Województwo podkarpackie oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR)
2021 |
Nazwa: Innowacyjna technologia produkcji owoców jagodowych na przykładzie maliny o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych oraz zwiększonej wartości handlowe Numer umowy: 00024.DDD.6509.00014.2019.07 (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020). Kwota dofinasowania: 3 039 102,00 zł Źródło finansowania: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Okres realizacji: 18.02.2021 - 31.12.2022 Kierownik projektu: prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder Opis projektu: W ramach projektu zaprojektowane będą innowacyjne podłoża przeznaczone do produkcji roślin malin w donicach oraz zastosowana będzie fumigacja roślin gazowym ozonem w celu ograniczania chorób grzybowych i wyprodukowania owoców o podwyższanej zawartości związków bioaktywnych. |
2021 |
Nazwa: Innowacyjna metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej owoców żurawiny wielkoowocowej Numer umowy: 00013.DDD.6509.00008.2019.09 (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020) Kwota dofinasowania: 520 787,00 zł Źródło finansowania: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Okres realizacji: 09.02.2021 - 31.12.2022 Kierownik projektu: dr inż. Natalia Matłok Opis projektu: W ramach projektu zbudowana będzie innowacyjna instalacja do ozonowania owoców żurawiny po zbiorze w celu poprawy jej stanu mikrobiologicznego oraz trwałości przechowalniczej. |
2020 |
Nazwa: Miody wzbogacane dodatkiem ziół i owoców jako nowy produkt dla przetwórstwa miodu na Podkarpaciu (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020) Numer umowy: OW-VI.052.5.9.2020 Kwota dofinasowania: 60 234,13 zł Źródło finansowania: Województwo Podkarpackie/Instytucja zarządzająca PROW Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Okres realizacji: 01.04.2020 - 31.10.2020 Kierownik projektu: dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR Opis projektu:Realizacja projektu obejmowała dwa etapy: I – badawczy (ocena laboratoryjna aktywności antyoksydacyjnych i antybakteryjnych miodów wzbogaconych dodatkiem ziół, owoców oraz innych produktów pszczelich) oraz II – transfer wyników badań naukowych do praktyki pszczelarskiej. |
2020 |
Nazwa: Badania i opracowanie technologii produkcji mięsa wieprzowego w kierunku wydłużenia trwałości przechowalniczej, a także zachowania właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz przetwórczo-użytkowych tego surowca i jego produktów. (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020) Numer umowy: 00022.DDD.6509.00028.2018.09 Kwota dofinasowania: 3 507 009,00 zł Źródło finansowania: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Okres realizacji: 01.01.2020 - 31.12.2021 Kierownik projektu: dr hab. inż. Mariusz Rudy, prof. UR Opis projektu: Głównym celem operacji jest opracowanie znacznie udoskonalonych technologii produkcji mięsa wieprzowego o zwiększonym okresie trwałości, z zachowaniem właściwości odżywczych, prozdrowotnych oraz przetwórczo-użytkowych tego surowca i jego produktów. W oparciu o publikacje naukowe w kraju i na świecie oraz o wyniki badań pracowników naukowych Uniwersytetu Rzeszowskiego planuje się opracować innowacyjne ulepszone technologie – przełamując szereg barier w procesie utrwalania mięsa wieprzowego i jego produktów. W pracach badawczych zostaną wykorzystane najnowsze osiągnięcia nauki i techniki (plazma niskotemperaturowa; ultradźwięki; wirujące pola magnetyczne; pulsujący strumień światła; wysokie ciśnienie hydrostatyczne) stosowane w procesie tworzenia innowacyjnych udoskonalonych technologii i ulepszonych produktów. Pliki do pobrania: Zastosowanie plazmy niskotemperaturowej do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo Zastosowanie ultradźwięków do utrwalania mięsa wieprzowego przechowywanego chłodniczo |