Aktualności

"Warsztaty Eramus+" w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia

W dniu 23 maja 2024 roku odbyły się warsztaty Erasmus+ w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia. Warsztaty miały na celu przedstawienie warunków i możliwości wyjazdów w ramach mobilności studenckiej, jak również zintegrowanie studentów kierunków Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Menedżer rozwoju produktu ze studentami zagranicznymi przebywającymi w naszym Instytucie na wymianie studenckiej w ramach programu Erasmus+. Podczas warsztatów studenci przygotowali potrawy i usiedli do wspólnego stołu.

Obecnie w ramach mobilności studenckiej w Instytucie TŻiŻ przebywają dwie osoby, pani Diana Albei z "Ștefan cel Mare" University, Suceava w Rumunii oraz pani Valeriya Hartfiliya z Ukrainian Engineering Pedagogic Academy (UEPA) w Ukrainie.

Spotkanie otworzyli Dyrektor Instytutu TŻiŻ -  pan dr hab. Ireneusz Kapusta prof. UR, Zastępca Dyrektora Instytutu TŻiŻ - pani dr inż. Joanna Kaszuba oraz Prodziekan Kolegium Nauk Przyrodniczych -  pani dr inż. Karolina Pycia. Natomiast pani dr Agata Pawłowska przedstawiła warunki i możliwości wyjazdów do zagranicznych uczelni dla studentów naszego Instytutu w ramach mobilności Erasmus+. Opiekunami wydarzenia byli dr inż. Greta Adamczyk, dr inż. Paweł Hanus oraz dr Agata Pawłowska.

Po otwarciu wydarzenia studenci mogli usiąść do stołu by degustować wspólnie przygotowane potrawy, a wybór był duży. Pani Diana przygotowała bowiem dania kuchni rumuńskiej, Papanasi podawane ze śmietaną lub dżemem oraz zupę Radauteana, pani Valeriya  potrawy kuchni ukraińskiej, czyli Banosh z bekonem i serem feta oraz placuszki serowe również podawane ze śmietaną lub dżemem. Natomiast studenci naszego Instytutu przygotowali zupę pomidorową z makaronem lub ryżem (do wyboru) oraz pierogi ruskie z pysznymi skwarkami.

Dziękujemy serdecznie Pracownikom ITŻiŻ za zachęcenie studentów do udziału w wydarzeniu, w szczególności pani dr inż. Małgorzacie Ormian, pani dr inż. Paulinie Duma-Kocan, pani dr inż. Renacie Stanisławczyk oraz pani dr inż. Małgorzacie Pawlos. Ponadto dziękujemy studentom kierunków TŻiŻC oraz MRP za niesamowite zaangażowanie w wydarzenie oraz liczne przybycie, by usiąść wspólnie przy stole. Mamy nadzieję, że spotkanie takie będzie corocznie kontynuowane.

Szczególne podziękowania kierujemy do Pana Dyrektora ITŻiŻ dra hab. Ireneusza Kapusty, prof. UR za możliwość sfinansowania przez Instytut TŻiŻ Dnia Warsztatów Erasmus+ dla naszych Studentów.

wstecz