amazonek. W kwietniu 2023 r. koło zorganizowało konferencję „Wyzwania w diagnostyce i leczeniu celiakii”. Obecnie również teksty popularno-naukowe członków SKN Żywienia Człowieka publikowane są na łamach Gazety Uniwersyteckiej.

Jak dołączyć do SKN?

Mail: sknzywieniaczlowieka@ur.edu.pl

Zapraszamy również do zajrzenia na:

Instagram: skn_żywienia_człowieka