|
Imię i nazwisko
|
Zainteresowania
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
|
|
prof. dr hab. inż. Zofia Sokołowicz
Kierownik Zakładu Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich
tel. +48 17 785 53 48
e-mail: zsokolowicz@ur.edu.pl
pokój 348, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ systemu chowu i poziomu dobrostanu zwierząt na jakość jaj i mięsa drobiowego
- wpływ czasu i warunków przechowywania na jakość jaj i mięsa drobiowego
- wpływ marynowania i metod utrwalania na jakość mięsa i przetworów drobiowych
- żywność drobiowa wzbogacona
- żywność tradycyjna i regionalna
|
|
dr hab. inż. Jadwiga Topczewska prof. UR
tel. +48 17 785 53 50
e-mail: jtopczewska@ur.edu.pl
pokój 350, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na produkcyjność zwierząt i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego
- dobrostan zwierząt
- behawior zwierząt
- ochrona bioróżnorodności
- hodowla i użytkowanie koni
|
|
dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar
tel. +48 17 785 53 51
e-mail: aaugustynska@ur.edu.pl
pokój 351, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ systemu chowu i poziomu dobrostanu zwierząt na jakość jaj i mięsa
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa drobiowego
- ocena jakości przetworów drobiowych wzbogacanych naturalnymi dodatkami
- wpływ marynowania mięsa drobiowego
na jakość produktu
|
|
dr inż. Małgorzata Ormian
tel. +48 17 785 53 51
e-mail: mormian@ur.edu.pl
pokój 351, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- zastosowanie dodatków naturalnych w przetworach z mięsa drobiowego
- wpływ metod obróbki termicznej na cechy jakościowe mięsa drobiowego
- wpływ warunków utrzymania zwierząt na jakość jaj i mięsa drobiowego
- dobrostan zwierząt gospodarskich
|
|
dr inż. Jadwiga Lechowska
tel. +48 17 785 53 52
e-mail: jlechowska@ur.edu.pl
pokój 352, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na produkcyjność zwierząt gospodarskich
- produkcyjność rodzimych ras zwierząt
- wykorzystanie zwierząt gospodarskich w gospodarstwach ekologicznych i agroturystyce
- dobrostan zwierząt
- wykorzystanie odchodów i odpadów zwierzęcych na cele energetyczne
|
Pracownicy techniczni
|
|
mgr inż. Karolina Rokitowska
tel. +48 17 785 53 49
e-mail: kpz@ur.edu.pl
pokój 349, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
|