O Instytucie
Instytut Technologii Żywności i Żywienia utworzony został 1 października 2019 r. roku na mocy decyzji Senatu Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jednostka została wyodrębniona z Wydziału Biologiczno-Rolniczego, który powstał w 2005 r. na bazie i doświadczeniu Zamiejscowego Wydziału Krakowskiej Akademii Rolniczej założonego w 1973 r., jako pierwszej tego typu placówki akademickiej zlokalizowanej w południowo-wschodniej Polsce. Wydział do 2019 roku był jedną z nielicznych w Polsce jednostek naukowo-dydaktycznych, której profil działania koncentrował się komplementarnie w obszarze nauk rolniczych i przyrodniczych.
Obecnie Instytut zatrudnia 6 profesorów zwyczajnych tytularnych, 9 profesorów nadzwyczajnych (posiadających stopień dr hab.), 26 adiunktów (ze stopniem doktora), 11 asystentów (ze stopniem magistra) oraz 13 pracowników inżynieryjno-technicznych. Instytut tworzy 7 jednostek:
- Zakład Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii
- Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
- Zakład Chemii i Toksykologii Żywności
- Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich
- Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego
- Zakład Technologii Mleczarstwa
- Pracownia Biochemii Analitycznej
Kształcenie w Instytucie obejmuje kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia I i II stopnia oraz Studia podyplomowe:
- Analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Enologia
Liczba studentów w Instytucie w roku akademickim 2019/2020 wynosiła ponad 440 osób (dane na dzień 31.12.2019), natomiast liczba absolwentów wszystkich form kształcenia – 134. Kształcenie prowadzone jest na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych.
W ramach Instytutu realizowane są badania finansowane ze środków pozyskiwanych na drodze konkursowej z Narodowego Centrum Nauki, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W 2008 roku rozpoczęto realizację projektu pt. „Uruchomienie kompleksu naukowo-dydaktycznego ZALESIE - Regionalne centra innowacji i transferu technologii produkcji, przetwarzania oraz marketingu w sektorze rolno-spożywczym”, który otrzymał dofinansowanie w ramach naboru prowadzonego w trybie konkursowym do działania I.1 „Infrastruktura uczelni” Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.
Badania prowadzone przez pracowników naukowo-dydaktycznych, zatrudnionych w Instytucie mają walor poznawczy jak i utylitarny ukierunkowany na współpracę z biznesem, przemysłem i jednostkami samorządowymi. Instytut współpracuje z wieloma przedsiębiorstwami, instytucjami m.in.:
- BONUS Przedsiębiorstwo Wielobranżowe j.
- Browar Leżajsk GRUPA ŻYWIEC SA
- FRONERI POLSKA z o. o.
- HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o.
- Laboratorium naukowo-wdrożeniowe KORONA Wojciech Luft
- MAKARONY POLSKIE SA
- Młyn Frysztak Sp. z o.o.
- MONDELEZ POLSKA PRODUCTION Sp. z o.o. Fabryka Ciastek w Jarosławiu
- Nestlé Polska S.A Oddział w Rzeszowie
- OLIMP LABORATORIES Sp. z o.o.
- Pijalnia Czekolady M.Pelczar Chocolatier
- Podkarpacka Pasieka Ekologiczna „W DĘBINIE” Marek Barzyk
- PPHU "AWB" Alina Becla
- Przedsiębiorstwo Wielobranżowe JOMAR Jolanta Szmulkiewicz
- Q-BEV Sp. z o.o.
- Regionalne Towarzystwo Rolno-Przemysłowe „Dolina Strugu"
- REGIS Sp. z o.o.
- Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "FIGA" Waldemar i Tomasz Maziejuk
- Spomasz Pleszew SA
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddziały: Sanok, Trzebownisko
- Cukiernicza Spółdzielnia ,,ROKSANA"
- Stowarzyszenie AGRO-KARPATY
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia PRO CARPATHIA
- Südzucker Polska S.A. Zakład produkcyjny "Cukrownia Ropczyce”
- VIANAT Sp. z o.o. Sp. k.
- Woda LEŻAJSK Sp. z o.o.
- Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS)
- Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o.o.
- Zakłady Mięsne „Sokołów” S.A.
- Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ORZECH Sp. z o.o.
- Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw VORTUMNUS Sp. z o.o.
Pracownicy Instytutu biorą aktywny udział w licznych programach, kampaniach, akcjach i imprezach upowszechniających naukę.
Do najważniejszych działań popularyzujących naukę prowadzonych przez Instytut należą:
- cykl wykładów otwartych realizowanych w ramach Podkarpackiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, edukacja w zakresie żywienia człowieka, oraz najnowsze osiągnięcia nauki,
- uniwersytecki Portal Wiedzy dotyczący żywności oraz żywienia człowieka, skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych,
- patronat merytoryczny oraz realizacja projektów badawczo-edukacyjnych i dydaktycznych.