Aktualności

Pracownicy Instytutu na XIX Podkarpackim Święcie Miodu

W sobotę 21.09.2024r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie odbyło się XIX Podkarpackie Święto Miodu połączone z kiermaszem produktów pszczelich. W wydarzeniu wzięli udział pszczelarze z całego województwa oraz mieszkańcy Podkarpacia. Uniwersytet Rzeszowski reprezentowali pracownicy Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności Instytutu Technologii Żywności i Żywienia: prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugandr inż. Michał Miłek. Podczas spotkania wręczone zostały odznaczenia dla zasłużonych pszczelarzy oraz rozstrzygnięto konkursy na najlepszą pasiekę, miód, miód pitny i nalewkę miodową. Zaproszenie naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego do udziału w wydarzeniu wskazuje, że władze województwa i podkarpaccy pszczelarze doceniają pracę środowiska naukowego na rzecz rozwoju pszczelarstwa w regionie, jednocześnie stanowi zachętę do podejmowania kolejnych działań na rzecz ochrony pszczół i promocji regionalnych produktów pszczelich.

 

wstecz