Imię i nazwisko
|
Zainteresowania badawcze
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
|
prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan
Kierownik Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności
tel. +48 17 872 16 19
e-mail: mdzugan@ur.edu.pl
pokój 129, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
- analiza i autentykacja miodów i innych produktów pszczelich
- wykorzystanie innowacyjnych metod do dekrystalizacji miodu
- badanie synergizmu produktów pszczelich i ziół - projektowanie nowych produktów dla apifitoterapii
- mechanizmy toksyczności kadmu i poszukiwanie naturalnych substancji protektorowych
|
prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder
tel. +48 17 872 17 45
e-mail: mbalawejder@ur.edu.pl
pokój 121, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
- technologie przechowalnicze owoców miękkich z zastosowaniem ozonowania
- pozyskiwanie ekstraktów roślinnych bogatych w związki biologicznie aktywne
- alternatywne metody ochrony roślin przed chorobami grzybowymi
- zwiększanie zawartości związków biologicznie aktywnych w owocach oraz materiale roślinnym poprzez ozonowanie
- analiza chromatograficzna związków lotnych, w tym techniką GC-MS SPME
- obniżanie pozostałości pestycydów oraz obciążenia mikrobiologicznego w materiale roślinnym
- separacja steroizomerów optycznych substancji biologicznie aktywnych, w tym leków
|
dr hab. inż. Tomasz Piechowiak, prof. UR
tel. +48 17 872 17 68
e-mail: tpiechowiak@ur.edu.pl
pokój 113, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
- badanie przemian biochemicznych w owocach jagodowych podczas przechowywania w atmosferze ozonu
- badanie procesu ekstrakcji antyoksydantów z opadów przemysłu spożywczego oraz ocena ich właściwości biologicznych
- poszukiwanie sposobów przedłużania stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych
|
dr inż. Radosław Józefczyk
tel. +48 17 872 17 86
e-mail: rjozefczyk@ur.edu.pl
pokój 108, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
- analiza aktywności enzymów antyoksydacyjnych i glikolitycznych w materiale biologicznym
- wykorzystanie enzymów glikolitycznych jako markerów szczelności błon cytoplazmatycznych bezkręgowców
|
dr inż. Michał Miłek
tel. +48 17 872 17 30
e-mail: mmilek@ur.edu.pl
pokój 111, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
- rośliny lecznicze jako źródło substancji bioaktywnych i dodatków do żywności
- metody chromatograficzne w analizie żywności
- naturalne inhibitory enzymów
|
dr inż. Monika Tomczyk
tel. +48 17 872 1722
e-mail: mwesolowska@ur.edu.pl
pokój 110, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
- ocena jakości miodów i analiza ich działania biologicznego
- otrzymywanie proszku miodowego wzbogaconego w składniki roślinne metodą suszenia rozpyłowego
|
Pracownicy emerytowani
|
prof. dr hab. Maria Droba
|
|
dr hab. Bogusław Droba, prof. UR
|
|
dr Anna Pasternakiewicz
|
|
Pracownicy naukowo - techniczni
|
mgr inż. Joanna Hęclik
tel. + 48 17 872 17 20
e-mail: jheclik@ur.edu.pl
pokój 135, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
|
mgr inż. Bogumiła Leja
tel. +48 17 872 17 20
e-mail: bleja@ur.edu.pl
pokój 135, budynek D3
ul.Ćwiklińskiej 1 35-601 Rzeszów
|
|
Doktoranci
|
mgr Artur Chorostyński
|
|