Aktualności

Udział Studentów naszego Instytutu w konferencji w Przemyślu

10 czerwca 2024 roku studenci naszego Koła Naukowego wzięli udział w I Konferencji Naukowej dla Studentów, Doktorantów i Młodych Naukowców, zorganizowanej przez Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Przemyślu oraz Instytut Technologii Żywności i Żywienia pt. „Foodinio Conference – Innowacje Technologiczne”. Prelegenci poruszali tematy związane z innowacjami w żywności oraz problematyką bezpieczeństwa żywności.
 
Konferencja rozpoczęła się od wykładu plenarnego Pana dr. inż. Pawła Hanusa. Tematem wykładu było "Sous Vide-nauka i innowacyjna sztuka gptowania".
 
Studenci oraz ich opiekunowie zaprezentowali następujące tematy prezentacji i posterów:
 
- Zuzanna Stadnik: Spirulina-niedoceniony superfoods.
- Łukasz Kogut: Analiza winnica występujących w regionie województwa podkarpackiego.
- Julia Jastrzębska: Mikroplastik w żywności i jego wpływ na zdrowie człowieka.
- Marlena Arendarska: Wpływ związków polifenolowych na jakość przetworów mięsnych.
- Monika Lewczuk: Innowacyjne zastosowanie pierzgi w miodzie do produkcji fermentowanych napojów mlecznych.
- Julita Drobniak: Mleko synbiotyczne: mleko z błonnikiem jabłkowym fermentowane przez Lactobacillus rhamnosus.
- Patrycja Kusy, Agata Znamirowska-Piotrowska, Małgorzata Pawlos: Wpływ błonnik ów owocowych na wybrane właściwości fizyko chemiczne kefirow.
- Kamila Mareńczak, Agata Znamirowska-Piotrowska, Małgorzata Pawlos: Wpływ dodatku betaglukanu 1-3, 1-4 na właściwości lodów mlecznych z Lactocaseibacillus paracasei.
- Anna Ochalska: Przewóz towarów wrażliwych na przykładzie olejow jadalnych.
- Klaudia Trzpis, Paweł Hanus, Greta Adamczyk, Dominika Wojciechowska: Ocena jakości kisielu na bazie skrobi pszennej z dodatkiem soku z owoców jeżyny oraz owoców maliny w postaci liofilizowanej.
- Paweł Hanus, Grzegorz Zaguła, Piotr Kaczka, Artur Pliś: Holistyczne wsparcie samopoczucia pacjenta po zabiegu hemodializy.
- Paweł Hanus, Kornelia Jaworska-Tomczyk, Katarzyna Kopeć: Opracowanie technologii wytwarzania burgerów wegetariańskich na bazie brokułów i ciecierzycy.
 
Jest to kolejna konferencja w której udział wzięli nasi studenci. Jesteśmy niezmiernie z nich dumni oraz życzymy im dalszych sukcesów.
 

wstecz