Działalność Naukowo-Badawcza
Tematyka badań w Zakładzie Biochemii Analitycznej Instytutu Technologii Żywności i Żywienia UR:
- Antyoksydanty nanocząsteczkowe – działanie w komórkowych modelach chorób neurodegeneracyjnych;
- Interakcja flawonoidów z ludzkimi erytrocytami;
- Wpływ antyoksydantów na replikacyjne starzenie się fibroblastów;
- Prooksydacyjna i antyoksydacyjna aktywność polifenoli występujących w roślinach;
- Oksydacyjne modyfikacje białek i ich zapobieganie;
- Rodniki nitroksylowe w ochronie komórki przed stresem oksydacyjnym/nitracyjnym;
- Aktywność przeciwnowotworowa inhibitorów glikolizy.
Współpraca krajowa Zakładu Biochemii Analitycznej Instytutu Technologii Żywności i Żywienia UR:
Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, Katedra i Klinika Neurologii
Szpital Specjalistyczny w Zabrzu - Kliniczny Oddział Laryngologii
Współpraca międzynarodowa Zakładu Biochemii Analitycznej:
National Hellenic Research Foundation, Institute of Biology, Medicinal Chemistry & Biotechnology, Greece
University of Otago, Christchurch, New Zealand
German Institute of Human Nutrition, Potsdam, Germany
Vilnius Gediminas Technical University, Vilnius, Lithuania
Tematyka prac dyplomowych wykonywanych w Zakładzie Biochemii Analitycznej:
Tematy prac magisterskich i inżynierskich prowadzonych w Zakładzie Biochemii Analitycznej UR koncentrują się m.in. na: zawartości antyoksydantów w pożywieniu i różnych surowcach naturalnych (i); mechanizmie działania naturalnych i sztucznych antyoksydantów (ii); stresie oksydacyjnym/nitracyjnym w patogenezie chorób neurodegeneracyjnych, psychicznych i nowotworowych (iii); procesie starzenia (iv); antyoksydantach nanocząsteczkowych (v); pro- i antyoksydacyjnych właściwościach flawonoidów (vi) oraz możliwości wykorzystania inhibitorów glikolizy w terapii chorób nowotworowych (vii).
Jako model do badań wykorzystywane są m.in. linie komórkowe, erytrocyty i drożdże Saccharomyces cerevisae.