Rekrutacja
Poznaj nasze kierunki #KNM Dietetyka II stopnia studia stacjonarne
Kierunek - dietetyka
Poziom - II stopnia
Forma - studia stacjonarne/niestacjonarne
Profil kształcenia – praktyczny
|
waga |
||
1 |
Wymagania wstępne/kompetencje oczekiwane od kandydata |
O przyjęcie na kierunek dietetyka studia II stopnia mogą ubiegać się absolwenci, którzy ukończyli studia I stopnia na kierunku dietetyka. |
|
2 |
Kryterium kwalifikacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym |
Średnia arytmetyczna wszystkich ocen uzyskanych z egzaminów oraz przedmiotów kończących się zaliczeniem w realizowanym toku studiów I stopnia na kierunku zgodnym z wybieranym kierunkiem studiów II stopnia ** |
0,7 |
3 |
Kryterium dodatkowe w przypadku, gdy liczba kandydatów z tą samą liczbą punktów przewyższa limit wolnych miejsc na kierunek |
Ocena na dyplomie ukończenia studiów I stopnia.*** |
0,3 |
** Liczba punktów odpowiadająca średniej arytmetycznej z toku studiów I stopnia:
przedział średniej | punkty |
3,0 - 3,10 | 5 |
3,11 - 3,20 | 10 |
3,21 - 3,30 | 15 |
3,31 - 3,40 | 20 |
3,41 - 3,50 | 25 |
3,51 - 3,60 | 30 |
3,61 - 3,70 | 35 |
3,71 - 3,80 | 40 |
3,81 - 3,90 | 45 |
3,91 - 4,0 | 50 |
4,01 - 4,10 | 55 |
4,11 - 4,20 | 60 |
4,21 - 4,30 | 65 |
4,31 - 4,40 | 70 |
4,41 - 4,50 | 75 |
4,51 - 4,60 | 80 |
4,61 - 4,70 | 85 |
4,71 - 4,80 | 90 |
4,81 - 4,90 | 95 |
4,91 - 5,0 | 100 |
*** Liczba punktów odpowiadająca ocenie na dyplomie studiów I stopnia:
ocena |
punkty |
dostateczny (3,0) |
40 |
plus dostateczny (3,5) |
55 |
dobry (4,0) |
70 |
plus dobry (4,5) |
85 |
bardzo dobry (5,0) |
100 |
Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku dietetyka II stopnia zdobywa umiejętności zawodowe i uprawnienia zawodowe do wykonywania zawodu dietetyka, który polega na:
- planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu opartego na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności;
- stosowaniu żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób;
- planowaniu i przygotowywaniu potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia;
- samodzielnym planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet;
- nadzorowaniu i kontrolowaniu prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych;
- kontrolowaniu jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania;
- prowadzeniu instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej
i produkcyjnej; - uczestniczeniu w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i pod nadzorem lekarza;
- rozpoznawaniu, zapobieganiu i leczeniu niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
- ocenie stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów;
- prowadzeniu dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
- udzielaniu porad dietetycznych;
- prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Absolwenci kierunku dietetyka II stopnia mogą szukać zatrudnienia w:
- publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
- domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
- szkolnictwie - po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela),
- instytutach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka,
- placówkach sportowych.
Ponadto absolwent jest przygotowany do założenia własnej działalności gospodarczej oraz kontynuacji kształcenia na studiach trzeciego stopnia (doktoranckich) i studiach podyplomowych.