|
Imię i nazwisko
|
Zainteresowania badawcze
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
|
![Izabela_SB.jpg [41.44 KB]](files/ur/import/private/67/Izabela_SB.jpg)
|
Prof. dr hab. Izabela Sadowska - Bartosz
Kierownik Pracowni Biochemii Analitycznej
tel. +48(17) 785 54 08
isadowska@ur.edu.pl [email protected]
pokój 408, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- posttranslacyjne modyfikacje białek
- antyoksydacyjne składniki żywności
- antyoksydanty nanocząsteczkowe: biologiczne podstawy potencjalnej terapii celowanej chorób neurodegeneracyjnych
- antocyjany i antocyjanidyny jako nowe indykatory procesów oksydacyjnych
- mechanizm biologicznego działania nanocząstek, wpływ nanocząstek na homeostazę redoks komórek
- nowe perspektywy wykorzystania efektu Warburga w terapii nowotworów złośliwych;
- biologia redoks procesu starzenia
- mechanizmy obrony drożdży przed strasem oksydacyjnym
- drożdże Saccharomyces cerevisiae jako organizm modelowy chorób człowieka
|
|
mgr inż. Kacper Kut
tel. +48(17) 785 54 06
kkut@ur.edu.pl
pokój 406, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- antyoksydacyjne składniki żywności
- optymalizacja metod oznaczania zdolności antyoksydacyjnej żywności
|
Pracownik techniczny
|
![Edyta_Bieszczad.jpg [27.00 KB]](files/ur/import/private/67/Edyta_Bieszczad.jpg)
|
mgr inż. Edyta Bieszczad - Bedrejczuk
tel. +48(17) 785 54 09
ebieszczad@ur.edu.pl
pokój 409, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne polifenoli oraz wpływ na gospodarkę lipidową
|
Doktoranci
|

|
mgr inż. Paulina Furdak
pokój 409, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- hodowle komórek in vitro
- antyoksydacyjne składniki żywności
|

|
mgr inż. Małgorzata Rak
malgorzatara@dokt.ur.edu.pl
pokój 409, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- antyoksydacyjne składniki żywności
- mechanizmy ochrony antyoksydacyjnej komórek roślinnych
|

|
mgr inż. Oskar Sitarz
pokój 338, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- metody oceny stopnia utlenienia żywności
|