Pracownicy

 

 
Imię i nazwisko
Zainteresowania badawcze
Kadra naukowo - dydaktyczna

Izabela_SB.jpg [41.44 KB]

Prof. dr hab. Izabela Sadowska - Bartosz   

Kierownik Pracowni  Biochemii Analitycznej

tel. +48(17) 785 54 08

isadowska@ur.edu.pl
[email protected]

pokój 408, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4 
35-601 Rzeszów

 

  • posttranslacyjne modyfikacje białek
  • antyoksydacyjne składniki żywności
  • antyoksydanty nanocząsteczkowe: biologiczne podstawy potencjalnej terapii celowanej chorób neurodegeneracyjnych
  • antocyjany i antocyjanidyny  jako nowe indykatory procesów oksydacyjnych
  • mechanizm biologicznego działania nanocząstek, wpływ nanocząstek na homeostazę redoks komórek
  • nowe perspektywy wykorzystania efektu Warburga w terapii nowotworów złośliwych;
  • biologia redoks procesu starzenia
  • mechanizmy obrony drożdży przed strasem oksydacyjnym
  • drożdże Saccharomyces cerevisiae jako organizm modelowy chorób człowieka

Kacper Kut zdjęcie.jpg [389.07 KB]

mgr inż. Kacper Kut

tel. +48(17) 785 54 06

kkut@ur.edu.pl

pokój 406, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4           
35-601 Rzeszów

  • antyoksydacyjne składniki żywności
  • optymalizacja metod oznaczania zdolności antyoksydacyjnej żywności
Pracownik techniczny

Edyta_Bieszczad.jpg [27.00 KB]

mgr inż. Edyta Bieszczad - Bedrejczuk

tel. +48(17) 785 54 09

ebieszczad@ur.edu.pl

pokój 409, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne polifenoli oraz wpływ na gospodarkę lipidową
Doktoranci

 

mgr inż. Paulina Furdak       

pokój 409, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4           
35-601 Rzeszów

 

  • hodowle komórek in vitro
  • antyoksydacyjne składniki żywności

mgr inż. Małgorzata Rak

malgorzatara@dokt.ur.edu.pl

pokój 409, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • antyoksydacyjne składniki żywności
  • mechanizmy ochrony antyoksydacyjnej komórek roślinnych

mgr inż. Oskar Sitarz

pokój 338, budynek D9

ul. Zelwerowicza 4
35-601 Rzeszów

  • metody oceny stopnia utlenienia żywności