Aktualności

Seminarium pszczelarskie

W dniu 16.01.2024 w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia odbyło się  kolejne seminarium pszczelarskie zorganizowane w ramach projektu "Zielony parasol" finansowanego z Funduszu Promocji Roślin Oleistych KOWR. Do współorganizacji wydarzenia zespół badawczy zajmujący się analizą produktów pszczelich w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności został zaproszony przez Prezesa Krośnieńskiego Koła Pszczelarzy, Pana Marka Barzyka. Mimo niesprzyjającej pogody udział w spotkaniu wzięło 50 osób, w tym głównie pszczelarze z Podkarpacia  a także zainteresowani pracownicy i studenci UR.

Otwarcia spotkania dokonał dr hab. prof. UR Ireneusz Kapusta, Dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Żywienia, a prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan wprowadziła słuchaczy w tematykę seminarium. Zaproszeni wykładowcy zaprezentowali ciekawe tematy: dr hab. prof. UR Bartosz Piechowicz z Instytutu Biologii UR- Pszczoła a pestycydy, a dr Dariusz Teper z Laboratorium HoneyLab Teper&Waś w Puławach - Miody odmianowe-fakty i mity. Wygłoszone treści wywołały ożywioną dyskusję, skoncentrowaną na problemach pszczelarstwa na Podkarpaciu. Dla wszystkich uczestników organizatorzy przewidzieli słodki upominek.

 

wstecz