Aktualności

Instytut Technologii Żywności i Żywienia na Pikniku Nauki Eksploracje 2023

Piknik Nauki EKSPLORACJE to coroczne wydarzenie, którego celem jest popularyzacja nauki. W tym roku Piknik obejmował następujące wydarzenia: Integracyjny Czwartek, Politechniczny Piątek, Sobota Pełna Wrażeń oraz Przyrodnicza Niedziela.

Podczas organizowanego w centrum Rzeszowa, nieopodal rzeszowskiego Zamku i Fontanny Multimedialnej Pikniku Nauki EKSPLORACJE 2023 swoje stoisko zaprezentował Instytut Technologii Żywności i Żywienia UR.

Główna część wydarzenia czyli rodzinny piknik odbyła się 20 maja przy Fontannie Multimedialnej oraz Zamku Lubomirskich podczas którego odbyły się intrygujące warsztaty, atrakcyjne pokazy naukowe i prezentacje. W pierwszej części pokazów zaprezentowano doświadczenia chemiczne związane z identyfikacją głównych składników żywności oraz oznaczaniem właściwości antyoksydacyjnych produktów bogatych w polifenole. Pokazy prowadzili dr hab. inż. Tomasz Piechowiak oraz dr inż. Michał Miłek z Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności. W drugiej części pokaz kuchni molekularnej prowadził dr inż. Paweł Hanus z  Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. W organizacji pokazów pomagały studentki II roku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka: Maja Adamiak, Maria Goc i Zuzanna Stadnik. Stoisko Instytutu cieszyło się dużą popularnością wśród odwiedzających, zwłaszcza rodzin z dziećmi.

 

wstecz