|
Imię i nazwisko
|
Zainteresowania badawcze
|
Kadra naukowo-dydaktyczna
|
|
prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska
Kierownik Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
tel. +48 17 785 5237
e-mail: gjaworska@ur.edu.pl
pokój 237, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ zabiegów technologicznych, metody konserwowania oraz warunków magazynowania na jakość produktów gotowych z owoców, warzyw, grzybów jadalnych i zbóż
- zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych owoców, warzyw i grzybów jadalnych pod wpływem obróbki technologicznej
- modyfikacje w technologii produkcji soków i napojów z surowców roślinnych (owoce, warzywa, zboża, nasiona)
- innowacje w technologiach suszenia owoców, warzyw i grzybów jadalnych
- nowoczesne metody pakowania i przechowywania (m.in. pakowanie próżniowe, MAP, sous-vide) owoców, warzyw i grzybów jadalnych
- projektowanie innowacyjnych produktów na bazie surowców roślinnych oraz projektowanie technologii ich wytwarzania
|
|
dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR
tel. +48 17 785 5238
e-mail: ikapusta@ur.edu.pl
pokój 238, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- ekstrakcja i izolacja substancji biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego
- analiza jakościowa i ilościowa substancji naturalnych pochodzenia roślinnego z wykorzystaniem technik chromatograficznych w tym spektrometrii mas (polifenole, saponiny, tokoferole, witaminy rozpuszczalne w wodzie)
- analiza właściwości prozdrowotnych substancji pochodzenia roślinnego;
- właściwości fizyko-chemiczne i antyoksydacyjne wina
- oznaczanie profilu związków polifenolowych w winach
|
|
dr inż. Joanna Kaszuba
tel. +48 17 785 5245
e-mail: jkaszuba@ur.edu.pl
pokój 245, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- ocena przydatności odmian zbóż chlebowych w produkcji piekarskiej
- badania wartości wypiekowej mąki pszennej, żytniej i pszenżytniej
- badania reologiczne ciast pszennych i żytnich
- zastosowanie dodatków prozdrowotnych w produkcji piekarskiej i cukierniczej
- wpływ wybranych surowców roślinnych na jakość pieczywa bezglutenowego
- pieczywo dietetyczne
|
|
dr inż. Karolina Pycia
tel. +48 17 785 5244
e-mail: kpycia@ur.edu.pl
pokój 244, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- właściwości fizykochemiczne i reologiczne maltooligosacharydów na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie
- właściwości fizykochemiczne i reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
- analiza właściwości reologicznych ciasta na bazie układów mąki z dodatkami roślinnymi o cechach prozdrowotnych
- zawartość składników bioaktywnych i właściwości antyoksydacyjne orzechów
- żywność funkcjonalna
- opracowanie pieczywa funkcjonalnego o cechach prozdrowotnych
|
|
dr inż. Greta Adamczyk
Kierownik kierunku Menedżer Rozwoju Produktu
tel. +48 17 785 5246
e-mail: gadamczyk@ur.edu.pl
pokój 246, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- właściwości reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
- tiksotropia kleików skrobiowych oraz mieszanin skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi
- interakcje skrobi z nieskrobiowymi hydrokoloidami polisacharydowymi
- interakcje skrobi ze związkami biologicznie czynnymi
- właściwości reologiczne ciast piekarskich oraz cukierniczych
- wpływ błonnika na właściwości reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
|
|
dr inż. Tomasz Cebulak
tel. +48 17 785 4939
e-mail: tcebulak@ur.edu.pl
pokój 114, budynek D10
ul. Ćwiklińskiej 2D 35-601 Rzeszów
|
|
|
dr inż. Katarzyna Rolf
tel. +48 17 785 5242
e-mail: krolf@ur.edu.pl
pokój 242, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych
- wpływ elementów stylu życia, w tym czynników żywieniowych na starzenie się organizmu
- edukacja żywieniowa różnych grup populacyjnych
- zdrowie publiczne
- diety alternatywne
|
|
dr Agata Pawłowska
tel. +48 17 785 5246
e-mail: agpawlowska@ur.edu.pl
pokój 246, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- izolacja związków pochodzenia naturalnego
- analizy jakościowe i ilościowe z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej, ultrasprawnej chromatografii cieczowej
- aktywność biologiczna produktów naturalnych
- naturalne przeciwutleniacze
- nutraceutyki
- wydłużanie okresu przydatności produktów spożywczych poprzez zastosowanie fermentatów, kultur ochronnych
|
|
dr inż. Zuzanna Posadzka
tel. +48 17 785 5236
e-mail: zposadzka@ur.edu.pl
pokój 236, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wykorzystanie dodatków funkcjonalnych na bazie warzyw (buraka ćwikłowego) i ich wpływ na parametry technologii produkcji i zawartość związków prozdrowotnych chlebów mieszanych
- wpływ udziału zakwasów warzywnych na jakość chlebów bezglutenowych produkowanych metodą wypieku pośredniego
- pieczywo na zakwasie (ocena jakości surowców, półproduktów i jakości wypiekowej pieczywa, zawartość związków prozdrowotnych, doskonalenie technologii produkcji)
|
|
dr inż. Natalia Żurek
tel. +48 17 785 5236
e-mail: nzurek@ur.edu.pl
pokój 236, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
-
wpływ ekstraktów/związków pochodzenia roślinnego na żywotność, zmiany morfologiczne i mechanizmy śmierci komórek nowotworowych
-
pozyskiwanie preparatów roślinnych o wysokiej zawartości związków biologicznie aktywnych
-
analizy ilościowe i jakościowe składu polifenolowego i aktywności prozdrowotnej surowców i przetworów roślinnych
-
biofortyfikacja żywności
|
|
dr inż. Paweł Hanus
tel. +48 17 785 5235
e-mail: phanus@ur.edu.pl
pokój 235, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- techniki i technologie w technologii gastronomicznej
- jakość mikrobiologiczna potraw
- wpływ obróbki termicznej na substancje bioaktywne, barwę oraz teksturę żywności
|
Pracownicy techniczni
|
|
mgr inż. Izabela Baran
tel. +48 17 785 5243
e-mail: ktojpr@ur.edu.pl e-mail: ibaran@ur.edu.pl
pokój 243, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- prowadzenie sekretariatu Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
|
|
mgr inż. Anna Bawoł
tel. +48 17 785 5243
e-mail: ktojpr@ur.edu.pl e-mail: abawol@ur.edu.pl
pokój 243, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- prowadzenie sekretariatu Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
|
Doktoranci
|
|
mgr inż. Natalia Szarek
tel. +48 17 785 5235
e-mail: nataliasz@dokt.ur.edu.pl
pokój 235, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wykorzystanie obróbki enzymatycznej miazgi warzyw do poprawy cech funkcjonalnych soków
- wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki na jakość soków z warzyw
- suszenie rozpyłowe soków
- właściwości przeciwutleniające soków z warzyw korzeniowych
|