Działalność Naukowo-Badawcza
Problematyka badawcza prowadzona w Zakładzie Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich:
-
Wpływ genotypu oraz systemu chowu na jakość jaj spożywczych;
-
Wpływ czasu i warunków przechowywania na cechy funkcjonalne jaj spożywczych;
-
Ocena jakości jaj wzbogaconych w kwasy omega-3 i witaminy lipofilne;
-
Ocena jakości tuszek oraz cech fizyko-chemicznych i sensorycznych mięsa drobiowego;
-
Wpływ metod utrwalania na jakość mięsa drobiowego;
-
Wpływ warunków utrzymania na wyniki produkcyjne i dobrostan zwierząt gospodarskich;
-
Wpływ warunków utrzymania oraz postępowania przedubojowego na jakość surowców zwierzęcych;
-
Wykorzystanie koni dla poprawy efektywności gospodarstw rolnych na terenie Bieszczadów.
Techniki stosowane w Zakładzie:
- Ocena cech fizycznych treści i skorupy jaj - urządzenie EQM (Egg Quality Measurements);
- Oznaczenia fizycznych parametrów barwy mięsa drobiowego i jaj - kolorymetr odbiciowy Konica Minolta CR-400;
- Oznaczania tekstury mięsa drobiowego i jaj - urządzenie firmy Zwick/Roell BT-1-FR1.0TH.D14;
- Badanie mikrostruktury mięsa drobiowego, struktury skorupy jaj oraz piany z białka jaj z wykorzystaniem komputerowej analizy obrazu - mikroskop firmy Zeiss, Scope.A1;
- Oznaczanie podstawowego składu mieszanek paszowych - spektrofotometr bliskiej podczerwieni InfraLUM FT-10;
- Ocena mikroklimatu w pomieszczeniach inwentarskich - anemometr Abatronic AB-8897, GasHunter IR, Termohigrometr LB 701 HS.