Aktualności
Poznaj nasze kierunki #KNM Dietetyka I stopnia stacjonarne/niestacjonarne
Kierunek - dietetyka
Poziom - I stopnia
Forma - stacjonarne/niestacjonarne
Profil kształcenia – praktyczny
|
przelicznik* |
||
1 |
Przedmiot obowiązkowy brany pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym |
Biologia – część pisemna egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym |
poziom podstawowy 1%=1pkt
poziom rozszerzony 1%=2pkt
|
2 |
Przedmiot dodatkowy brany pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym |
Chemia lub fizyka/ fizyka z astronomią lub matematyka – jeden z przedmiotów wskazanych przez kandydata – część pisemna egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym |
|
3 |
Kryterium dodatkowe w przypadku, gdy liczba kandydatów z tą samą liczbą punktów przewyższa limit wolnych miejsc na kierunek |
Język obcy nowożytny – zdany jako obowiązkowy lub dodatkowy na poziomie podstawowym lub rozszerzonym |
* przelicznik dla każdego przedmiotu liczony jest osobno
Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku dietetyka I stopnia zdobywa umiejętności zawodowe: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności; planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia; zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym; oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia; kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points - HACCP); oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób; organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwenci kierunku dietetyka I stopnia mogą szukać zatrudnienia w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej; zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering); organizacjach konsumenckich; placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji);szkolnictwie - po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).