|
Imię i nazwisko
|
Zainteresowania
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
|
|
dr hab. inż. Mariusz Rudy, prof. UR
Kierownik Zakładu Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego
tel. +48 17 785 52 60
e-mail: mrudy@ur.edu.pl
pokój 260, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ czynników środowiskowych, genetycznych oraz czasu i warunków przechowywania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt stanowiących bazę surowcową dla przemysłu mięsnego
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt
- wpływ różnych zabiegów technologicznych i kulinarnych na jakość produktów mięsnych
- optymalizacja i kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych
- wpływ różnych czynników na preferencje żywieniowe konsumentów
- polityka wyżywienia ludności i aspekty bezpieczeństwa żywnościowego
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo żywności
|
|
dr inż. Marian Gil
tel. +48 17 785 52 63
e-mail: mgil@ur.edu.pl
pokój 263, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt
- optymalizacja i kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych
- zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym
- wpływ różnych czynników na preferencje żywieniowe konsumentów
|
|
dr inż. Renata Stanisławczyk
Zastępca Dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Żywienia
tel. +48 17 785 52 62
e-mail: rstanislawczyk@ur.edu.pl
pokój 262, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ czynników środowiskowych oraz czasu i warunków przechowywania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt stanowiących bazę surowcową dla przemysły mięsnego
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt
- pływ różnych zabiegów technologicznych i kulinarnych na jakość produktów mięsnych
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo żywności
|
|
dr inż. Paulina Duma-Kocan
tel. +48 17 785 52 63
e-mail: pduma@ur.edu.pl
pokój 263, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt
- wpływ różnych zabiegów technologicznych i kulinarnych na jakość produktów mięsnych
- wpływ czynników środowiskowych, genetycznych oraz czasu i warunków przechowywania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt stanowiących bazę surowcową dla przemysłu mięsnego
- ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych
- kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych
|
Pracownik naukowo-techniczny
|
|
dr inż. Janusz Mroczek
tel. +48 17 785 52 61
e-mail: jamroczek@ur.edu.pl
pokój 261, budynek D9
ul. Zelwerowicza 4 35-601 Rzeszów
|
- produkty regionalne i tradycyjne
- produkcja i konsumpcja żywności a zrównoważony rozwój
- rasy rodzime zwierząt gospodarskich jako źródło surowców dla przemysłu spożywczego
- walory odżywcze i kulinarne dziczyzny
|