|
Imię i nazwisko
|
Zainteresowania badawcze
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
|
|
dr hab. inż. Grzegorz Zaguła, prof. UR
Dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Żywienia
tel. +48 17 785 50 46 +48 600 048 681
e-mail: gzagula@ur.edu.pl
pokój 46, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- analiza składu pierwiastkowego metodą ICP-OES
- analityka żywności z zastosowaniem metod instrumentalnych
- alternatywne metody utrwalania żywości
- odżywki i suplementy diety
- nawadnianie izotoniczne i osmolalność
|
|
prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski
tel. +48 17 785 49 66
e-mail: cpuchalski@ur.edu.pl
pokój 217, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- niekonwencjonalne metody utrwalania żywności
- nowe trendy w inżynierii przemysłu spożywczego
- zastosowanie technologii bioenergetycznych
|
|
prof. dr hab. Grzegorz Bartosz
tel. +48 17 785 54 09 +48 735 184 373
e-mail: gbartosz@ur.edu.pl
pokój 437, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- naturalne i syntetyczne antyoksydanty
- oksydacyjne modyfikacje składników żywności
|
|
dr hab. Bogdan Saletnik, prof. UR
tel. +48 17 785 50 49
e-mail: bsaletnik@ur.edu.pl
pokój 49, budynek D9
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- modyfikacja termiczna produktów pochodzenia roślinnego – piroliza
- biowęgiel w sektorze rolno-spożywczym
- mobilność metali ciężkich w środowisku gruntowo-wodnym
- analiza wartości energetycznej oraz składu pierwiastkowego produktów spożywczych i biomasy roślinnej
|
|
dr inż. Marcin Bajcar
tel. +48 17 785 49 68
e-mail: mbajcar@ur.edu.pl
pokój 213, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- efektywne przetwarzanie energii biomasy i paliw odpadowych
- technologie bioenergetyczne
- analiza właściwości fizykochemicznych biomasy
- energetyczne wykorzystanie pozostałości poprodukcyjnych sektora rolno-spożywczego
|
|
dr inż. Maria Czernicka
tel. +48 17 785 48 34
e-mail: mczernicka@ur.edu.pl
pokój 146, budynek D7
ul. Zelwerowicza 8B 35-601 Rzeszów
|
- efektywna ekstrakcja i analiza substancji bioaktywnych w oparciu o techniki HPLC, GC-MS
- analiza aminokwasów
- biofortyfikacja
- analiza żywności prozdrowotnej i funkcjonalnej
- kontrola jakości żywości dla dzieci i żywienia niemowląt
|
|
dr Dorota Grabek - Lejko
tel. +48 17 785 54 38
e-mail: dgrabek@ur.edu.pl
pokój 438, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- mikrobiologia żywności
- analiza właściwości przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych substancji biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego
- produkty pszczele – właściwości prozdrowotne
|
Pracownicy emerytowani
|
|
dr hab. Włodzimierz Sybirny, prof. UR
|
- nowe metody analizy alkoholi i aldehydów
- konstruowanie producentów etanolu z wykorzystaniem niekonwencjonalnych drożdży
|
Pracownicy techniczni
|
|
dr Barbara Drygaś
tel. +48 17 785 49 43 +48 17 785 48 20
e-mail: badrygas@ur.edu.pl
pokój 103, budynek D7 lub pokój 116, budynek D10
ul. Zelwerowicza 8B 35-601 Rzeszów
|
- reakcja roślin na biotyczne i abiotyczne czynniki stresowe
- stymulatory wzrostu i rozwoju roślin
- analiza produktów spożywczych suplementowanych algami, doskonalenie technik GC-MS
- prawo własności intelektualnej w naukach przyrodniczych
|
|
mgr Aneta Saletnik
tel. +48 17 785 49 67
e-mail: asaletnik@ur.edu.pl
pokój 214, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
- analiza instrumentalna produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- analiza fizykochemiczna biomasy roślinnej
- polisacharydy ściany komórkowej owoców klimakterycznych
|
Doktoranci
|
|
mgr inż. Karol Pietrzyk
tel. +48 17 785 53 60
e-mail: karol_pietrzyk@wp.pl
pokój 333, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- analiza mikrobiologiczna żywności
- molekularne metody identyfikacji ustrojów
- wykorzystanie naturalnych substancji bioaktywnych w w konserwacji żywności
|
|
mgr inż. Karolina Mroczek
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
|