Aktualności

Reprezentacja ITŻŻ UR na XXVII SMKN PTTŻ

W dniach 10-12 maja 2023 na terenie kampusu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się XXVII Sesja Naukowej Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość” połączona z Xth International Session of Young Scientific Staff „Food Science Development. Sustainable Future”. W tym roku sesja została zorganizowana przez Oddział Warszawski PTTŻ wraz z Instytutem Nauk o Żywności SGGW oraz Sekcją Młodej Kadry Naukowej PTTŻ. W wydarzeniu wzięli udział pracownicy Instytutu Technologii Żywności i Żywienia UR: prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (członek Komitetu Naukowego), dr inż. Michał Miłek oraz doktoranci: mgr inż. Ewelina Sidor i mgr inż. Marcin Lewicki. Doniesienia wygłoszone przez uczestników spotkały się z zainteresowaniem i uznaniem środowiska naukowego. Wystąpienie dra Michała Miłka pt. „Wpływ odmiany i terminu zbioru na właściwości antyoksydacyjne męskich kwiatostanów orzecha włoskiego (Juglans regia)” zostało nagrodzone możliwością bezpłatnej publikacji w czasopiśmie „Przemysł Spożywczy”, a wygłoszony e-poster pt. „The content of bioactive components in coffee grounds depending on the coffee brewing method” -  III nagrodą.

Coroczna konferencja jest okazją do integracji środowiska młodych naukowców zrzeszonych w PTTŻ oraz wymiany doświadczeń i inspiracji badawczych między naukowcami. Uczestnicy konferencji wzięli również udział w warsztatach analitycznych prowadzonych przez kadrę naukową SGGW, na których mogli poznać nowoczesne techniki przetwarzania, utrwalania oraz analizy żywności.

Na kolejną sesję (17-19 maja 2024) zaprasza Gdański Oddział PTTŻ.

 

 

wstecz