Aktualności
Szkolenie dla nauczycieli szkół podstawowych w ramach projektu finansowanego ze środków MEiN - Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)
W dniach 12 i 14 czerwca 2023 r. odbyły się szkolenia, w formie warsztatowej, dla nauczycieli klas 4-6 podkarpackich szkół podstawowych, w ramach zadania „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych – Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków MEiN, które jest realizowane przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (MEiN/2022/DPI/96 z dnia 07.03.2022 r.).
Szkolenia, o charakterze hybrydowym, obejmowały następujące zagadnienia:
- Blok Świadomego Wyboru: Jak i dlaczego należy czytać etykiety?
- Blok Żywieniowy: Słodko czy słono? Najlepiej zdrowo.
- Blok Konsumencki: Zrównoważona konsumpcja - co możemy zrobić dla dobra planety.
- Blok Dietetyczny: Rola szkoły w profilaktyce zaburzeń odżywiania.
- Blok Technologiczny: Kuchenne laboratorium - przemiany fizykochemiczne podczas przygotowywania potraw.
Szkolenia poprowadziła dr inż. Katarzyna Rolf – koordynator zadania w województwie podkarpackim, wraz z zespołem: dr inż. Natalią Żurek i dr inż. Tomaszem Cebulakiem, z Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Instytutu Technologii Żywności i Żywienia.