Aktualności

Warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych

W dniu 17 stycznia 2024 roku grupa uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie odwiedziła Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego. Celem wizyty było zapoznanie się z ofertą edukacyjną i badawczą Instytutu, a także uczestnictwo w warsztatach. Na warsztatach uczniowie mieli okazję samodzielnie wykonać probiotyczne lody, jogurty z wsadem owocowym oraz probiotyczne mleko fermentowane, a także zbadać skład chemiczny oraz analizować właściwości różnych rodzajów miodu.

Warsztaty prowadzili pracownicy naszego Instytutu (dr Małgorzata Pawlos, dr Katarzyna Szajnar, mgr Magdalena Kowalczyk, dr Anna Pasternakiewicz, dr Michał Miłek), którzy przedstawili uczniom podstawy technologii żywności, mikrobiologii żywności oraz chemii żywności. Uczniowie mogli również zwiedzić nowoczesne laboratoria i zapoznać się z aparaturą i metodami badawczymi stosowanymi w Instytucie. Wizytę rozpoczęła Pani Prodziekan dr Karolina Pycia, która przywitała uczniów i opowiedziała im o kierunkach studiów, warunkach rekrutacji i możliwościach rozwoju zawodowego absolwentów Instytutu. Pani Prodziekan podkreśliła, że rynek pracy dla specjalistów z zakresu żywności i żywienia jest bardzo atrakcyjny i perspektywiczny, a absolwenci Instytutu znajdują zatrudnienie w różnych sektorach gospodarki. Spotkanie zainicjował dr Paweł Hanus.

Warsztaty odbyły się w ramach projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości.

wstecz