Aktualności
Habilitacja dra inż. Tomasza Piechowiaka
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że 18 maja 2023 r. Pan dr inż. Tomasz Piechowiak uzyskał stopień naukowy doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, nadany uchwałą Rady Naukowej Kolegium Nauk Przyrodniczych na podstawie osiągnięcia naukowego: Badanie przemian biochemicznych zachodzących w owocach jagodowych podczas przechowywania w atmosferze ozonu.
Pan Doktor jest pracownikiem naukowo-dydaktycznym Instytutu Technologii Żywności i Żywienia w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności UR. Działalność naukowo-badawcza Dr. hab. związana jest przede wszystkim z badaniem przemian biochemicznych zachodzących w owocach jagodowych przechowywanych w atmosferze ozonu, ale także opracowaniem technologii przechowalniczych owoców jagodowych bazujących na wykorzystaniu folii jadalnych, ocenie właściwości biologicznych frakcji bioaktywnych pochodzących z odpadów przemysłu spożywczego oraz poszukiwaniu sposobów przedłużania trwałości olejów roślinnych. Pan dr hab. inż. Tomasz Piechowiak jest autorem i współautorem 50 oryginalnych prac twórczych, w tym 40 prac opublikowanych w czasopismach indeksowanych w JCR, o łącznym współczynniku IF = 165.36, a także współautorem patentu oraz sześciu zgłoszeń patentowych. Dr hab. inż. Tomasz Piechowiak w latach 2020-2022 był kierownikiem projektu OPUS 18 pt. „Rola metabolizmu energetycznego mitochondriów w kształtowaniu jakości owoców jagodowych przechowywanych w atmosferze ozonu”, a także w latach 2019-2023 uczestniczył jako wykonawca w pięciu projektach B+R. Za osiągnięcia naukowe w powyższych dziedzinach, w 2020 roku dr hab. inż. Tomasz Piechowiak został doceniony przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, uzyskując stypendium dla wybitnych młodych naukowców, a w 2021 uzyskał stypendium START Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej dla najlepszych młodych naukowców.