Strategiczne zadania badawcze
WYKAZ TEMATÓW BADAWCZYCH PRIOTYTETOWCH
(na podstawie Zarządzenia Rektora UR nr 19/2020 z dnia 26.02.2020 r.
sprawie finansowania i dokumentowania działalności naukowej ze środków własnych)
W INSTYTUCIE TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA W ROKU 2020
Lp. |
Nazwa tematu badawczego priorytetowego |
Nazwisko i imię Kierownika tematu |
Osoby zaangażowane w realizację tematu |
1. |
Ocena jakości żywności w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego
W ramach tego tematu realizowane są zagadnienia związane z oceną jakości żywności pod kątem właściwości prozdrowotnych. Utworzone zespoły badawcze prowadzą badania naukowe skupiające się na charakterystyce substancji biologicznie aktywnych występujących w żywności oraz określeniu ich wielokierunkowej aktywności biologicznej ważnej z punktu widzenia profilaktyki chorób cywilizacyjnych. W kręgu zainteresowaniu znalazły się surowce i produkty takie jak: owoce określane terminem „superfruits” w tym żurawina i aronia, miód oraz produkty pszczele, orzechy. Innym ważnym trendem w działalności naukowej są zagadnienia związane z wpływem warunków utrzymania i poziomu dobrostanu zwierząt na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego oraz możliwości ich przechowywania i przetwarzania optymalizacja cech jakościowych mięsa i jego produktów w kierunku uzyskania korzystniejszych walorów prozdrowotnych, odżywczych i kulinarnych oraz produkcja i ocena jakości mlecznych produktów funkcjonalnych. |
dr hab. inż. Małgorzata Dżugan prof. UR |
prof. dr hab. Grażyna Jaworska dr hab. inż. Małgorzata Dżugan prof. UR dr hab. prof. UR Ireneusz Kapusta dr hab. prof. UR Krystian Marszałek dr hab. inż. Mariusz Rudy, prof. UR dr hab. inż. Zofia Sokołowicz, prof. UR dr hab. inż. Jadwiga Topczewska, prof. UR dr hab. inż. Agata Znamirowska, prof. UR dr inż. Greta Adamczyk dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar dr inż. Magdalena Buniowska dr inż. Tomasz Cebulak dr inż. Paulina Duma-Kocan dr inż. Marian Gil dr inż. Joanna Kaszuba dr inż. Jadwiga Lechowska dr inż. Michał Miłek dr inż. Małgorzata Ormian dr Anna Pasternakiewicz dr Agata Pawłowska dr inż. Karolina Pycia dr inż. Katarzyna Rolf dr inż. Renata Stanisławczyk dr inż. Katarzyna Szajnar dr inż. Monika Tomczyk mgr inż. Paweł Hanus dr inż. Małgorzata Pawlos mgr inż. Zuzanna Posadzka mgr inż. Natalia Żurek Personel pomocniczy: mgr inż. Izabela Baran mgr inż. Krzysztof Golba mgr inż. Joanna Hęclik mgr inż. Bogumiła Leja mgr inż. Magdalena Kowalczyk dr inż. Janusz Mroczek mgr Larisa Sibirnaja mgr inż. Karolina Zięba |
2. |
Badanie wpływu czynników środowiskowych i technologicznych w aspekcie uzyskanej jakości żywności
Ten temat determinowany jest poprzez dwa główne nurty badań związane z badaniem wpływu technologii i środowiska na właściwości fizyczne, chemiczne i czystość mikrobiologiczną surowców i żywności oraz wpływem czynników technologicznych na jakość w tym aspekty żywieniowe produktów pochodzenia roślinnego. Badania naukowe prowadzone w tym zakresie dotyczą przede wszystkim wykorzystania niekonwencjonalnych metod obróbki surowców żywnościowych. Prowadzone są próby z zastosowaniem ozonu, ultradźwięków czy promieniowania elektromagnetycznego. Podejmowane są również próby przedłużenia trwałości żywności przy użyciu substancji pochodzenia naturalnego m.in. olejków eterycznych.
|
prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski |
prof. dr hab. Grzegorz Bartosz prof. dr hab. inż. Miroslava Kacaniova prof. dr hab. Grażyna Jaworska prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski dr hab. prof. UR Ireneusz Kapusta dr hab. prof. UR Krystian Marszałek dr hab. Grzegorz Zaguła, prof. UR dr inż. Greta Adamczyk dr inż. Marcin Bajcar dr Dorota Grabek-Lejko dr inż. Joanna Kaszuba dr Maciej Kluz dr Agata Pawłowska dr inż. Karolina Pycia dr Bogdan Saletnik dr inż. Maria Tarapatskyy mgr inż. Paweł Hanus mgr Edyta Zagrobelna Personel pomocniczy: dr Barbara Drygaś mgr inż. Krzysztof Golba mgr Aneta Saletnik mgr Katarzyna Struś |
3. |
Projektowanie żywności nowej generacji – żywność bioaktywna
Zagadnienie to jest szeroko realizowane w aspekcie projektowania żywności o działaniu prozdrowotnym, duży nacisk w badaniach naukowych kładziony jest na wytwarzanie surowców roślinnych o zwiększonej ilości składników bioaktywnych, głównie poprzez stosowanie technik elicytacji z użyciem czynników abiotycznych. Znaczna część prac naukowych koncentruje się na określeniu wpływ wybranych składników żywności na wzrost i metabolizm komórek, w tym również komórek nowotworowych. Dużo miejsca poświęcone jest antyoksydacyjnym właściwościom wybranych składników żywności.
|
dr hab. inż. Maciej Balawejder prof. UR |
prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz dr Michalina Grzesik-Pietrasiewicz dr inż. Radosław Józefczyk dr inż. Tomasz Piechowiak dr Katarzyna Naparło Personel pomocniczy: mgr inż. Edyta Bieszczad-Bedrejczuk mgr inż. Joanna Hęclik mgr inż. Bogumiła Leja mgr Larisa Sibirnaja |
4. |
Ocena sposobu żywienia różnych grup ludności
Prace naukowe związane z tym tematem koncentrują się na zagadnieniach związanych z żywieniem człowieka i wpływem jakości, a także ilości spożywanych pokarmów na zdrowie. Działalność naukowa obejmuje również edukację wybranych grup populacyjnych w zakresie prowadzenia prawidłowego stylu życia, w tym zasad prawidłowego żywienia oraz badanie zależności między sposobem odżywiania się, w tym wartością energetyczną diety oraz zawartością makro- i mikroskładników odżywczych, a procesami starzenia się organizmu, w tym występowaniem zespołu słabości. Natomiast w ramach, tzw. zdrowia publicznego, prace koncentrują się na ocenie sposobu żywienia, a co za tym idzie, analizie błędów żywieniowych studentów. |
prof. dr hab. Grażyna Jaworska |
prof. dr hab. Grażyna Jaworska dr inż. Tomasz Cebulak dr inż. Katarzyna Rolf mgr inż. Zuzanna Posadzka mgr inż. Natalia Żurek Personel pomocniczy: mgr inż. Izabela Baran |