Aktualności
Stypendium dla dra inż. Tomasza Piechowiaka
Stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców w 2020 roku
Dr inż. Tomasz Piechowiak znalazł się wśród 200 młodych naukowców, którzy otrzymają stypendium Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w roku 2020
Pan dr inż. Tomasz Piechowiak jest absolwentem kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim (2016). W 2019 roku, z wyróżnieniem obronił doktorat w dziedzinie Nauk Technicznych, dyscyplinie technologia chemiczna na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. W chwili obecnej Pan dr inż. Tomasz Piechowiak jest adiunktem w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności, w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia.
W swojej pracy naukowej zajmuje się badaniem przemian biochemicznych zachodzących w owocach jagodowych podczas przechowywania w atmosferze ozonu oraz badaniem właściwości biologicznych antyoksydantów pochodzących z odpadów przemysłu spożywczego w aspekcie ich wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej (wspólnie z dr hab. Maciejem Balawejderem). Jest autorem i współautorem wielu publikacji naukowych o zasięgu międzynarodowym, zgłoszenia patentowego oraz brał udział w kilku projektach badawczych. W ostatnim czasie otrzymał grant OPUS 18 z NCN pt. "Rola metabolizmu energetycznego mitochondriów w kształtowaniu jakości owoców jagodowych przechowywanych w atmosferze ozonu".
Gratulujemy!