Aktualności
Realizacja projektu w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
W ramach umowy podpisanej w dn. 29.05.2020 roku między Województwem Podkarpackim i Uniwersytetem Rzeszowskim w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności Instytutu Technologii Żywności i Żywienia realizowany jest projekt nt. Miody wzbogacone dodatkiem ziół i owoców jako nowy produkt dla przetwórstwa miodu na Podkarpaciu.
Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucją Zarządzającą Programem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ramach projektu zaplanowano następujące zadania:
- Badania naukowe mające na celu optymalizację procesu wytwarzania miodów wzbogaconych dodatkami roślinnymi,
- Wydanie monografii nt. Apifitoterapia - synergistyczne działanie miodu i ziół,
- Organizacja szkolenia dla pszczelarzy i producentów ziół, w ramach którego wyniki badań naukowych zostaną przekazane do praktyki pszczelarskiej.
Okres realizacji projektu: czerwiec-pażdziernik 2020, kwota dofinansowania: 60 260 zł
Dofinansowanie pozyskano w ramach konkursu 4/2020 dla Partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Uczestnikami Sieci mogą być wszystkie podmioty zaangażowane w rozwój obszarów wiejskich. Informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl